Dosije Rusija - ili "kompromis" ili smena 1Foto: STARSPORT

Ako je dilema uopšte postojala, više je nema – Fudbalski savez Srbije dozvoljavao je menadžerima (i iz svojih redova) da sastavljaju tim i pred Svetsko prvenstvo u Rusiji, i na samom Mundijalu, a sigurno i kasnije.

Bivši selektor Srbije Slavoljub Muslin ponovio je za Sport klub da je na njega vršen pritisak da na Mundijal povede Sergeja Milinkovića-Savića, Miloša Veljkovića i još neke igrače na koje nije računao u kvalifikacijama i da je to glavni razlog zašto je reprezentacija putovala u Rusiju bez njega.

Muslin je potvrdio i da je još u oktobru 2017, osam meseci pre Mundijala, očekivao da će biti smenjen jer nije želeo da pristane na ucene.

Kapiten Kristal Palasa Luka Milivojević rekao za isti medij da je predložio saigračima da odbiju da igraju na Mundijalu ako Muslin ne ostane selektor, ali da ni od koga nije dobio podršku.

Atmosfera je od tog trenutka u nacionalom timu trajno bila narušena i do danas nije popravljena. Muslinov naslednik Mladen Krstajić nije ukazao u Rusiji šansu samo Veljkoviću i Milinković-Saviću, za koje možda nije bilo (pre)velike dileme da li zavisno od taktičkih zamisli selektora zaslužuju reprezentativni dres, već i nekim novim klincima za koje je čaršija uveliko brujala da su menadžerski igrači.

Za Nemanju Radonjića se danima unapred tvrdilo da mora da zaigra protiv Švajcarske i Brazila (što se i dogodilo) kako bi mu se što više podigla cena prilikom odlaska iz Crvene zvezde i tako uvećala zarada njegovih zvaničnih i nezvaničnih menadžera.

Zna se da Radonjića trenutno formalno zastupa agencija „International sports office“, ali se pre tri godine sumnjalo da mu je lični menadžer Danilo Vučić.

Nedavno je i bivši potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić izjavio da je sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića bio jedno vreme zaposlen u „International sports office“, kao i pojedini takozvani viđeniji navijači Zvezde.

Zbog svega ovoga nema sumnje i da novog selektora Dragana Stojkovića Piksija čeka đavolski težak posao, ne samo na popravljanju međusobnih odnosa unutar tima, već i na zaštiti od svih drugih spoljnih uticaja.

Savez će mu verovatno zaista dati odrešene ruke na početku mandata ne bi li popravio (ne)popravljivu štetu i probleme koji su se nagomilali za četiri godine, ali je praksa pokazala da samostalnost nije zagarantovana i na kraju ciklusa, ako se kojim slučajem obezbedi odlazak na veliko takmičenje, na kojima se po pravilu pojavljuju i neki drugi faktori.

Na prvom Piksijevom spisku javnosti su za oko zapala dva imena, Marka Petkovića (28) i Nenada Krstičića (30), naročito zbog toga što je selektor nepozivanje Luke Milivojevića (29) opravdao time da je vreme da palicu preuzmu neki mlađi igrači, kao i da želi veće kreativce u prvom timu.

Fudbalski agent Ranko Stojić ističe za Danas da nije novost da se menadžeri motaju oko nacionalnog tima i da pojedinci žele da neke svoje igrače ubace „preko reda“, ali da je na kraju selektor taj koji potpisuje spisak i koji mora ostati nezavisan i imun na sve pritiske sa strane.

– Na Mundijalu cena igrača može naravno da poraste, ako igra dobro i ostavi dobar utisak, bez obzira na rezultat tima. Sve to zavisi od mnogo faktora, kao i koji je profil igrača, koju poziciju ima u timu… Međutim, može biti i negativno ako ne odigra kako treba i pokaže da nema nivo za tako jako takmičenje. Onda se to u istom tom procentu može negativno odraziti i na vrednost igrača i na buduće angažmane. Priča o uticaju menadžera je alibi, za selektore, za predsednike, za rezultate koje pravi tim… Toga ima svuda na svetu, ima ga i u najjačim reprezentacijama. Uvek će neko pozvati nekoga i pokušati da nametne svog igrača, ali je posle pitanje integriteta selektora da li će pristati ili ne. Mogu vam reći i da se to vrlo retko dešava jer to čak i nije u interesu menadžerima. Ako neko nije spreman za određeni nivo, onda je medveđa usluga gurnuti ga u tako jaku konkurenciju. Ako ne može da odgovori svim izazovima koji ga čekaju na tom nivou samo će napraviti kontraefekat. Ja i moji saradnici nikada ne bi uradili tako nešto jer znamo da igrač nikada neće iskoristiti šansu ako nije potpuno spreman da odgovori onome što se od njega očekuje na najvišem nivou. Onda je to i za mene kao menadžera negativno jer će se na tog igrača gledati kao na nekoga ko je nedorastao – priča Stojić.

Objašnjava i da je vezisti Lacija Sergeju Milinkoviću-Saviću učinjena loša usluga jer u Rusiji još uvek nije bio kompletan igrač kao što je to danas.

– Pred Svetsko prvenstvo Milinković-Savić je imao nekoliko jako dobrih utakmica u svom klubu (Laciju), ali ih nije sve počinjao, nego je ulazio s klupe. On je kao momak sjajan, vrlo vredan i radan i ima ispred sebe fenomenalnu karijeru. Drugo je što se preko štampe piše da ga traži ovaj ili onaj na osnovu nekoliko lepih golova. On realno u tom momentu još uvek nije postao kompletan igrač, kao što je danas. Trebalo je tada da bude onaj ofanzivniji vezni, koji igra „boks tu boks“ (od šesnaesterca do šesnaesterca). Tu je zatim bilo važno nekoliko stvari, na primer u reprezentaciji nije imao toliko prostora i mnogo je bilo važno ne izgubiti loptu u opasnim zonama i uvek odigrati tačno. Danas je on drugi igrač i verujem da je i on to shvatio. Tada još uvek nije igrao podjednako kvalitetno u oba smera. U ofanzivi je već tada bio izuzetno kvalitetan, ali je u defanzivi sve to bilo dosta tanko, a na tom nivou se mora igrati u oba smera. Može biti malo slabiji u jednom, ali ne može dve ili tri stepenice defanziva biti slabija od ofanzive. On je bio na poziciji gde lopte moraju da se oduzimaju da bi imao s čim da igra i da je distribuira – dodaje Stojić.

Nekadašnji selektor Jugoslavije Milovan Đorić tvrdi da njemu ni kao treneru ni kao selektoru „niko nikada nije smeo ni da priđe sa sugestijom ko bi trebalo ili ne bi trebalo da igra“.

– Nije mi kao selektoru bilo ni malo lako da kažem Piksiju (Draganu Stojkoviću) da je vreme da završi reprezentativnu karijeru. A evo on je sada isto počeo od najstarijereg (Aleksandra Kolarova – prim. aut.). Ja sam tada imao njega i Mijatovića, velike igrače, ali sam morao da presečem, a to nije bilo lako ni tada, ni sada – ističe Đorić.

Napominje da je u slučaju Slavoljuba Muslina napravljen propust, ali i da je za svađu uvek potrebno dvoje.

– Muslin je otišao dostojanstveno. Bio je korektan i odnos ljudi iz Saveza prema njemu i korektno su se rastali, bez obzira kakav je utisak ostavljen u javnosti. Rekli su mu da bi trebalo da proba Milinković-Savića barem u prijateljskim utakmicama, ali je on to odbijao objašnjavajući da sada nije u njegovim planovima. Muslin je u svakom slučaju zaslužio da vodi Srbiju na Mundijalu u Rusiji, takav je moj lični stav. Koliko sam ja upoznat, bio je to zajednički stav pokojnog Bunje (Gorana Bunjevčevića, tadašnjeg sportskog direktora FSS) i predsednika (Slaviše Kokeze) da se da šansa Milinkoviću-Saviću i mlađim igračima. I Sergej je zato bio jedini kamen spoticanja, sve ostalo je bilo kako treba. Moram reći da su oni takođe bili u pravu što su želeli da više pusti mlade igrače. Od Muslina je traženo da ga proba u prijateljskim utakmicama, ali on to nije želeo. Hteo je samo da uigrava tim za Mundijal za koji je on mislio da je najbolji – zaključuje Đorić.

Piksi obećao previše

Milovan Đorić tvrdi da je Dragan Stojković Piksi „pravi čovek na pravom mestu“ kao selektor Srbije, ali da ima jako malo vremena da pokaže šta zna kao trener.

– Piksi ima sličan zadatak kao Muslin, treba napraviti novu reprezentaciju. Ja sam mu rekao da ide polako, da ne obećava previše, da ne dodaje optimizam do maksimuma. Ali, on odmah obećava Katar. Fudbal nije bojadžijski ćup, sad hoću plavu ili crvenu, pa gurnem i odmah ide plava ili crvena. Ne može tako. Ja sam postao selektor sedam dana pred kvalifikacije, isto bez jedne pripremne utakmice. To je strašno teško. Piksiju igrači dolaze u ponedeljak, ima samo utorak da popriča s njima i u sredu utakmica. Daj bože da napravimo dobre rezultate, ali teške su nam prve utakmice po rasporedu.

Samo za odabrane medije

Dragan Stojković Piksi nije imao zvaničnu promociju, a Savez mu nije upriličio ni konferenciju za medije kada je objavio spisak igrača na koje računa. Novi selektor za sada na pitanja javnosti odgovara kroz intervjue „izabranim“ medijima, a ako se pojavljivanje na RTS-u i u Mocart sportu (zvanični sponzor FSS) može shvatiti, više je nego čudan intervju Tanjugu, selektor bi morao da zna da to odavno nije nacionalna agencija. Prvo zvanično obraćanje javnosti se prema najavi iz FSS očekuje tek uoči meča sa Irskom (24. mart).

„Rat“ sa Ramadanijem

FSS je u jednom trenutku posle Mundijala u Rusiji ušao u sukob sa menadžerom Faljijem Ramadanijem koji je po tvrdnji Milana Obradovića, nekadašnjeg pomoćnika Mladena Krstajića, pokušavao da sa Lukom Milivojevićem izazove „puč u reprezentaciji“. Ime Ramadanija tada nije direktno izgovoreno, već je ceo sukob išao preko leđa Milivojevića koji je „sa menadžerom želeo da ruši nacionalni tim“, ali je bilo više nego jasno na koga se misli. Sukob je kasnije izglađen mimo očiju javnosti, što je bilo očekivano s obzirom na to da je Ramadanijeva menadžerska agencija tada davala najveći broj igrača za nacionalni tim.

Muslinove kvalifikacije

Srbija – Irska           2:2

Moldavija – Srbija 0:3

Srbija – Austrija     3:2

Gruzija – Srbija       1:3

Srbija – Vels            1:1

Srbija – Moldavija 3:0

Irska – Srbija           0:1

Austrija – Srbija     3:2

Srbija – Gruzija       1:0

Srbija    21

Irska 19

Vels 17

Austrija 15

Gruzija 5

Moldavija 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari