Dres Srbije ostao san 1Foto: FIBA

Dve godine zaredom košarkaška reprezentacija Izraela osvojila je Evropsko prvenstvo za igrače do 20 godina.

U nedeljnom finalu, pred dupke punom halom i frenetičnim navijanjem u Tel Avivu, nadigrali su vršnjake iz Španije (92:84) u meču koji bi trebalo da bude „pokazna vežba“ za vršnjake iz Srbije, koji su učešće na kontinentalnom prvenstvu završili na pretposlednjem mestu, ispadanjem u B diviziju. Polufinale sa Francuzima, kao i finalni duel protiv Španije obeležio je Deni Avdija, izuzetno talentovani košarkaš Izraela, koji je i u dve godine starijem uzrastu proglašen za MVP Evropskog prvenstva.

Avdija je Francuzima ubacio 26 poena, uz 11 skokova, a Špancima 23, uz sedam asistencija i pet skokova. Sin Zufera Avdije, bivšeg košarkaša Crvene zvezde, koji je čak 11 godina nastupao u crveno-belom dresu, obeležio je, ne samo nedavno završeni Eurobasket, već i prethodni, na kome je u proseku ubacivao 12,7 poena, ostvarujući skoro sedam skokova. Deni je rođen i odrastao u Izraelu, državi u kojoj je njegov otac nastavio igračku karijeru nakon odlaska iz Crvene zvezde. Zufer je promenio četiri kluba u Izraelu, a posle igračke karijere započeo je trenersku.

Danas je vlasnik škole košarke u Hercliju, gradiću nadomak Tel Aviva. Nikada nije trenirao sina koji je košarku zavoleo kao igru i do danas je zadržao istu percepciju. Odlikuju ga odlične fizičke predispozicije, motorika, sjajan vertikalni odraz (2,4 blokade po meču), dobar šut u penjanju i pouzdana igra jedan na jedan. Visinom od 205 centimetara može da pokriva maltene sve spoljne pozicije i da se dobro snađe na četvorci, s obzirom na to da je umešan i na niskom postu, pogotovo u pivotu od koša.

NJegov otac potrudio se da mladi Deni zadrži izvesne konekcije sa Srbijom. Razume srpski jezik, ne govori ga tečno; porodično je više puta dolazio u Srbiju i uživo gledao košarkaše Partizana, kao i fudbalere i košarkaše Crvene zvezde. U Košarkaškom savezu Srbije iskreno su pokušali da ga preusmere ka reprezentaciji Srbije, što je bila jasna želja i Zufera Avdije. Ipak, prestrogi zakoni Izraela u tom slučaju oduzeli bi mu status vrhunskog sportiste; ne bi mogao jednostavno da izlazi iz zemlje i samim tim bi mnogo izgubio na treninzima i utakmicama.

Istovremeno, imao bi problema i sa vojnim rokom koji u Izraelu traje tri godine; zbog čega bi ozbiljno mogao da ugrozi karijeru koja apsolutno gravitira ka NBA. Mada ima i srpski pasoš, odnosno državljanstvo Srbije, Deni Avdija ostaće najveća nada izraelske košarke, Makabija iz Tel Aviva; vrhunski talenat koji bi juna 2020. trebalo da bude visoko pozicioniran u prvoj rundi NBA drafta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari