Do kad je Đoković siguran na prvoj poziciji ATP liste? 1Foto: EPA-EFE/Yoshua Arias

Novak Đoković se vratio na prvo mesto ATP liste iako je, dok su se njegove kolege takmičile na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju, on u Beogradu prisustvovao košarkaškim mečevima Partizana i Crvene zvezde u Evroligi.

Đoković je u ponedeljak započeo rekordnu 381. nedelju na vrhu ATP liste nakon što je Karlos Alkaraz u polufinalu mastersa u Majamiju eliminisan od Italijana Janika Sinera. Španac je izgubio 640 bodova i prvo mesto, jer sada ima 6.780 poena, a Novak 7.160.

S obzirom da su danas Karlos Alkaraz i Rafael Nadal otkazali učešće na predstojećem mastersu u Monte Karlu (od 9. do 16. aprila) najbolji teniser sveta će ostati najbolji još nekoliko sedmica, a imaće priliku da poveća svoju prednost u odnosu na konkurente.

Prošle godine u Monte Karlu i Đoković i Alkaraz su ispali u drugom kolu, ali će Novak imati priliku da popravi ovaj rezultat, dok će Španac izgubiti 45 bodova koje je tada osvojio.

Grk Stefanos Cicipas, koji se nalazi na trećem mestu (5.770 bodova), na ovom turniru će brani titulu, te neće moći da osvoji nove bodove.

Nakon što se završi ovaj masters, Đoković bi trebalo da nastupa na Srpska openu u Banjaluci (od 16. do 23. aprila), turniru iz serije 250, a potom će igrati u Madridu (od 26. aprila do 7. maja), gde je prošle godine izgubio u polufinalu od Alkaraza.

To znači da će srpski teniser sigurno biti prvi do kraja mastersa u Madridu, a ukoliko se Karlos Alkaraz do tada ne oporavi od povrede najveći konkurenti će mu biti Stefanos Cicipas, Danil Medvedev i Kasper Rud.

Ukoliko Đoković bude eliminisan u prvom kolu u Monte Karlu i Madridu, a da neko od ove trojice osvoji oba turnira, smena na vrhu mogla bi da se dogodi 8. maja.

Najveći izazov srpski teniser će imati odmah posle Madrida, na mastersu u Rimu (od 5. do 21. maja). On će braniti titulu osvojenu prošle godine, kada je u finalu pobedio Stefanosa Cicipasa, ali i veliki broj ATP poena.

Očekuje se da će u glavnom gradu Italije igrati i Karlos Alkaraz, koji prošle godine nije nastupio u Rimu kako bi se što bolje spremio za Rolan Garos. U slučaju da zabeleži dobar rezultat Španac bi mogao da osvoji dovoljan broj bodova za povratak na prvo mesto na ATP listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari