Miroslav Đukić zadovoljan je onim što je postigao kao šef stručnog štaba Partizana za protekle tri nedelje rada. Iako krajnji sud „prepušta novinarima, igračima i navijačima“, nekada odlični štoper, na samom početku trenerske karijere, veruje da su pomaci već uočljivi. Shodno tome, pozitivno ocenjuje učinak svojih izabranika u remiju sa Dnjeprom.

Miroslav Đukić zadovoljan je onim što je postigao kao šef stručnog štaba Partizana za protekle tri nedelje rada. Iako krajnji sud „prepušta novinarima, igračima i navijačima“, nekada odlični štoper, na samom početku trenerske karijere, veruje da su pomaci već uočljivi. Shodno tome, pozitivno ocenjuje učinak svojih izabranika u remiju sa Dnjeprom.
– Zadovoljan sam ozbiljnim pristupom, agresivnošću, pokretljivošću, motivacijom i željom da vode utakmicu, koju su moji igrači pokazali protiv vrlo jake i organizovane ekipe Dnjepra. Sve vreme su radili ono na čemu insistiram – vršili pritisak na protivnika, i kada imaju loptu i kada je izgube, primoravajući Ukrajince da dugim loptama traže put ka našem kaznenom prostoru. Sviđa mi se i kolektivnost u igri, vidi se da su homogena grupa, pravi tim. No, tu su drugi da (pro)cene. Bojim se da sam subjektivan – tvrdi mladi stručnjak, koji je za razliku od nekih njegovih prethodnika, u svakom trenutku spreman na otvoren razgovor i razmenu mišljenja sa novinarima, bez imalo sujete i, kod nas čestog, potcenjivačkog stava.

Trening na plaži

Prvi, uobičajeni relaks trening, dan posle utakmice, fudbaleri Partizana su odradili na obali Persijskog zaliva. Igrači, ali i trener Đukić sa pomoćnicima, trčali su pre podne sat vremena duž prelepe peskovite plaže, onako uniformisani privlačeći pozornost brojnih turista iz svih krajeva sveta, koji su uživali na prijatnih 20 stepeni. I drugi deo dana bio je po meri Kralja i ekipe, jer su bili oslobođeni treninga. Pojedincima je to bila prilika za duže spavanje, drugi su se relaksirali u hotelskom kompleksu bazena i moru, neki su pauzu u radu iskoristili za posetu fenomenalno snabdevenim i građom interesantnim šoping molovima…

Uvek može bolje. U kojim segmentima igre postoji najviše prostora za napredak?

Đorđević u Džef Junajtedu

Štoper Partizana Nenad Đorđević karijeru će nastaviti u ekipi japanskog prvoligaša Džef Junajteda. Sportski direktor crno-belih Nenad Bjeković potvrdio je novinarima u Dubaiju ovu informaciju i dodao:

– Đorđević će sa Džef Junajtedom potpisati ugovor na dve plus jednu godinu. Svom novom klubu, koji je na pripremama u Antaliji, priključiće se 5. februara, a dotad će trenirati sa Partizanom. On je zaslužio da ide zbog svega što je uradio u Partizanu, a radio je izvanredno.

Naš povremeni reprezentativac, kojem je do isteka ugovora sa crno-belima ostalo još pola godine, oduševljen je zbog prelaska u japanski klub.

– Prezadovoljan sam. Drago mi je što je ovako ispalo i što ne odlazim bez obeštećenja. Ipak, mislim da mi je bilo vreme da idem.

– Ne mogu se neke loše navike preko noći promeniti. Moguće je ponekad protivnika zbuniti anarhijom, ali gubljenje pozicija i koncepcije ne smeju da budu praksa. Kao igrač sam učen organizaciji i disciplini, pogotovo u defanzivi. Svi moraju da se vraćaju nazad, svako je dužan da vrši pritisak. Ne samo zadnja linija, već i ceo vezni red i najistureniji igrači. Takođe, lopta mora još brže da ide od igrača do igrača, potreban nam je što jednostavniji i tečniji pas, kao i širina u igri. U situaciji kada ti se većina, barem domaćih, rivala zatvori, pogrešno je tražiti izlaz kroz zgusnutu sredinu. Rešenje je u probijanju po bokovima, zbog čega toliko vežbamo centaršuteve. Prekide, takođe.
Na svim dosadašnjim mečevima Partizan je igrao u sistemu 4-2-3-1. Ostajete pri njemu?
– Ona je prva opcija, ali nisu nemoguće promene. Najzad, formacija nije najbitnija. Cilj nam je da u svakom sistemu budemo uvežbani, da se uvek zna gde je kome mesto i šta u svakoj od situacija treba da radi. Improvizacije moraju biti svedene na minimum.
Još uvek tragate za rešenjem na levom krilu?
– Istina je da nemamo izrazitog levaka u ekipi, ali mislim da mlađi Marinković, Lazić, pa i Gulan mogu da budu odlična rešenja na toj poziciji.
Na drugoj strani, Jovetić se nametnuo na mestu najofanzivnijeg veznog?
– Jako dobro se snalazi u toj ulozi. On je od one vrste napadača, koji su najnezgodniji za čuvanje, svojim kretanjem, brzinom i iznenađujućom loptom zbunjuje čuvare. Nikada vam nije jasno ko treba da ga preuzme – štoper ili spoljni igrači. Najbolje se snalazi u tzv. ničijem prostoru. Zato mu tražim da se vraća iz špica, a ne dalje, prema zadnjim veznim igračima.
Spremni ste za derbi duele sa apatinskom Mladosti i Zvezdom, koja sve pobeđuje na pripremama?
– Partizan je uvek spreman. I ne samo za mečeve sa direktnim konkurentima za plasman, već za svakog protivnika. Bez obzira na njegovu poziciju na tabeli.
Sa mladom reprezentacijom ste napravili čudo protiv Šveđana? Možete li i do podviga s Partizanom u borbi za titulu?
– Bilo bi nerealno i neskromno kao četvrtoplasirani pričati o osvajanju titule i to još sa naših 14 bodova zaostatka. Idemo redom. Treba prvo dobiti i prestići Apatince, pa uzeti bodove lideru Zvezdi, sačekati njen kiks… Pobede su jedini, pravi put – realan je Đukić, koji, kao i svi u klubu, izvodljivijim smatra osvajanje trofeja u Kup takmičenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari