Do “pola posla” crno-beli stigli iz reketa 1Željko Obradović foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Košarkaši Partizana završili su “pola posla” do plasmana u finale ABA lige, u prvoj utakmici polufinala rezultatski ubedljivo u utakmici bez neizvesnosti savladali su Budućnost (82:66) i već u nedelju u Podgorici imaju priliku da završe posao. U meču gde pritisak i imperativ pobede prelaze na drugu stranu.

Pobednika u Beogradu odlučili su veća energija i agresivnost u odbrani, i apsolutna dominacija u oba reketa. Crno-beli su bili ekstra motivisani, samo pobede mogu biti melem na ranu od Burse, i osim uvodnih nekoliko minuta, držali su potpunu kontrolu igre i rezultata.

Nije to bila blistava igra u odbrani, ostajalo je pri rotacijama previše prostora protivniku za šuteve za tri poena, ali su Podgoričani šutirali mnogo, ali- baš loše (10-34). Supremacija je napravljena pod oba koša i statistički podatak da je odnos poena iz reketa 30:26 za crno-bele, potpuno sakriva pravu sliku.

Kompletna unutrašnja linija Budućnosti, njih petorica koji su igrali, dali su ukupno 13 poena, a s druge strane visoka linija crno-belih čak 41. Što je navelo goste da upute više šuteva za tri (34), nego za dva poena (32), što se u najvećem broju slučajeva ne završava dobro.

Pokazana je hronično i slabost “žutih minuta”, uspeli su crno-beli u samo par minuta da izgube čak pet lopti u prenosu na protivničku polovinu i zamalo “otvore” utakmicu gostima, a to se dešavalo baš “bol hendlerima”, Madaru i Avramoviću.

„U celom prvom poluvremenu smo imali dve izgubljene lopte, a u trećoj deonici čak sedam. Izgubili smo tu četvrtinu i na kraju su oni imali više poseda od nas ukupno. Poveli smo 1:0, sve staje na tome. U plej-ofu je najvažnije da stekneš tu prednost, da se analizira utakmica i u naredna tri dana pripremiš za sve ono što nije valjalo, ali i da se apostrofiraju dobre stvari, a bilo je i njih. Ponovo pokazujemo nezrelost da koristimo faulove dok nismo u bonusu. Sve ostalo manje-više je dobro, stekli smo i održavali razliku. Čestitke igračima i navijačima za fantastičnu podršku. Stalno to ponavljam i neverovatno je kako nas ovi ljudi bodre cele sezone“, rekao je posle meča trener crno-belih Željko Obradović, dodavši i da je nezadovoljan transformacijom svojih igrača kada treba da preuzmu pozicije koje im nisu osnovne.

U Budućnosti su bili svesni da će izostanak Vilija Rida biti nenadoknadiv u reketu, ali su igru učinili predvidljivom jer osim Kobsa, sve se svodilo na šut spolja. Moglo je da bude i drugačije da je više lopti ulazilo, ali teško da se ovakav Partizan samo tako može pobediti.

„Ima stvari o kojima mi treba da povedemo računa, ima stvari koje su usko povezane sa čvrstinom, što je važno kada se igra protiv Partizana. Promašivali smo neke otvorene šuteve, ovo je možda prva utakmica u kojoj smo šutnuli više ‘trojki’ nego ‘dvojki’. Idemo kući, spremamo se da ugostimo Partizan. Mislim da su igrali dobro, a mislim da smo mi mogli da igramo bolje. Kada završiš ovoliko puta na parketu, bacali smo se za lopte, moram da budem zadovoljan. Činjenica je da smo pravili otvorene šuteve, koje jesmo promašivali, ali moram da budem zadovoljan sa te dve stvari. Mislim da možemo da odigramo pametnije“, rekao je Aleksandar Džikić, “dete” Partizana, a sada u drugom mandatu na klupi Budućnosti.

Druga utakmica igra se u nedelju od 20.45 u Podgorici.

Ledej: Kao da je poslednja

Uz Lesora, najbolji na terenu bio je Zed Ledej (19 poena, šut iz igre 7-11, tri skoka). Videlo se još jednom da od njegove igre dosta zavisi i izgled celog tima.

„Ne mogu da pričam u ime saigrača, ali ja nisam osetio pritisak, niti sam o njemu razmišljao. Samo sam hteo da istrčim na parket i odigram utakmicu kao da mi je poslednja u životu i da igram za ovaj grb koji je na dresu. Zbog toga sam ovde. Na nama starijim igračima je da govorimo mladima šta znači igrati košarku na ovom nivou, biti u plej-ofu, boriti se za titulu, u ovom delu sezone ključna je mentalna priprema i borba na terenu“, rekao je Ledej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari