Duda Ivković, Ranko Žeravica i Radivoj Korać kandidati za Kuću slavnih u Springfildu 1foto: Srđan Stevanović Starsport

Velikani svetske košarke, treneri Ranko Žeravica i Dušan Ivković, kao i Radivoj Korać, čovek po kome je zbog neverovatnih dostignuća FIBA dala ime jednom od svojih takmičenja, kandidati su su za Kuću slavnih u Springfildu.

Žeravica je sa SFRJ bio dva puta evropski vicešampion (1969, 1971), po jednom bronzani (1982) i srebrni (1967) na Svetskom kupu, kao i jednom vladar planete (1970). Pokazao je Plavima put kao olimpijskom srebru (1968), ali i ka tronu (1980). Zbog svih zasluga ne samo u našoj, već i svetskoj košarci košarci, ušao je u FIBA Kuću slavnih 2007. godine.

Ivković je sa SFRJ osvajao olimpijsko srebro (1988), dva evropska (1989, 1991) i jedno svetsko zlato (1990), zatim je SR Jugoslaviji 1995. pokazao put kao evropskom tronu, da bi 2009. godine „iscrtao“ prvu medalju – srebrnu – samostalnoj Srbiji.

Velike trofeje osvajao je i kao klupski trener. Jedini je stručnjak u istoriji koji je podizao pehare četiri najveća evropska takmičenja – Evroligi (Kup šampiona), Saporta kupu (Kupu pobednika kupova), ULEB kupu (Evrokupu) i Kupu Radivoja Koraća.

Naravno i Duda je zbog svih dostignuća stanovnik FIBA Kuće slavnih, kao i Korać, prvi košarkaš u Evropi koji je na jednom zvaničnom meču postigao 100 poena, ali i igrač daleko ispred svog vremena, u čiju je čast OKK Beograd, u doba kada su se u svetskoj košarci u kojoj su smeli da se nose iskljivo brojevi od 4 do 15 na dresu, povukao njegovu „peticu“.

Na listi potencijalnih članova Klase 2022 sa ovih prostora nalaze se još Mirza Delibašić, jedan od lidera čuvene generacije sarajevske Bosne koja je u bivšu zemlju unela prvi trofej Kupa šampiona, te SFRJ koja je u osmoj deceniji prošlog veka harala Evropom i planetom, zatim Josip Đerđa, član generacije bivše Jugoslavije koja je 60-ih godina donela neke od prvih medalja sa velikih takmičenja. Dalje je tu i Emanuel Đinobili, predvodnik Argentine koja je jedina uspela da skine NBA slekciju SAD sa olimpijskog trona, Alfonso Ford, po kome trofej za najboljeg strelca Evrolige nosi ime, predsednik Makabija još od 1969. Šimon Mizrahi, Den Peterson…

Lista finalista biće saopštena tokom Ol star vikenda u Klivlendu (18. februra 2022. godine), a ceremonija ulaska u Kuću slavnih biće 9. i 10. septmebra sledeće godine.

U Kući slavnih u Springfildu od istaknutih srpskih radnika nalaze se Vlade Divac, Dražen Dalipagić, Bora Stanković i Aleksandar Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari