Elita stanuje u Novom Pazaru 1

Gde ide muški ekipni sport Novog Pazara? U Superlige.

Od šest najpopularnijih ekipnih sportova u Srbiji (fudbal, košarka, odbojka, rukomet, vaterpolo i futsal), Novi Pazar će od jeseni u četiri imati elitnog ligaša. Po brojnosti klubova u najjačim ligama, ali i uspešnosti Novi Pazar se pozicionirao na vrlo visoko četvrto mesto, ispred njega su samo – Beograd, Kragujevac i Novi Sad. Računica je vrlo prosta i u nastavku teksta ćemo je razradom i dokazati.

Pre dve godine Novi Pazar je na ovakvoj tabeli zauzimao visoko šesto mesto. Tada je imao tri kluba u eliti, fudbalski, odbojkaški i futsal. U međuvremenu fudbalski klub je posle šest superligaških sezona izgubio status elitnog ligaša, ali su odbojkaši osvojili dva trofeja (oba u Kupu Srbije) i dospeli do finala plej – ofa, a futsal sastav upisao dva finala kupa i jedno polufinale plej – ofa. Ispred Novog Pazara po brojnosti klubova u najboljim ligama i postignutim rezultatima u šest sportova kojima se bavimo, 2016. godine nalazili su se Beograd, Novi Sad, Subotica, Niš i Kragujevac, a iza Čačak, Kraljevo, Valjevo i Jagodina.

Danas je najveća tabelarna promena skok Novog Pazara u pet vodećih gradova. Broj klubova u elitnim ligama odredili smo na osnovu njihovog izgleda uoči početka novih sezona, a za ukupnu tabelu ključni faktor je broj osvojenih titula u prošloj sezoni (prvenstvo i kup). U slučajevima gde gradovi imaju identičan broj trofeja prednost je data gradu koji ima više osvojenih prvenstava, obzirom da su nacionalni šampionati najvažnija domaća takmičenja. Ispred Novog Pazara su samo Beograd (23 kluba, tri titule, tri kupa i dva finala kupa), Novi Sad (sedam klubova, jedna titula prvaka – rukomet i jedno finale kupa – rukomet) i Kragujevac (tri kluba, jedna titula prvaka i jedan kup – oba trofeja osvojio KMF Ekonomac), Novi Pazar je četvrti (četiri kluba, bez titule prvaka, osvojen kup, jedno finale kupa – KMF Novi Pazar i finale plej – ofa u odbojci), u prvoj petorci je i Niš (pet klubova, jedan kup ). U ovu tabelu nije ušao trofej superkupa novopazarskih odbojkaša, a jedini razlog je što ovo takmičenje ne postoji u svim sportovima. Po brojnosti klubova u elitnim ligama Novi Pazar deli četvrto mesto sa Suboticom i Valjevom (četiri kluba). Ispred su jedino Beograd sa Novim Beogradom i Zemunom, Novi Sad i Niš. Da se Novi Pazar za samo dve godine uzdigao u kolektivnim sportovima najbolje se vidi kad se pogleda koga sve nema na toj tabeli među deset najboljih. Pre dve godine u „desetki“ su bili, pored Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša, još i Subotica, Čačak, Jagodina, Kraljevo i Valjevo, koje je uz Novi Pazar najviše napredovalo. Iz visokog društva ispali su Čačak, Kraljevo i Jagodina. Košarkaši Borca ostali su da brane čast elitnog ekipnog sporta svog grada, dok se u Kraljevu i Jagodini od jeseni neće gledati utakmice najkvalitetnijih muških liga. Novi gradovi na „Top 10“ listi su Šabac, Pančevo i Vranje.

Trideset i jedno mesto imaće od naredne sezone superligaša. Srbija u svom sastavu ima 25 gradova sa statusom grada, 16 će u novoj sezoni gledati superligaške utakmice. Dakle, deset velikih centara neće imati nijedan tim u eliti. Pored već pomenutih Kraljeva i Jagodine na ovom spisku nalaze se i Zrenjanin, Leskovac, Loznica, Pirot, Zaječar, Sombor i Sremska Mitrovica. Sa samo jednim superligašem, uz Čačak, su Kruševac (FK Napredak) i Užice (KK Sloboda).

Da bi iskočio u sam vrh muškog ekipnog sporta Srbije Novom Pazaru su pomogli rezultati odbojkaškog i futsal kluba, ali da nije bilo velikog pomaka košarkaškog i rukometnog kluba, ne bi bilo ni prodora u veliku četvorku domaćeg ekipnog sporta. Da se FK Novi Pazar prošle godine nije dogodio sunovrat danas bi uz Beograd i Novi Sad, to bio jedini grad u Srbiji koji u svakoj od pet elitnih liga ima po jedan klub (vaterpolo klub ne postoji). Opet, da je Novi Pazar ostao superligaš verovatno bi košarkaši i rukometaši i dalje tavorili u nižim ligama. Fudbalofili, koji po nekoj ustaljenoj navici, mnogo ne mare za ostale sportove i ovakvom, do skora nezamislivom sportskom usponu, pronaći će manu, pa će reći da zavide Kruševcu na njegovom Napretku, pa i Lučanima i Bačkoj Palanci. Objektivno razmere uspeha su velike, tolike da se o ovakvoj klupskoj zastupljenosti Novog Pazara u pet vodećih sportova pre sedam godina moglo samo maštati.

Superliga ili Prva liga u futsalu cilj su svakog kluba u zemlji. Nešto što je još bolje, regionalne lige u košarci i rukometu, možda s vremenom postanu mera vrednosti i u ostalim sportovima, a do njih se može doći samo iz liga u čijim predvorijma već čekaju četiri novopazarska kluba. Zato su najnoviji uspesi kapital na kojem kad dođe vreme za nove uspone treba temeljiti i sadašnji trenutak novopazarskog muškog ekipnog sporta. A do takvih liga dolaziće se jedino i samo kvalitetom. Ovde stižemo do još jednog značajnog pitanja, a tiče se načina i puta kojim se dolazi do najboljih liga.

Na primeru FK Novi Pazar pokazalo se da nije imao dobru polaznu osnovu za elitnu ligu. To je jedan, ne i jedini, razlog što nije trajao kao superligaš više od šest sezona. Do Superlige nije ga dovela tabela, već dobra kombinatorika, interes ili kako se već to zove, bivšeg predsednika BASK-a. Odbojkaši Novog Pazara su izabrali potpuno drugačiji, ispostaviće se, pravi put. Dve godine nalazili su se na nadomak Superlige, jednom treći, pa drugi, s tim da su u jednoj sezoni u poslednjem kolu u Novom Pazaru imali meč loptu, pobeda nad Jedinstvom iz Stare Pazove vodila ih je u elitu, i nisu je iskoristili. I pored neuspeha nisu tapkali u mestu, nastavili su da jačaju klub i tim, u kojem je stožer bio domaći igrač (Hamza Zatrić), i danas su to što jesu, jedan od dva najbolja kluba u zemlji. Sličan način ulaska u elitu imao je i futsal tim. Posle dve godine od formiranja sa vođom na terenu Eldinom Redžovićem uleteo je u elitu, u kojoj danas važi za jedan od tri najbolja kluba. Košarkaši i rukometaši Novog Pazara napravili su ogroman pomak. Kao drugi i prvi iz svojih liga vinuli su se među najbolje. Ono što bi moglo da im napravi problem jesu domaći igrači i domaći igrači kao lideri tima. To je nedostatak koji se istina može nadoknaditi igračima sa strane, naravno, visokokvalitetnim, ali takvima, a da su jeftini domaće tržište baš i nije preplavljeno.

Fudbalski klubovi u višim ligama jedini nemaju ovako uspešnu sezonu, Novi Pazar je u drugoj ligi završio kao deveti, kadeti su ispali iz najkvalitetnijeg takmičenja, ali su Jošanica i Novi Pazar 1928 napravili veliki iskorak. „Žuti“ su u zanimljivoj završnici osvojili prvo mesto u zoni „Morava“ i posle samo godinu dana ponovo su superligaši, dok je Novi Pazar 1928 prvi put u svojoj istoriji nakon dve pobede u baražu za popunu „Morave“ postao zonaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari