"Dugo je Đoković rušio snove mladih igrača": Šta Gardijan piše o finalu Vimbldona? 1Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN EDITORIAL USE ONLY

Tokom proteklih nekoliko godina muškog tenisa, dok su se njegovi veliki rivali povlačili iz vidokruga, Novak Đoković je provodio svoje vreme uništavajući nade i snove skoro svih mlađih izazivača na velikim turnirima. Ne samo da je nastavio da zadržava sledeću generaciju, već je i uživao u svojoj nadmoći nad njima, piše britnaski Gardijan.

Međutim, odavno je jasno da je Karlos Alkaraz jednostavno drugačiji. On je drugačiji kako po svom neuporedivom talentu na terenu, tako i po, kako britanski list piše, vrhunskoj mentalnoj snazi koja je u osnovi njegovog uspeha.

Kako dalje piše Gardijan mesec dana nakon što se njegovo telo srušilo pod čistom tenzijom suočavanja sa Đokovićem na Rolan Garosu, Alkaraz se oporavio od deficita u prvom setu i odigrao na neverovatnom nivou u pet setova, i pobedio Đokovića sa 1-6, 7-6 (6) , 6-1, 3-6, 6-4 za osvajanje svoje prve titule na Vimbldonu.

„Sjajno je pobediti, ali čak i da sam izgubio, bio bih zaista ponosan na sebe sa ovom neverovatnom vožnjom, upisavši istoriju na ovom prelepom turniru, igrajući finale protiv legende našeg sporta“, rekao je Alkaraz. „Neverovatno je, ostvarenje sna, moći da igram u ovim fazama. Neverovatno je, za dečaka od 20 godina nisam očekivao da ću zaista brzo doći do ovakve situacije. Zaista sam, zaista ponosan na sebe.”, dodao je on, prenosi Gardijan.

Alkarazova karijera je već očigledno bila na putanji sa kojom se par 20-godišnjaka izjednačilo, ali je učinak prvog nosioca na Vimbldonu nekako nadmašio svu zaglušujuću pompu, piše Gardijan.

Kako britanski list dalje navdoi, Alkarazova sposobnost učenja, prilagođavanja i usavršavanja je zapanjujuća.

Pre manje od četiri nedelje, Alkaraz je započeo sezonu na travi samo pokušavajući da shvati kako da igra tenis na podlozi, a da nije toliko zaokupljen ravnotežom i kretanjem. Umalo je izgubio u Kvins klubu od 83. Artura Rinderkneha.

Od tada je učio tokom svakog narednog meča i uspostavio niz od 12 pobeda u Kvins klubu i Vimbldonu. Alkaraz je prvi igrač koji je pobedio Đokovića na centralnom terenu u celoj deceniji, od Endija Mareja u finalu 2013. godine.

„Trenutno sam se zaljubio u travu“, rekao je Alkaraz.

Sa 20 godina, on je treći najmlađi igrač koji je osvojio titulu u singlu na Vimbldonu, iza samo Borisa Bekera i Bjorna Borga. Njegova druga grend slem titula znači da je on prvi novi igrač koji je osvojio više velikih titula od Stana Vavrinke 2015. Zaustavivši Đokovićevu četvorogodišnju dominaciju na Vimbldonu, uskratio je 36-godišnjaku šansu da izjednači rekord Rodžera Federera od osam titula na Vimbldonu.

„Pretpostavljam da kada se sve emocije slegnu, moram i dalje da budem veoma zahvalan jer sam dobio mnogo, mnogo tesnih i tesnih mečeva poslednjih godina“, rekao je Đoković, prenosi Gardijan.

U ranim fazama, činilo se da bi iskustvo moglo da trijumfuje jer je Đoković, drugi nosilac, ugušio Alkaraza svojim neprestanom dubinom i veštinom pronalaženja. Posle samo 27 minuta, Đoković je poveo sa 5-0 pre nego što je brzo zatvorio set. Ali Alkaraz je polako počeo da pronalazi svoj domet i intenzitet je naglo porastao u neverovatnom drugom setu dok su se tukli u visokooktanskim relijima, Alkaraz je forsirao dok je Đoković uzvratio, a dvojica najboljih sportista u igri pokrivali su svaku vlat trave.

Alkaraz je prvi pokazao svoje raspoloženje u taj-brejku drugog seta. Pošto je dobro servirao i bez oklevanja napadao, Đoković je bio taj koji je trepnuo neurednim neiznuđenim greškama. Na set tački, Alkaraz je ubacio Đokovića slatkim bekhend uzvratnim vinerom pre nego što je pokupio aplauz publike.

Sa obezbeđenim setom, igra španskog igrača je zaista počela da teče. Odjednom je pronašao više slobodnih poena na svom servisu, a više nuklearnih forhenda nije uspelo da se vrati. Prošetao je kroz set, pobedivši u apsurdnom 26-minutnom gemu pri rezultatu 3-1 sa 13 dvojki i sedam brejk lopti, koji se završio tako što je Alkaraz razbio Đokovićev servis i obezbedio odlučujući dupli brejk.

Kao što se očekivalo, Đoković je uzvratio nekim od svojih najboljih uzvrata u meču u četvrtom setu, brejk servisom i poveo sa 3-2 pre nego što je uputio poljubac ka publici. Energičan i budan, forsirao je peti set.

Gledajući dole najboljeg igrača svih vremena u petom setu, Alkaraz je odbio da se zgrči. Nakon što je propustio brejk loptu u prvom gemu, odmah se spasio svojom nečuvenom, poslednjom odbranom koja je iznudila Đokovićevu grešku iz voleja. Kako je intenzitet ponovo rastao, razmena bez daha u brejk tački na Đokovićevom servisu završila se tako što je Srbin pao, ponovo se podigao, a zatim gledao kako Alkaraz zakucava bekend pobedničkim dodavanjem sa linije za brejk. Dok je Alkaraz slavio i uzeo vođstvo od 2-1, Đoković je razbio svoj reket na stativi.

Protiv najboljeg povratnika svih vremena, čuvenog po svojoj sposobnosti da se oporavi od bilo kakvog deficita, Alkaraz je nastavio da ide napred. Pronalazio je velike servise i ogromne forhende kad god su mu zatrebali. Zatim se izjednačio sa osnovnom linijom pri rezultatu 5-4 bez ikakvog nagoveštaja straha ili nervoze, a u zadivljujućoj igri koja je uključivala hrabar pad i pobednik iz voleja, Alkaraz je odservirao meč svog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari