Dug je put do Kine 1Foto: STARSPORT

Najbolji košarkaši Srbije okupiće se danas pred početak priprema za Svetsko prvenstvo u Kini koje će se održati od 31. avgusta do 14. septembra

Selektor Aleksandar Đorđević okupiće 18 kandidata sa spiska koji je pre desetak dana skratio na način da se odrekao usluga i pomoći Nikole Kalinića i Nemanje Nedovića, što je izazvalo razne komentare u košarkaškoj javnosti.

Zvanični vicešampioni sveta neće biti u punom sastavu od početka priprema: NBA vedete na čelu sa Nikolom Jokićem, članom idealne petorke za takmičarsku 2018/19, moći će da se priključe saigračima tek 2. avgusta zbog jasnih propisa u najkvalitetnijoj ligi na svetu.

Naime, NBA liga dozvoljava svojim igračima da provedu samo 28 dana na kolektivnim treninzima, što znači da će nekoliko važnih igrača „orlova“ moći da se pridruži timskom radu tek 2. avgusta, odnosno dva dana pre kraja bazičnih priprema na Kopaoniku.

Zbog ovog pravila, Đorđević u prve dve nedelje rada neće moći da računa na Nikolu Jokića, Bogdana Bogdanovića, Nemanju Bjelicu, Bobana Marjanovića, a izvesno i na Marka Gudurića, koji je pred potpisom za Memfis Grizlise. S obzirom na raniji Đorđevićev spisak, od prvog dana priprema selektor će na treningu imati Teodosića, Jovića, Micića, Avramovića, Simonovića, Lučića, Todorovića, Mačvana, Birčevića, Raduljicu i Milutinova.

Selektor reprezentacije Srbije morao je da reaguje i da napravi prinudnu izmenu na spisku igrača. Zbog saobraćajne nesreće u kojoj je teško povređen Ognjen Kuzmić, Đorđević je morao da nađe zamenu za visokog centra Crvene zvezde. Na spisak reprezentativaca uvršteno je ime Nikole Jovanovića, košarkaša crveno-belih, koji je prošle sezone igrao na pozajmici u Trentu.

Bazične pripreme planirane su od 21. jula do 4. avgusta na Kopaoniku. Prvu pripremnu utakmicu „orlovi“ će odigrati 4. avgusta u Čačku protiv Borca, a tri dana kasnije će u Zrenjaninu igrati protiv Finske. Tri dana kasnije, u Beogradskoj areni na Novom Beogradu biće odigran derbi Srbija – Litvanija i to će biti oproštaj „orlova“ od domaće publike. Đorđevićev tim potom će gostovati Litvancima u Kaunasu, zatim će nastupati na Akropolis kupu u Atini (protiv Grčke, Italije i Turske) i to će biti poslednje provere u Evropi. Uoči početka Mundobasketa, „orlovi“ će u Kini igrati protiv Italije, Novog Zelanda i Francuske.

Jokićev saigrač predvodi Kanadu

Nik Nurs, trener Toronto Reptorsa, zvaničnog šampiona NBA lige, selektor Kanade objavio je širi spisak igrača za Svetsko prvenstvo u Kini koji je sastavljen od istinskih vedeta brojnih NBA franšiza. Sjajni bek DŽamal Marej, saigrač Nikole Jokića u Denveru, predvodiće saigrače, od kojih mnogi imaju zapažene uloge u najkvalitetnijoj ligi na svetu. Među njima su Kori DŽozef (Sakramento), Nik Stauskas (Klivlend), Gildžes Aleksander (Oklahoma), Brendon Klark (Memfis), Ar DŽi Beret (NJujork Niks), Kevin Olinik (Majami), Tristan Tompson (Klivlend), Dilon Bruks (Memfis), Trej Lajls (San Antonio), Dvajt Pauel (Dalas). Za mesto među 12 konkurisaće i niz kvalitetnih igrača koji godinama nastupaju u Evropi: Kevin Pangos (Barselona), Eron Dornekamp (Valensija), Kajl Viltjer (Unikaha), braća Tomas i Fil Skrab, Endi Rotins (Bahčešir), Melvin Edžim (Uniks). Jedini uticajniji košarkaš, koji će nedostajati Kanadi u Kini jeste Endrju Vigins, vedeta Minesote Timbervulvsa.

Vučević predvodi Crnogorce

Odahnuli su u Crnoj Gori. Nikola Vučević je saopštio čelnicima Košarkaškog saveza da će igrati za reprezentaciju na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kini. Vučević je držao u neizvesnosti sve u Crnoj Gori dok nije rešio pitanje kluba za narednu sezonu. Kada je potpisao novi ugovor sa Orlandom, po kojem će sledeće sezone zaraditi 28.000.000 dolara, saopštio je da će igrati na Mundobasketu, saznaje Pobjeda. Centar iz Bara će se javiti na početak priprema državnog tima 25. jula, ali će početi sa treninzima nekoliko dana kasnije, zbog obaveza koje ima prema Orlandu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari