Do vatrometa iz senke 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Većina medija samo je konstatovala dolazak ekspedicije Reala na Fajnal-for.

Fotografi su samo formalno „opalili“ par fotki na kojima je uglavnom u krupnom kadru bio Luka Dončić, najviše zbog statusa tinejdžerske košarkaške zvezde, što je samo predstavljalo refleksiju stvorene predstave da su Madriđani autsajderi u Beogradu, kojima bi 19-godišnji as, mešovitog srpsko-slovenačkog porekla, mogao da posluži kao vodič kroz prestonicu Srbije.

Čak i kada su preslišali CSKA u polufinalu, malo ko je verovao da Pablo Laso ima spremljenu taktiku kojom bi mogao da naudi Željku Obradoviću, kome je nedeljno finale bilo neverovatno 12. u karijeri. Ni deset razlike za Real u 34. minutu kod većine prisutnih u Štark areni nije stvorilo predstavu da je u toku „inauguracija“ novog šampiona Evrope, odnosno ispisivanje istog imena, po deseti put, na prelepom peharu Evrolige.

Kada je Bobi Dikson smanjio na tri razlike na 22 sekunde pre kraja, ogromna većina videla je najmanje produžetke; zaslepljeni genijalnošću Obradovića i kvalitetom vedeta Fenera, postali su svesni nove realnosti tek kada je Rudi Fernandez uhvatio loptu i poslao je visoko pod svodove Štark arene u kojoj je Real sa 10. osvojenom titulom postao prvi evropski tim sa dvocifrenim brojem titula u najelitnijem takmičenju (85:80).

U analizi tek trećeg poraza u finalu Evrolige Željko Obradović apostrofirao je odbranu protivnika, ofanzivni skok Reala i smireniji pristup u odnosu na igrače Fenera, koji su u odsutnim trenucima promašili nekoliko zicera na samom obruču. Ipak, utisak je da su Madriđani meč dobili pod samim košem; Valter Tavares, koji je košarku počeo da trenira tako što ga je jedan nemački turista „snimio“ kako sa majkom prodaje voće na pijaci, automatski ga prosledivši treneru na Kanarskim ostrvima, bio je nerešiv problem za odbranu Fenera.

Rani faulovi Veselog i Duverioglua posebno su učinili ranjivom odbranu turskog velikana u samom reketu; Tavares je prečesto bio u „mis-meču“ vešto koristeći situacije da povratnim pasovima razigra Kerola, Ljulja i Kozera.

– Kada pobedimo, obično spoljna linija dobije najviše zasluga, ali i te kako znamo da cenimo ono što su nam doneli centri. Četvrtfinalna serija protiv Panatinaikosa je pokazala da treba više da ih koristimo. Na ovom turniru su odradili vrhunski posao, iako brojke to možda neće reći. Luka je MVP, ali centarska linija nam je donela titulu – pohvalio je skromni i nepretenciozni Pablo Laso.

Luka Dončić je u nedelju uveče postao prvi igrač u istoriji Evrolige koji je u jednoj sezoni objedinio titule MVP regularnog dela, završnog turnira i „Zvezde u usponu“, a pritom je sa 19 godina u jednoj takmičarskoj godini postao najbolji na Starom kontinentu na reprezentativnom i klupskom planu. Utisak je da je možda u finalu priznanje mogao da podeli sa Fabijanom Kozerom; Francuz je briljantnim sekvencama u trećoj deonici sa postignutih 12 poena ostavio Real na razlici od nekih pet poena.

– Najverovatnije idem u NBA. Ovo je najlepši način da odem iz Reala. Neverovatno je podići trofej u Beogradu, nemam reči. Neverovatan je osećaj biti šampion Evrope, mislim da smo zaslužili trofej. Igrali smo glavom i srcem, imali smo muda i to nam je donelo pobedu – slobodnijim rečnikom je 19-godišnji Dončić objasnio razloge osvajanja Evrolige.

 

Bertomeu ABA liga gubi na značaju

Đordi Bertomeu, prvi operativac Evrolige, potvrdio je u Beogradu da će Budućnost ispuniti, izvesno, sve uslove i da će naredne sezone igrati u najelitnijem takmičenju. On je naglasio da Crvenu zvezdu čeka mesto u Evrokupu, za koje bi Partizan mogao da dobije specijalnu pozivnicu.

Katalonac je naglasio da bi večiti rivali u budućnosti šansu da se vrate u Evroligu mogli da traže uspesima u Evrokupu, takmičenju koje bi trebalo da dobije sve više na značaju. Između redova, da se zaključiti da ABA lige sve više gubi na značaju kao regionalno takmičenje sa prohodnošću jednog tima u Evroligi: “ Tačno je da smo izgubili velike brendove sa ovih prostora, kao što su Cibona, Partizan i Olimpija, koji su i dalje prisutni, ali nisu više na nivou na kome su bili.

Ako se taj trend promeni, uvek smo spremni da razmotrimo njihovu poziciji. Evolucija Evrolige u narednih pet do sedam godina više će se bazirati na dugoročnim licencama i povećanju broja klubova koji će iz Evrokupa ulaziti u Evroligu, a manje na plasmanu u domaćim ligama. Mislim da je put u Evroligu kroz Evrokup, budućnost klubova sa ovih prostora“, poručio je Bertomeu, pre svega, Zvezdi i Partizanu, naglasivši da je oduševljen organizacijom F4, kao i činjenicom da su ljudi u subotu čekali sat i po u redu da bi ušli u Fan zonu, što se nikada i nigde ranije nije desilo.

F4 u Beogradu već za dve godine?

Goran Vesić, gradski menadžer, gostujući na TV Prva, najavio je da će prestonica Srbije biti kandidat za organizaciju Fajnal-fora Evrolige 2020. „Beograd će sredinom juna poslati novi dopis Evroligi i kandidovaćemo se za završni turnir 2020. Pokušaćemo da dobijemo ugovor na tri godine. Kažu da nikad nije bolje organizovan turnir, bez ijednog incidenta“, rekao je Vesić. Prema njegovim rečima, na završnicu turnira Evrolige u Beogradu došlo je oko 15.000 stranih turista, a njegov bliski saradnik, Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda, dan ranije ocenio je da će prihodi možda dostići i 20 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari