Đurović: Pogrešio s odlaskom u NBA 1Foto. EPA-EFE/MIKE NELSON

Sagu od godinu i po dana u Los Anđeles Klipersima Miloš Teodosić je u četvrtak uveče po srednjeevropskom vremenu završio neuspešno.

Klub iz Kalifornije odlučio je da srpskom asu isplati kompletnu sumu garantovanu u takmičarskoj 2018/19 (6.300.000 dolara) i tako mu omogući da postane slobodan igrač. Bez ikakvih pravnih obaveza, popularni Teo je u mogućnosti da bira da li će nastaviti NBA karijeru u nekom drugom klubu – navodno Finiks Sansi našeg Igora Kokoškova razmatraju opciju njegovog dovođenja – ili da posluša intuiciju i vrati se u Evropu, gde mu Efes i Makabi, pre svih, spremaju finansijski unosne, višegodišnje ugovore. Nikako ne bi trebalo izostaviti kao faktor i činjenicu da je njegova supruga Jelisaveta Orašanin u drugom stanju i da će za koji mesec prvi put postati roditelji.

Teodosić je posle osvajanja Evrolige sa CSKA 2016. žarko želeo da se oproba u NBA. Između brojnih opcija, najizglednijih u vidu Čikaga i Klipersa, Teo je potezom da se preseli u Kaliforniju, ispostaviće se na kraju, postigao autogol. Iako ga je povreda stopala u ruki sezoni sigurno sputala da se nametne kao primarna opcija na mestu organizatora igre, uprkos javnim hvalospevima iz stručnog štaba posle skoro svakog njegovog nastupa, nakon potpunog oporavka minutaža mu je rapidno opadala da bi pred sam kraj poslednjeg prelaznog roka u 2019. ispao iz rotacije.

– Teodosić je u Evropi bio bez premca, apsolutni car. Sličan status i mogućnost, svojevremeno, imao je i Dejan Bodiroga, ali je odlučio da ostane na Starom kontinentu. Mislim da je pogrešio što je otišao u NBA. Ljudski je naravno sve to bilo razumljivo, međutim nije imao sreće sa trenerom, za razliku, recimo, od Nikole Jokića u Denveru. Teodosić baš i nije igrač koji preterano voli disciplinu, nije od igrača koje krase atleticizam, eksplozivnost ili snaga, njegovi vrhunski kvaliteti su potpuno drugačiji, a to trener Klipersa nije umeo da prepozna i iskoristi. Njegova kreativnost, nepredvidivost, ta pozitivna namazanost bili su dragoceni gde god da je igrao, pre nego što je došao u Kliperse. Slične probleme imao je i Dražen Petrović u Portlandu, pre nego što je prešao u Nju Džersi Netse – razmišljanja je Vlade Đurović, poznati srpski košarkaški stručnjak, koji je odlično upućen u igrački razvoj Teodosića, s obzirom da je bio trener prvog tima FMP od 2002. do 2004. kada je Teo završavao sa juniorskim stažom u Železniku.

Brojni su faktori zbog kojih jedan od najboljih evropskih plejmejkera nije dobio očekivani tretman u Klipersima. Činjenica je da je tek sa 30 godina otišao „preko bare“, da nikada nije bio dobar defanzivac i da mu atleticizam, snaga i brzina nisu osnovne karakteristike. Sve to bilo je dobro poznato skautima Klipersa pre nego što su se odlučili da ga angažuju i zato čudi kako Dok Rivers nije umeo da eksploatiše njegovu vrhunsku kreaciju i sasvim dobar šut iz mesta i driblinga. Možda Teo nije bio celokupan paket na mestu jedinice, ali je u napadu sigurno bio potentniji od Patrika Beverlija, saigrača iz Olimpijakosa ili rukija Gildžijus-Aleksandera.

– Teo je neko ko zna kako se rešavaju zahtevne situacije, pogađa za tri kada se rešavaju utakmice. On je karakterno jaka ličnost i sigurno će prevazići ovaj težak period. Uzeo je velike pare i generalno ne bi trebalo da bude nezadovoljan epizodom u Klipersima. Njegovo košarkaško znanje nije sporno, ali jednostavno nije imao sreće sa trenerom, koji očigledno puno toga polaže na brzinu i snagu. Možda u njemu proradi inat pa ostane u NBA kako bi ljudima iz Klipersa dokazao da su pogrešili. Ipak, ako se vrati u Evropu, napravio bi fantastičan potez. Dobiće adekvatan tretman, odmoran je, željan igre i imaće motiva na pretek da ponovo pokaže da je plejmejker vrhunske klase – naglasio je gospodin Đurović, koji je u analizi često spominjao koliko je i Luka Dončić imao sreće što je u Dalasu naišao na trenera koji mu daje maksimalnu slobodu u igri (Rik Karlajl prim. aut.).

Statistika u sezoni i po

Epilog koji se dogodio u četvrtak uveče teško je spojiv sa učinkom Miloša Teodosića u ruki sezoni 2017/18. Zbog povrede stopala Teo je ukupno odigrao 45 utakmica, od kojih je na čak 36 bio starter prosečno beležeći 9,5 poena, 2,8 skokova i 4,6 asistencija. Šutirao je 41,9 odsto iz igre, odnosno 37,9 odsto van linije 7,24 i to za 25 minuta po meču. U nezavršenoj takmičarskoj 2018/19 nastupio je svega na 15 utakmica, igrajući u proseku 10 minuta i u tom intervalu beležio je 3,2 poena i 2,1 asistenciju. Ako je za utehu, za dve sezone u Klipersima pripalo mu je 12,2 miliona dolara bruto.

Vukoičić: Pogrešan izbor kluba

– Njegova odluka da se oproba u NBA ligi bila je potpuno razumljiva. Otišao je kao dokazan igrač u Evropi, nažalost mislim da je nešto kasnije odlučio da ode u Ameriku. Adaptacija na nove životne uslove i igračke kriterijume sigurno mu je predstavljala i određeno opterećenje. Izbor kluba definitivno nije bio najbolji. Pojedine franšize, ispostaviće se da su to bili i Klipersi, imaju strogo definisana pravila i u skladu sa njima veoma je teško pojedincu da se izbori za drugačiji status i ulogu od predviđene i namenjene. Igrački, dokazanim sposobnostima i kvalitetima na klupskom i reprezentativnom planu, trebalo je da bude korišćen na način da Klipersi od toga imaju koristi, jer Teodosić nikada nije imao loš uticaj po ekipu – istakao je Vlada Vukoičić, košarkaški stručnjak koji je sa Teodosićem sarađivao u prvom timu FMP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari