Dvojac "crvenih" raspršio snove Milaneza 1Sa meča u Portu EPA-EFE/JOSE COELHO

Posle utakmica poslednjeg kola u grupama A, B, C i D, Atletiko Madrid se pobedom u Portu (3:1) pridružio Mančester sitiju, PSŽ, Liverpulu, Ajaksu, Sportingu, Realu, Interu, Bajernu, Mančester junajtedu, Juventusu i Čelsiju u osmini finala Lige šampiona.

U nokaut fazu Lige Evrope idu Lajpcig, Porto, Dortmund i Šerif, dok su Klub Briž, Milan, Bešiktaš i Šahtjor završili ovosezonsko takmičenje u Evropi.

Madridski Atletiko nije prikazao sjajnu igru u Portu, ali je zahvaljujući kvalitetnijim igračima i greškama fudbalera portugalskog kluba, sa poslednjeg mesta u Grupi B došao na drugu poziciju.

U tome im je pomogao i Liverpul, koji je sa drugim timom lako savladao Milan na „San Siru“ (2:1).

Posle trijumfa u Madridu Milan je došao u priliku da se eventualnom pobedom nad Liverpulom nađe u eliminacionoj fazi.

Međutim, ispostavilo se da je gostima za trijumf bilo dovoljno da u svom sastavu od prvotimaca imaju samo Salaha i Manea. „Roso-neri“ su pred 56.000 gledalaca čak i poveli preko Tomorija u 29. minutu, ali su u nastavku igrači Liverpula preokrenuli golovima Salaha i Origija.

Dominacija u kvalitetu, snazi i brzini gostujućih igrača bila je toliko očigledna da je čak i napadač Milana, legendarni Zlatan Ibrahimović, aplaudirao nakon što je Origi postigao drugi gol za Liverpul.

Već u 64. minutu trener „crvenih“ Jirgen Klop izveo je iz igre Salaha i Manea, zatim i Origija, a u poslednjim trenucima na teren je poslao igrače iz omladinske škole Voltmana i Bredlija, ali ni to nije bilo dovoljno da lider na tabeli Serije A izbegne poraz.

Ovim trijumfom Liverpul je postao prvi engleski klub koji je takmičenje u grupnoj fazi završio sa svih šest pobeda.

Atletiko je do pobede na stadionu „Dragao“ stigao u meču koji je sve vreme bio na ivici incidenta, a pravo je čudo kako su samo dvojica igrača dobila crvene kartone.

Ispostavilo se da je Portu i remi bio dovoljan za plasman u osminu finala, međutim, serijom grešaka i loših poteza domaći igrači omogućili su gostima da dođu do tri boda.

Portugalci su sve do vodećeg gola Grizmana u 56. minutu bili bolji, stvorili nekoliko odličnih prilika, ali je golman Madriđana Oblak sačuvao svoju mrežu.

Nakon što su gosti poveli utakmica se pretvorila u vašar udaranja, laktanja, štipanja, odglumljenih faulova, a u tom cirkusu bolje su se snašli gosti i iz brzih kontranapada došli do ubedljivog vođstva od 3:0 i plasmana u osminu finala.

U startnoj postavi Porta našao se i Marko Grujić, koji je prikazao veoma dobru partiju, a u 81. minutu zamenio ga je Korona.

I pre utakmica poslednjeg kola znalo se da Šerif i Borusija iz Dortmunda idu u nokaut fazu Lige Evrope, a iz Grupe A pridružio im se i Lajpcig.

Pre mečeva poslednje runde Nemci su imali isti broj bodova kao i Klub Briž, ali su posle trijumfa nad Mančester sitijem (2:1) i pobede Pari Sen Žermena nad belgijskim šampionom (4:1), stigli do trećeg mesta u grupi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari