Efes F4 stavio na kocku 1Foto: Euroleague

Istorijski preokret napravili su košarkaši Reala u trećem meču Top 8 faze Evrolige.

Na pet minuta do kraja treće utakmice bili su pred konačnom kapitulacijom, ali su kombinacijom ponosa i samo Efesu svojstvenom opuštanju uspeli da nadoknade minus 13 poena i seriju produže makar na četiri utakmice (80:76).

Umesto da već razmišljaju o taktičkoj i psihološkoj pripremi za Fajnal-for u Kelnu, Vasilije Micić i saigrači večeras će morati daleko ozbiljnije da shvate čitav tok utakmice (21.00); u suprotnom bi serija lako mogla iz Madrida da se preseli u Istanbul, a u majstorici bi sve opcije bile uključene jer osim košarkaškog, faktor psihološke stabilnosti i odlučnosti obično ima presudnu ulogu.

Nakon dve ubedljive pobede na startu Top 8 faze, izgledalo je da će Efes rutinski da se plasira na F4. Ni u Madridu perspektiva nije bila drugačija.

Vodili su gosti skoro sve vreme i to uglavnom dvocifrenom razlikom.

Uprkos preteranim improvizacijama, soliranjima i činjenici da niko osim Micića (29p) i Buboe (18p) košgeterski nije bio raspoložen, Efes je uspešno kontrolisao ritam utakmice.

Iako ima možda i najbolje individualce u Evropi, trener Ataman teško uspeva da se izbori sa neobjašnjivim, naglim padovima u igri svojih izabranika, koji su često plod opuštenosti i nonšalancije, pa čak i potcenjivanja protivnika formata jednog  Reala.

U istoriji Evrolige nikada nijedan tim nije uspeo da u plej-ofu u poslednjih pet minuta nadoknadi ubedljiviju razliku od Reala, koji je (ne)moguću misiju započeo na minus 13.

Serhio Ljulj je napokon zaigrao na način opšte poznat ljubiteljima evropske klupske košarke.

Od rezultata 61:74 učestvovao je u gotovo svakoj realizaciji svog tima.

Sa dve trojke i tri asistencije izrežirao je „epski“ preokret u kojem su mu preciznim hicima sa distance u mnogome pomogli Abalde i Rudi Fernandez.

– Možda je posle ovako izvojevane pobede u trećoj utakmici momentum sada na našoj strani. Izuzetno sam ponosan na moje igrače; verovali smo u naš način igre i kada su oni pogađali teške šuteve. Sa samo dve izgubljene lopte u drugom poluvremenu, znali smo da će doći trenutak u kojem bismo mogli da se vratimo u meč. Tako je i bilo. Naravno, ništa još nismo uradili; još uvek zaostajemo u seriji ali se nadam da ćemo u večerašnjoj utakmici biti još kompetitivniji – istakao je Pablo Laso, trener Reala, koji u trećem meču nije mogao da računa na gorostasnog centra Tavareša.

Efes je ostao bez poena u poslednja četiri minuta; promašio je sve pokušaje sa distance, a pritom je ekipno prodao tri lopte.

– Možda smo i prerano počeli da slavimo; odustali smo od naše igre u poslednjih par minuta. Mislim da nas je to opuštanje na kraju i koštalo. Rival je preko Serhija Ljulja došao do realizacije; pogađali su teške šuteve i čestitam im na tome. Verujem da ćemo večeras odigrati daleko bolje i pametnije, naročito u završnici – poručio je Ergin Ataman, trener Efesa.

Fajnal-for bez navijača

Postojala je ideja da tribine hale u Kelnu tokom Fajnal-fora Evrolige budu popunjene do 25 odsto kapaciteta po utakmici, međutim nakon preporuka dobijenih od strane nemačke vlade, čelnici Evrolige odlučili su da čitav događaj protekne bez prisustva navijača. „Prisustvo na Fajnal-foru biće ograničeno na timove, osoblje i odabrane medije. Omogućićemo svim novinarima koji neće moći da prisustvuju zbog trenutnih ograničenja, da imaju (skoro) iste mogućnosti kao da su na licu mesta“, saopštila je Evroliga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari