Duel "ranjenih" Partizana i Santa Klare 1foto Peđa Milosavljević Starsport

Srpski tim ima veliki broj povređenih startera, domaćina desetkovao korona virus

Na najzapadnijoj lokaciji na kojoj se ikada igrao neki meč pod okriljem Evropske fudbalske federacije, u najkasnijem terminu od svih večerašnjih utakmica plej-ofa kvalifikacija za Ligu konferencije, domaća Santa Klara i Partizan imaju 90 minuta vremena da steknu kakav-takav rezultatski kapital za drugi deo bitke za najmlađe UEFA klupsko takmičenje.

Prvi naviknuti na mikroklimu u vulkanskom okruženju, drugi uvereni da će se prilagoditi specifičnim uslovima igranja na Azorskim ostrvima.

– Nadam se da će vulkan proraditi u mojim igračima… Pripremamo se kao za svaku jaku utakmicu, u Sočiju nas je sačekala velika vlažnost vazduha, iznad 90 odsto, znamo šta nas čeka u Atlantiku, s tim da je temperatura niža nego u Rusiji – ne pravi unapred dramu oko onoga na šta ne može da utiče trener Aleksandar Stanojević.

U jesen 2010, isti čovek je vodio crno-bele u duelima sa drugim portugalskim klubom i pretrpeo dva poraza od Brage u grupnoj fazi Lige šampiona (0:1, 0:3), a sada bi preko 6. tima poslednje Primeire da uđe u LK.

– Fudbal se promenio, drugačije se igra… Tadašnja Braga je završila kao trećeplasirana u grupi sa nama, a kasnije dogurala do finala Lige Evrope. Portuglaci su do ovog leta bili prvaci Evrope, liga im je zahtevna… Braga jeste veći klub, ali Santa Klara je u ekspanziji, napreduje iz godine u godinu.

Zadnji rival crno-belih u borbi za evropsku jesen do ovog dvomeča je stigao bez primljenog gola protiv makedonskog Škupija i slovenačke Olimpije, iako je pred poslednju utakmicu upao u kandže korona virusa, zbog čega ima dvocifren broj igrača van stroja. Srpski predstavnik, pak, ima gomilu povređenih startera.

– Dvomeč sa Olimpijom odigrala je samo bez trojice standardnih fudbalera. Tačno, dosta je obolelih, ali samo tri igrača su iz najboljih 11. Što se nas tiče, imamo veće kadrovske probleme. Nedostaju nam Nemanja Jović, Saša Zdjelar, Danilo Pantić, Aleksandar Šćekić je rovit… Videćemo kako ćemo se organizovati – kaže strateg „parnog valjka“, uverenja da čak i u toj situaciji nema mesta za izrazite ofanzivce Bibrasa Natha i Sejdubu Sumu u isto vreme na terenu.

– Na evropskom nivou teško da možemo njih dvojicu da uparimo. Njih dvojica jesu izvanredni igrači, možemo da ih koristimo na određene načine, zavisno od toga ko je povređen…

Treba rešiti dilemu i na poziciji desnog beka.

– Živković je odigrao izvanredno cele pripreme i meč sa Sočijem, sad je u boljoj poziciji, ali Miljković zato ima izuzetne defanzivne karakrteristike i sjajan skok. To je dilema.

Partizanov manir je da igra po zemlji i pasom stiže do šansi, ali na taktiku utiču i perfomanse rivala, a ovaj je brz, pa bi jedini špic, Gomeš, mogao da bude tražen dugim loptama.

– To jeste jedan od načina da prebacimo igru iz našeg polja na suprotni kraj terena. Nekad je dovoljan jedan igrač za tu šemu, imamo i bekove koji mogu da skoče, sigurno ćemo predstaviti plan A i plan B, a nadam se da smo od Santa Klare brži u poslednjoj trećini terena.

U odsustvu krilnih vezista Danila Pantića i Nemanje Jovića levi deo veznog reda mogao bi pokriti mađarski reprezentativac Filip Holender, iako mu nije tamo mesto.

– U ovoj sezoni neće igrati na isti način kao pre, biće češće na boku, dalje od gola, drugačijih zadataka, sa ciljem da zatvara rivala i ide u fazu napada. Neće biti toliko efikasan, ali nije sporan uopšte.

Koliko god bili ubedljivi van Portugala (četiri trijumfa, sačuvane mreže), Santa Klarini Brazilci i drugi stranci ne briljiraju u prvenstvu, gde su uzeli bod u prva dva kola.

– Ispratili smo dosta njenih utakmica iz prethodne i ove sezone. Protiv Olimpije je bila agresivna, visoko napala protivnika… Ima dosta Brazilaca sposobnih da rešavaju situacije „jedan na jedan“. Bili su bolji od Slovenaca. Sa Savom Miloševićem se nisam čuo, ali jesmo sa njegovim pomoćnikom Nenadom Cvetkovićem.

Nije čest slučaj da konačni slavljenik bude rešen u prvom susretu, ali…

– Važno nam je da ostanemo u igri pred revanš. Nijedan rezultat vam ne garantuje prolaz ilki miran uzvratni meč, ali je zadovoljavajući svaki koji ostavlja mogućnost da revašamo pred našim navijačima – smatra Stanojević.

O. Nikolić

 

Danak jakim treninzima

Sezona se tek zahuktala, a Partizanu već povrede previše utiču na sastav tima.

– Forsiramo jak intenzitet, praćen kretnjama bez lopte i visokim presingom. To su normalne stvari… Nisu sve povrede mišićne, neke su mehaničke, druge se vuku od ranije. Inače sam prezadovoljan kako funkcionišemo na planu fizičke pripreme, utakmice su pokazale da igramo intenzivno, izdržali smo 120 minuta protiv Sočija, dali gol u poslednjem minutu. Nema potrebe da dovodimo još nekog u stručni štab – tvrdi trener crno-belih.

 

Izvinjenje Metalcu

Naknadna pamet kaže da nije trebalo odlagati superligaške obaveze proplog vikenda.

– Zahvaljujemo se Metalcu što je pristao na odlaganje. Žao mi je, možda nije bilo profesionalno sa naše strane što smo odložili meč, spremali smo ekipu za Evropu, suočavali se sa dalekim putovanjem, stigle su nas silne povrede… Izvinjavam se Milanovčanima, još jednom. Neprofesionalno je sa naše strane. Dogovorićemo se sa Metalcem kad njemu bude odgovaralo da tad igramo – priznaje Stanojević.

„Debi“ Sume i Lukača

Nova lica u odnosu na dosadašnja evropska gostovanja su starosedelac Sejduba Suma i povratnik na gol liniju Milan Lukač. Prvi je blizu stare forme i verovatno će dobiti određenu minutažu na stadionu „Sao Miguel“ dok drugi „duva za vratom“ mladom Aleksandru Popoviću, iako je ovaj bio odličan od kako je nasledio rukavice od Vladimira Stojkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari