Draž prve meč lopte 1Foto: FoNet

S novim selektorom Jovicom Cvetkovićem najbolji rukometaši Srbije stigli su do praga Evropskog prvenstva u Hrvatskoj sledeće godine, a da bi ga prešli i ušli u najjaču kontinentalnu konkurenciju potrebno je da osvoje još dva boda u svojoj kvalifikacionoj grupi…

… za šta imaju idealnu priliku već u večerašnjem megdanu sa Poljskom, u rukometnom hramu Čairu, pred uvek im naklonjenim Nišlijama.

Ovaj trijumf bi im doneo i benefit u vidu prvog mesta u konkurenciji Belorusije (ima bod manje – pet), Rumunije (4) i Poljske (1), ako prvi pratilac dan kasnije padne na gostovanju u Bukureštu, onda bolji status na žrebu 23. juna.

Moguća misija, ako je suditi po majskim izdanjima evropskog vicešampiona iz 2012. godine u dobijenom dvomeču sa Rumunima, kao i lošem učinku mladog poljskog sastava u trci za EP u našem komšiluku, začinjenog sa tri poraza na vikend turniru u Norveškoj (od domaćina, Švedske i Islanda). Mada valja biti oprezan, najviše zbog velikog broja povređenih, pre svih važnih startera Žarka Šešuma i Marka Vujina, ali i kratkoće priprema za ovaj važan duel i sklonosti ka oscilacijama u igri iz bliske prošlosti.

– Pozvali smo čak 28 igrača za ovu akciju, ali zbog pomenutih problema ne znam da li ću moći da oformim sastav sa 16 igrača za utakmicu. Najviše nas pogađa to što ne mogu da nam pomognu igrači koji su već bili u nekom sistemu, poput Vujina i Šešuma, pri čemu je drugi jedini srednji bek u reprezentaciji pored Petra Nenadića, ali uprkos svemu u dobrom raspoloženju dočekujemo Poljake. Na sve smo to računali. Rešenost da što pre završimo posao je ista, kada već o našoj sudbini sami odlučujemo – tvrdi selektor Jovica Cvetković.

Šef stručnog štaba Orlova ne želi da lični optimizam crpi iz problema koje imaju njegov kolega Pjotr Pržbecki i izabranici novog poljskog selektora.

– To što imaju novog selektora, a igrači su im mladi i nepoznati, neće as uljuljkati. Više nas interesuju naš rukomet i napredak. Želimo da se odužimo ovdašnjim ludima za podršku i plasmanom na Evropsko prvenstvo najavimo lepše dane za naš sport u Srbiji – poručuje iz prestonice južne Srbije selektor Cvetković.

Zicer dama za SP

Najbolje rukometašice Srbije su u još boljoj poziciji, jer su ubedljivom pobedom u prvom meču sa Italijom u Padovi (23:33) praktično izvadile vizu za planetarno prvenstvo krajem 2017, ali selektor Ljuba Obradović i njegove izabranice žele da slave i večerašnjem revanšu u Nišu (18.00, RTS).

– Očekujem da bude kao na njihovom terenu, čak ubedljivije nego u Italiji. Jer smo bolje i igramo pred našim navijačima – ne sumnja iskusni levi bek Sanja Damnjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari