Duško Ivanović pred Virtus: Teško nam je pala Nikolina povreda, ne razmišljamo o Teodosiću 1

Crvena zvezda je u večitom derbiju potvrdila da je zaista u usponu forme i da je serija od pet pobeda posledica veće uigranosti ali i uspostavljene hijararhije od dolaska Duška Ivanovića na mesto šefa struke. Već sutra, takođe u hali „Aleksandar Nikolić (18.00), crveno-beli će pokušati da matiraju i Virtus, u 11. kolu Evrolige.

Zvezda još uvek nije u stanju da igra u visokom ritmu duže vreme, ali je došla do boljeg balansa između linija i pametnije eksploatiše korpulenciju i leđnu tehniku Hasana Martina i Bena Bentila na niskom postu.

Na 100 poseda ubacuje svega 72,7 poena, po čemu je tek 16. napad u najelitnijoj konkurenciji.

Na poslednje četiri utakmice značajno je podigla prosek datih poena, dolazeći do jasne produktivnosti preko Nemanje Nedovića i Luke Vildoze.

U seriji od pet pobeda, tri su evroligaške, od kojih su dve ostvarene na domaćem terenu, pred frenetičnim navijačima koji bi trebalo da i sutra pruže strastvenu podršku crveno-belima.

Zvezdi u goste dolazi ove sezone vrlo dobri Virtus, koji je van Segafredo arene već ostvario dve pobede.

Upitan je nastup Miloša Teodosića zbog isključujuće greške koju je dobio na prethodnom meču protiv Efesa u Bolonji. Iako je Virtus uložio žalbu, male su šanse da ona bude uvažena, pre svega, jer je Teo prilikom isključujuće greške ostvario fizički kontakt sa Damirom Javorom, glavnim sudijom na toj utakmici.

„Moramo da budemo svesni da nastavimo da igramo na način na koji smo igrali do sada. Da poštujemo protivnika i u svakom momentu damo naš maksimum i pokušamo da igramo na način na koji hoćemo, a ne koji protivnik hoće da nametne“, stava je Duško Ivanović.

Kao i Zvezda, ni Virtus ne može da se pohvali preteranom produktivnošću od starta sezone, uprkos tome što ima sijaset odličnih i prekaljenih igrača.

Četrnaesti je napad u Evroligi sa prosekom od 75 poena; poprilično kuburi u šutu za tri poena (35,2 odsto). Na 17 timskih asistencija ima čak 14 izgubljenih lopti što je veliki broj, pogotovo ako se uzme u obzir da u defanzivnoj tranziciji nije među boljim ekipama u takmičenju.

Trener Serđo Skariolo u rotaciji koristi, mahom desetoricu igrača, naročito kada zbog povrede ne može da računa na Tornikea Šengeliju (neće igrati ni sutra uveče).

Samo njih dvojica – Ife Lundberg i Semi Odželeje imaju dvocifren učinak u proseku. Nekadašnji košarkaš Boston Seltiksa, koji je neke dve sezone bio legitiman deo rotacije u koncepciji Breda Stivensa, veoma se dobro uklopio i pruža kvalitetne partije od starta takmičarske godine.

Za tri šutira impresivnih 48 odsto i nema sumnje da će biti naročit defanzivni izazov za odbranu crveno-belih.

I bez Teodosića, Virtus na jedinici rotira četvoricu igrača; u stanju je da igra u visokom ritmu, ali i da zbog lošeg šuta lako zapadne u napadačku agoniju.

„Virtus je ekipa koja želi da kontroliše ritam, koja igra dosta taktički. Može da igra brzo, traži slabosti u odbrani protivnika i moramo na to da se prilagodimo“, upozorava trener Crvene zvezde.

Prekaljeni stručnjak nije opterećen time da li će Teodfosić nastupiti sutra, uprkos tome što je reč o najkompletnijem beku velikana iz Bolonje.

„Mislim da će igrati. Treba da se donese odluka, a da li će se doneti do naše utakmice… Ne razmišljamo o tome da li će da igra ili neće“, tvrdi Ivanović.

Nažalost, Zvezda će u narendom periodu morati da igra bez Nikole Ivanovića koji je protiv Partizana povredio tri rebra zbog čega ga očekuje pauza do dva meseca.

“ Teška povreda za Nikolu, ali i za nas. Dosad je bio jedan od glavnih igrača. Ulazio je sa klupe i pravio razliku, menjao ritam… Ovi momci moraju da daju daleko više. Mi smo tim koji na svaki način pokušava da bude sve bolji u svakom pogledu“, istakao je crnogorski sturčnjak.

Odmah posle meča, navijači će moći da gledaju meč između Srbije i Švajcarske na velikom video-bimu koji će biti postavljen na centru igrališta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari