Dogovor sa ABA i klubovima tek predstoji 1Foto: STARSPORT

Sindikat igrača u NBA postoji više od šezdeset godina; slična ideja zaživela je u Evroligi pre dve godine, a pionirski poduhvat napravljen je nedavno u ABA ligi osnivanjem Unije igrača pod nazivom „VOICE“.

Osnivači sindikata, Rade Zagorac i Nenad Miljenović, sadašnji i bivši košarkaši Partizana, sa višegodišnjim iskustvom igranja u regionalnoj ligi, stava su da sindikat treba da unapredi položaj igrača u ABA ligi, ali na način da ne dođe do konflikta na relaciji Unija-liga-klubovi.

Obojica podvlače da je osnivanje Unije pozitivno okarakterisano od strane kolega iz drugih timova u regionu, ali i da dogovor sa klubovima i ABA ligom tek treba da dođe na „dnevni red“.

Jasno je da su se Zagorac i Miljenović rukovodili postojanjem sličnih organizacija u NBA i Evroligi. Sindikat igrača u NBA je izuzetno jak i uticajan, toliko, da je u par navrata zbog pregovora u vezi sa novim kolektivnim ugovorom, odlagan početak sezone.

– Unija igrača NBA lige postoji preko 60 godina i to sa razlogom. ELPA, odnosno Unija igrača Evrolige je pokazala takođe koliko je bitno da košarkaši imaju svoju zaštitu i želeli smo da tu ideju implementiramo na naše prostore – otkrio je Miljenović, 27-godišnji plejmejker koji bi od naredne sezone trebalo da zaigra u Japanu.

Sama ideja da se putem Unije zaštite prava igrača dopala se košarkašima širom regiona. Svaki klub trebalo bi da ima svog predstavnika, a članstvo u Uniji neće biti besplatno.

– Želimo da igračima predstavimo najbolji mogući program, a oni će na osnovu toga odlučiti da li žele da budu članovi Unije. Retko kada veliki projekti i promene u svojim počecima mogu da generišu ogroman broj ljudi. Ono što mi očekujemo je da igrači postepeno shvataju važnost postojanja Unije. Nedvosmisleno smo nailazili na oduševljenja i podršku od strane svih košarkaša koje smo kontaktirali tokom prethodnih meseci i to nam je bio ključni detalj u namerama da nastavimo da razvijamo ovu ideju – naglasio je Zagorac.

Tajmig osnivanja Unije potrefio se sa velikim previranjima i neslaganjima unutar ABA lige.

Poslednje dve višesatne sednice Skupštine regionalnog takmičenja protekle su na način da je Partizan svojim zahtevima (izbacivanje FMP iz ABA 1 zbog tesne veze sa Crvenom zvezdom) faktički opstruirao rad i onemogućio prenos vlasničkih prava na Mornar, Primorsku i FMP, za šta je potreban konsenzus svih članova, a samim tim i rukovođenje ABA ligom od strane tima iz Železnika tokom sledeće sezone, po abecednom redu.

– Prvi kontakti su bili vrlo pozitivni i naša želja je da stvorimo kvalitetan partnerski odnos sa Ligom i klubovima. Jedan od ciljeva Unije i jeste da podigne kvalitet i rejting ABA lige. Pregovori i dogovor saradnje nam predstoji u narednom periodu – istakao je Miljenović, dok je Zagorac dodao da cilj osnivanja Unije nije da na realciji sindikat-klubovi-liga dođe do trzavica.

– ABA liga je jedna od najboljih u Evropi, po produkciji talenata, kvalitetu košarke. Kao takva, jedinstvena je i prepoznatljiva u celoj Evropi, a i šire. Po svoj strukturi, liga je u vlasništvu klubova pa je iz tog razloga od velike važnosti da se upravo njima na pravi način predstavi celokupna ideja o Uniji igrača, da cilj nije da se stvaraju sukobi i razmirice, već da kroz jednu potpunu evoluciju i uzdizanje regionalnog takmičenja na svim nivoima popravljamo imidž – optimista je košarkaš Partizana.

Poboljšanje statusa igrača

– Osnovni cilj jeste poboljšanje statusa igrača koji nastupaju u ABA ligi. Želimo da unapredimo njihov svakodnevni život na terenu i van njega i da imaju ista prava kao i njihove kolege širom Evrope i sveta. Svesni smo da pravimo projekat koji će se ostvarivati polako, duži niz godina. Kako bismo svi bili zadovoljni, program koji je napravljen nije rađen kanonski prema ELP ili NBPA, već su određeni elementi dodati na inicijativu samih igrača, a karakteristični su za ovo podneblje. Verujemo da će kroz postojanje Unije koristi imati svi koji su u korelaciji sa ABA ligom. Ideja je da program konstantno napreduje i da generacije koje dolaze imaju još kvalitetnije uslove – istakao je Miljenović, uz napomenu da će igrači imati nezavisno telo u vidu Borda, svaki tim će imati jednog predstavnika i oni će donositi najvažnije odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari