Dvomeč Zvezde sa Cedevitom kroji ambicije 1Foto: Starsport

I bez evroligaških briga, koncentrisani samo na ABA ligu, košarkaši Crvene zvezde će zbog odloženih regionalnih utakmica, još izvesno vreme biti u ritmu igranja mečeva na svaka dva do tri dana.

Jedva izvojevanom pobedom nad Igokeom (69:66), izabranici Dejana Radonjića ostali su u igri za prvo mesto na kraju regularnog dela sezone, međutim od predstojećeg dvomeča sa Cedevita Olimpijom zavisiće im i eventualni ostanak na drugoj poziciji pred plej-of.

Već sutra, crveno-beli odigraće prvi duel sa Ljubljančanima, direktnim takmacima za što bolju poziciju u plej-ofu; uprkos tome što imaju dve pobede više u odnosu na pomenutog rivala, u slučaju vezanih poraza „zmajevi“ bi bili ispred Zvezde, koja bi tako mogla da se sroza čak na četvrto mesto.

Mornar je uspeo da vezanim porazima od FMP i Cedevita Olimpije liši čitavu ABA ligu još većeg stresa, s obzirom na to da je tako gotovo i matematički izgubio sve šanse za plej-of.

Samim tim i njegovi zahtevi da se sve odložene utakmice odigraju pre poslednja dva kola regularnog dela postali su besmisleni, iako je ABA zbog traženja termina odloženih utakmica i sama pomerila poslednje kolo za nedelju dana.

Gotovo da je jasno da će mesta u plej-ofu biti za Budućnost, Crvenu zvezdu, Cedevita Olimpiju i Igokeu, samo je pitanje kakav će biti raspored startnih pozicija.

Podgoričani su u najboljem položaju da krenu sa liderskog mesta, dok će Zvezda imati šansu da čeka eventualni kiks Budućnosti samo u slučaju da ostvari perfektan niz do kraja ligaškog dela.

U suprotnom, ne samo da bi mogla da se oprosti od liderskog mesta, već joj preti opasnost da sklizne na četvrtu poziciju. Ljubljančani imaju dva poraza više u odnosu na Zvezdu, međutim crveno-beli imaju imperativ makar jedne pobede u predstojećem dvomeču; u suprotnom, Cedevita Olimpija bi imala bolji međusobni skor, a čak bi i Igokea mogla da ih preskoči.

Puleni Dragana Bajića takođe se mogu pohvaliti boljim međusobnim skorom sa Crvenom zvezdom, što samo povećava oprez kod izabranika Dejana Radonjića.

Zvezda nikako ne uspeva da se izbavi iz igračke prosečnosti; protiv Igokee je opasno flertovala sa porazom koji je mogao dodatno da joj zakomplikuje situaciju i definitivno je izbaci iz trke za prvo mesto. Šuterski možda i najlošiju abaligašku partiju ove sezone iskompenzovala je agresivnom odbranom na liniji dodavanja, tačnije prvom pasu u drugom poluvremenu.

Sudije su, doduše, imale i kriterijum koji je bio u „dosluhu“ sa takvim stilom igre crveno-belih, međutim veliko je pitanje kako će se i na koji način suprotstaviti Cedevita Olimpiji.

Ljubljančani imaju najbolji napad u regionu; postižu veliki broj poena, igraju u visokom ritmu i odlični su u tranziciji, faktički svim napadačkim segmentima u kojima je Zvezda ove sezone krajnje prosečna.

Jagodić Kuridža tek u plej-ofu

Pred sam kraj poluvremena utakmice sa Igokeom, Marko Jagodić Kuridža doživeo je povredu kolena. Protivnički igrač nezgodno mu se oslonio na desno koleno; snažni krilni centar momentalno je osetio bol i napustio igru. Još u nedelju uveče, Jagodić Kuridži snimljeno je koleno i postoji opasnost da je povredio meniskus, čak i ligamente. Situacija bi trebalo da bude jasnija danas; svi su u stručnom štabu napeti jer bi nalazi mogli da pokažu da Jagodić Kuridžu očekuje pauza od minimum tri do četiri nedelje, što znači da bi mogao da bude izgubljen, ne samo za sam kraj regularnog dela, već i za početak plej-ofa ABA lige koji je planiran za prvu nedelju maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari