(VIDEO) Džeko najstariji strelac het-trika u turskoj ligi ikada: Oboren rekord pravoslavnog Grka, junaka turskog fudbala, iz 1962. 1Foto: EPA-EFE/VINCENT JANNINK

Fenerbahče i dalje ređa samo pobede u ovoj sezoni, u kojoj ga s „devetkom“ predvodi bosaski golgeter Edin Džeko (37), a s „desetkom“ Dušan Tadić (34).

U desetom kolu turskog fudbalskog prvenstva u gostima, u naselju u azijskom delu Istanbula na Mramornom moru, savladan je istoimeni Pendik s 5:0. Poslednja tri gola postigao je Džeko (i Tadić odigrao celu utakmicu).

Tako je s 37 godina i 226 dana postao najstariji strelac het-trika u istoriji turske lige.

Do njega to je s 36 godina i 291 danom bio jedan od najubojitijih napadača koje je Turska ikada imala. Lefter Adonijadis je dao tri pogotka u pobedi s 4:0 kod kuće protiv istanbulskog tima Vefa u oktobru 1962, u prvoj od dve sezone kada je Fenerbahče kao trener predvodio Miroslav Mirko Kokotović, predratni reprezentativac Kraljevine Jugoslavije, hrvatski reprezentativac u vreme rata, a igrač zagrebačkog Dinama posle.

Adonijadis je bio sin grčkog ribara i Turkinje, jedno od njihovo jedanaestoro dece. Pripadao je Rumima, grčkoj pravoslavnoj zajednici. Živeo je na ostrvu Prinkipo, jednom od Prinčevskih ostrva u Mramornom moru, među grčkom verskom manjinom.

U sebi je pomirio pravoslavlje i islam. Fudbalskom prezimenu mu je dodato Kučuk (na turskom mali), ali je ostao među Turcima upamćen kao Lefter, a među navijačima Fenerbahčea kao Profesor (Ordinarijus). U Fenerbahčeu je igrao od 1947. do 1951. i od 1953. do 1964, a u međuvremenu u Fiorentini i Nici. Bio je i reprezentativac. Svakako živopisni lik omalenog rasta i brzog koraka.

Fenerbahče je u prvih deset kola postigao 29 golova (koliko i prošle sezone i 1959, što je i najviše), a primio je pet. Gol-razliku +24, najveću, u prvih deset kola imao je samo Kodžaeli 1992.

Fenerbahče je ostvario i petu pobedu u gostima bez primljenog gola. Njegov i rekord lige je sedam takvih uzastopce iz sezone 1960/61.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari