Efes deluje kao mašina 1Foto: Euroleague

Igrački su štucali u prvom delu sezone, šut ih nikako nije služio, međutim ekipa sa izvanrednim napadačkim potencijalom jednostavno nije mogla, a ni smela da i finiš regularnog dela Evrolige dočeka u stanju hibernacije.

Negde od gostovanja Barseloni 4. februara i trijumfa u samoj završnici (86:88) trener Efesa Ergin Ataman odlučio je da „baci rukavicu u lice“ najvećim konkurentima poslavši poruku da se gigant definitivno probudio i da je spreman čak i da napadne jedno od prva četiri mesta.

Da opservacije turskog stručnjaka i te kako imaju smisla pokazala je i poslednja utakmica odigrana u Istanbulu na kojoj je Efes deklasirao CSKA na način da mu je naneo najteži ovosezonski poraz u elitnom takmičenju (100:70).

Kada je u ritmu i potpunom fokusu, ekipu koju fenomenalno predvodi Vasilije Micić, zaista je uživanje gledati.

„Otrežnjen“ od svih „bubica“, usklađenih ega i jedinstvenog cilja, Efes se nalazi u formi koja deluje šampionski.

Tim kojem je otkazivanje prošle sezone zbog pandemije korona virusa nanelo veliku nepravdu, opravdano je slovio za najvećeg favorita, a sada deluje kao potpuno spreman da se revanšira i „višim silama“ i za početak nađe svoje mesto na fajnal-foru.

Efes je u seriji od šest vezanih evroligaških pobeda, čak devet na poslednjih deset utakmica dobijenih, mahom, u stilu koji neodoljivo podseća na Golden Stejt iz šampionskih NBA dana.

Istanbulaska ekipa ima niz odličnih individualaca, darovitih kreatora i takvih šutera da je bilo pitanje trenutka kada će se sve to lepo uklopiti u napadačku celinu koju je gotovo nemoguće „oštetiti“.

Šejn Larkin, Krunoslav Simon, Rodrigo Buboa, pa i Džejms Anderson nadareni su individualci, pritom sposobni da iskreiraju za sebe i saigrača.

Ekipa koja na četvorci ima igrače poput Singltona i Moermana, fizički snažne, atletski predisponirane, dobrog šuta za tri i voljnog momenta izraženog u konstantnoj prisutnosti na ofanzivnom skoku može biti bezbrižna i sigurna da će spejsing u napadu uvek biti takav da vrsni plejmejker Vasa Micić može da bira kako će i na koji način razigravati saigrače. Takvu šutersku paletu ove sezone je svojim bojama ukrasio i centar Sertač Šanli koji za tri šutira „kao nikad u životu“.

Efes permanentno igra u visokom ritmu; gro akcija završava u ranoj fazi napada (do 15. sekunde) i pritom ima takav raspored igrača da su trojica uvek u pozicijama da šutiraju sa distance.

Kreativnost se ogleda i u tome što Micić može u „pik“ da ubaci, ne samo centra Danstona, već i četvorku Moermana u „pik end rolu“, odnosno Singltona u „pik end popu“.

U retkim trenucima kada se srpski as odmara, Efes mahom igra bez plejmejkera, ali uglavnom sa trojicom veštih driblera među kojima je i „basketaš“ divne kreacije Kruno Simon.

Hrvatski reprezentativac pritom je samo jedan od čak sedmorice dobrih šutera „poređanih“ od jedinice do petice.

U takvoj konkurenciji Micić se nametnuo kao lider ekipe i neko ko u poslednje vreme dominira Evroligom na poziciji jedinice.

Ataman u srpskog pleja ima neograničeno poverenje; Micić ima slobodu da kreira i donosi odluke vodeći se instinktom; šutira kad proceni da je u dobroj poziciji, a pritom je na poslednjim utakmicama nezaustavljiv u igri jedan na jedan.

Srbin je Moskovljanima ubacio 21 poen, uz osam asisatencija; utakmicu ranije završio je protiv Valensije sa 16 poena i četiri uspešna dodavalja, dok je u preslišavanju Fenerbahčea učestvovao sa rekordnih 37 poena.

Samo na poslednje tri utakmice, Efes je rivalima u proseku ubacio 102 poena, što je apsolutni ovosezonski rekord Evrolige.

Real nudi milione, Oklahoma je san

Vasilije Micić je sa 16,27 poena po meču treći strelac Evrolige, i sedmi asistent takmičenja (5,04). Ne čudi, zaista, što je Real spreman da mu ponudi čak 2,5 miliona evra godišnje u nameri da ga privoli da na leto promeni sredinu, međutim odluka Vase Micića umnogome će zavisiti od toga da li će i u kakvim planovima biti u Oklahomi, NBA klubu koji na njega polaže prava. Miciću je san da zaigra u NBA i čini se da bi u Tanderima mogao da se izbori za veliku minutažu i lidersku ulogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari