Dubai kreće iz Evrokupa, ali će dugo igrati u Evroligi, Svetislav Pešić prvi izbor za trenera 1foto:FIBA basketball

Evroliga, kao i ABA liga definitivno su „kapitulirali“ pred novcem Dubaija, jedne nekošarkaške sredine koja još uvek nema ni formiranu seniorsku ekipu.

Evroliga sve više podseća na takmičenje bez ikakvih sportskih principa i kriterijuma.

Kao jedina zatvorena liga na Starom kontinentu, u bilo kom kolektivnom sportu, dala je sebi za pravo da se odrodi od evropske košarke samo radi sticanja još većeg kapitala od kojeg će sami klubovi učesnici imati simboločne koristi.

Ako se uzme u obzir recimo činjenica da su Real Madrid i Barselona samo u poslednje tri godine generisali ukupne gubitke od oko 300 miliona evra, i to mahom zbog ugovora koje su davali igračima kako bi bili što kompetitivniji u Evroligi, onda je teško i zamisliti da bi par miliona evra, koje bi, navodno, trebalo da dobijaju na godišnjem nivou od Dubaija, moglo da zakrpi ogromne rupe u budžetima ovih giganata.

U svakom slučaju, španski portal Ensestando objavio je danas da je Evroliga kapitulirala pred novcem Dubaija i da će se obavezati na sedmogodišnju saradnju sa nekošarkaškom sredinom, koja pritom još uvek nema ni formiran tim.

S tim u vezi, može se pretpostaviti da će zbog novca sa kojim raspolaže moći da igračima daje baslosovne ponude kako bi dolazili u novoformiran klub, zbog čega će ostatak evroligake konkurencije biti prinuđen da takođe povećava ugovore, nudeći novac koji u suštini ne može da opravda na prihodnoj strani budžeta.

Posledično, lako bi moglo da se desi da rashodi klubova budu još veći nego što su inače i da par miliona dobijenih od Dubaija neće moći da izniveliše uvećan minus u budžetu.

Pomenuti portal tvrdi da će se akcionari Evrolige sastati u ponedaljak i da će smao potvrditi odluku oko koje su se već usaglasili.

Tačnije, Olimpijakos i Makabi glasali su protiv toga da Dubai uđe u društvo, dva kluba su bila uzdržana dok je njih devet glasalo potvrdno.

Prema postignutom dogovoru sa sredinom koja nema klub jasnog naziva niti ekipu, Dubai bi sledeće sezone igrao u Evrokupu, a onda bi na osnovu nesportskih kriterijuma bio prebačen u Evroligu i u njoj ostao narednih šest godina.

Da bi postao deo Evrolige, Dubai se obavezao da će svakom, od 13 klubova vlasnika takmičenja, godišnje plaćati oko 5.000.000 evra, da će omogućiti samoj ligi nove sponzore, a milione će takođe uplatiti na račun same organizacije.

Takođe, Dubai će oberučke dočekati i u ABA ligi, nadajući se manjoj svoti miliona, ali svakako dovoljnoj za to da se prostre crveni tepih.

Mečeve kao domaćin u regionalnom takmičenju trebalo bi da igra u Beogradu, a prvi kandidat za mesto trenera je Svetislav Pešić, selektor Srbije, koji se inače zalaže za formiranje profesionalne domaće lige, samim tim i za postepeno napuštanje srpskih klubova pomenutog regionalnog takmičenja, s obzirom na to da ne bi bilo moguće da Crvena zvezda i Partizan uporedo igraju tri takmičenja (ABA ligu, domaću ligu i Evroligu, odnosno Evrokup).

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari