Đorđević: Simonović izvesno propušta Eurobasket 1Foto: Represent

U prvom preseku stanja, nakon uvodnih 10 dana priprema na Kopaoniku, selektor srpske košarkaške reprezentacije Aleksandar Đorđević akcenat je stavio na fizičko stanje igrača, koji su prvi put posle „iks“ godina imali maltene mesec dana pauze pre okupljanja reprezentacije.

Popularni Sale je potvrdio da će Marko Simonović, izvesno, propustiti Evropsko prvenstvo od 31. jula do 17. septembra zbog problema sa palcem i šakom desne ruke, istakavši da i jedna grupa igrača ima određenih zdravstvenih problema.

– Vrlo blizu je istini informacija da će Simonović propustiti nastup na Eurobasketu. On je povredio palac desne ruke i pod znakom je pitanja – zabrinut je selektor Đorđević, koji je imao nameru da Simonovića imenuje kao zamenika kapitena reprezentacije Srbije, koja će do 6. avgusta ostati na Kopaoniku, a potom će se pripremati u prestonici Srbije, gde će učestvovati na tradicionalnom „Trofeju Beograda“ od 11. do 13. avgusta.

Popularni Simon je nakon obavljenih pregleda u Beogradu, došao na Kopaonik sa longetom na povređenoj šaci i nažalost nije jedini igrač u reprezentaciji koji ima određenih zdravstvenih problema.

– Jović je propustio tri dana zbog manje upale stopala, ali očekujem da od utorka bude u pogonu. Nedović je na treningu zadobio jak udarac u rame, ali imamo vremena da napravimo analizu, da vidimo o čemu se tačno radi. Raduljica ima manju upalu kolena i tu ćemo tačno videti o kakvom problemu je reč, propustio je trening zbog toga… Ali to su neke normalne stvari na pripremama, dok su ostali u redu – izreferisao je selektor, a zatim i obrazložio razloge zbog kojih pojedinci nisu došli na pripreme u optimalnom fizičkom stanju.

– Period pauze nikada nije bio tako dug, to je 25-30 dana i to se osetilo u telima igrača, iako je većina njih probala da se malo spremi za sve ovo. Ipak je to drugačije kada se izađe na teren, kada se nešto traži sa naše strane, kada jedan drugog vuku, tako da telo odgovara na različite načine. Ipak, mi vodimo računa o svemu, o oporavku najviše, ali dese se stvari. Na sreću, nisu ozbiljne, osim jedne, tako da sve ide u pravcu u kojem smo želeli. Drugo, svi oni koji su tu nadomeste, pruže džoker u igri bez granica, preskoče po neki trening, ali dobro… – vedrog je raspoloženja prvi čovek struke.

Najbolja moguća stvar u svemu, zbog koje i pripreme mogu biti sprovedene na najbolji način, jeste ta da se većina igrača odlično poznaje, da su taktički adekvatno obučeni i da automatizam zaista postoji.

– Gro ekipe već zna sistem po kojem radimo, već je lakše u nekim formacijama koje se planiraju u ovom periodu, tako da je samo potrebno vreme da se uigraju jako dobro, da budu fizički u stanju da se na terenu sve to isprati i odradi i mislim da imamo dovoljno vremena da budemo u formi kada to bude potrebno – najvažnija je poruka selektora Đorđevića.
          

Bogdanović i Gudurić u šuterskom nadmudrivanju

Reprezentativci Srbije imali su u ponedeljak slobodan dan, međutim, Bogdan Bogdanović je želeo da određeno vreme provede u sali, nameren da nadoknadi propušteno, s obzirom na to da prvih par dana nije trenirao sa saigračima zbog terapija koje je obavio u Beogradu. Društvo mu je pravio Marko Gudurić, novi član Fenerbahčea i neko ko je projektovan da u dogledno vreme zameni Bogdana na mestu beka-šutera u Feneru, u smislu poenterskog učinka. „Bogdanović od kada je došao nije propustio nijedan trening, čak i u ponedeljak, kada je bio slobodan dan, odradio je sa Gurudurićem šuterski trening“, pohvalio je Đorđević konkurente na poziciji beka-šutera u reprezentaciji.

Veliko hvala „B reprezentativcima“

Na prvom okupljanju reprezentacije selektor Đorđević gro vremena posvetio je neverovatnom broju otkaza u univerzitetskoj selekciji, koja je zamišljena i kao „filter“ za ulazak najboljih u „A selekciju“, što je bio običaj prethodnih osam godina. Teodosić i saigrači odigraće 2. avgusta u Kraljevu prijateljski meč sa univerzitetskom reprezentacijom, koja nije ni nalik onom sastavu sa prvobitnog spiska: “ Ta utakmica je bila smišljena iz jednog drugog razloga, bila je test za neke od igrača koje imamo zabeležene u sveskama i pratimo ih, ali taj plan, nažalost, nije 100 odsto uspeo… Bez obzira na sve, mi ćemo odigrati dobru utakmicu sa B reprezentacijom Srbije i svim tim momcima koji će nastupati u Kraljevu ćemo se obratiti, pružiti ruku i reći jedno veliko hvala“, želi popularni Sale da podstakne pojedince, među kojima su i oni naknadno pozvani, koji nisu imali novca ni za autobusku kartu da bi došli do Beograda na pripreme univerzitetske selekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari