Imena klubova učesnika garantuju vrlo visok nivo i više nego uzbudljivo takmičenja. Neki od njih imaju prošlost bogatiju i od mnogih današnjih superligaša. Sezona će biti duga i naporna, zato Novopazarci u nju ulaze igrački znatno ojačani i sa mnogo optimizma.

U pripremnom periodu Jošanica je odigrala pet utakmica, koje mogu biti dobar okvir za sadržajan i uspešan prvenstveni ram. Do pobeda se stiglo u duelima sa Zlatiborom iz Čajetine (1:0), Slogom iz Sjenice (2:0) i Tutinom (3:0), ali pravi orijentir mogućnosti novog srpskoligaša mogli bi biti nerešeni rezultati sa dva kluba iz elitnih liga Albanije i Crne Gore. Meč sa Tiranom završen je 0:0, a sa Bokeljom 1:1. Kroz ove utakmice i do prvog mesta u zonskoj ligi, Jošanicu je vodio, možda i najmlađi trener u ovom rangu takmičenja, 31 – godišnji Elvir Muratović. Vodiće je i u Srpskoj ligi:

– Optimista sam sa pokrićem. Sve utakmice ovog leta odigrali smo, za ovu fazu priprema, na visokom nivou. U slučaju da većini mečeva u šampionatu pristupimo onako kako je to bilo u duelu sa Tiranom na Zlatiboru, ubeđen sam da će ovaj tim daleko stići. Realno, naša mesto je negde u sredini tabele. Otvori li se prilika za nešto više, oberučke ćemo je prihvatiti i iskoristiti, kaže mladi trener Jošanice, koji je na kraju prošle sezone pravo iz kopački zaseo na trenersku klupu. Igrački kadar novopazarskog srpskoligaša i bukvalno je spoj mladosti i iskustva:

– Praktično, imam dve podjednako kvalitetne postave. Na spisku je 26 fudbalera. One pozicije za koje smo mislili da bi ih trebalo pojačati, pojačali smo sa tri nova, vrlo kvalitetna fudbalera. Jako je značajno da su doskorašnji omladinci, i to oni najbolji, FK Novi Pazar prihvatili naš poziv i priključili nam se skoro na samom početku priprema, zadovoljno ističe ovu klupsku novost Muratović. O mladim fudbalerima, koji su prošle sezone iskustvo skupljali u najkvalitetnijoj ligi Srbije tog uzrasta, trener Jošanice trezveno govori.

– Mi smo, po pravilniku lige, u obavezi da svaku utakmicu počnemo sa dva igrača rođena 1997. godine ili mlađim, kao i sa još jednim na klupi. To ne znači da ih, zasluže li, neće biti i više na terenu. Koliko će igrati isključivo zavisi od njih. Već su i oni videli da je razlika između omladinskog i seniorskog fudbala ogromna. Mi smo počastvovani što su izabrali naš klub za nastavak karijere i baš zbog toga treba da znaju da sa njima imamo velike planove. Potrebno je samo da budu strpljivi. Naša je želja, možda i veća od rezultata ekipe, da oni odavde direktno idu u Superligu. Da krenu stopama našeg igrača Ervina Kačara, koji je iz Jošanice ovog leta stigao do Novog Pazara, ukratko o nekim željama i planovima raportira Muratović.

Iako mlad i nedovoljno iskusan, Elvir Muratović ne pokazuje nikakvu bojazan uoči teških okršaja u više nego ozbiljnoj ligi. „Velika je razlika između ove i zonske lige. Ovo je izazov, a ja od izazova nikad nisam bežao. Poštujem sve kolege i buduće rivale, a najviše tim koji vodim. Ovo je sastav kakav sam želeo da imam, i više sam nego siguran, da ćemo se ravnopravno sa svima upustiti u bodovnu trku. Nestrpljiv sam, kao i igrači, da liga počne. A onda uz kvalitet, koji neosporno imamo, i podršku publike, a znam da će je u proseku uvek biti preko 1000, možemo postati i najprijatnije iznenađenje takmičenja“, kaže u optimističnom tonu Elvir Muratović.

 

 

Magistar sporta

Elvir Muratović je magistar sporta, sa diplomom stečenom na Fakultetu za sport u Nišu. Pre trenerske, igračku karijeru gradio je u omladinskom sastavu Novog Pazara i seniorskim timovima Jošanice, Tutina , Sloge iz Sjenice, Trepče, niškog Sinđelića i rumunskog drugoligaša Delta Tulče. U radu sa Jošanicom prvi asistenti biće mu Adnan Nuradinović i trener golmana Dado Beširević.

 

Finansijeri ERD – BAU i Ikan kompani’]

U vremenu kada i mnogo veći klubovi jedva spajaju kraj sa krajem, Jošanica je našla način da se izbori sa svim nedaćama, prevashodno zaslugom finansijerima – Elvedinu Giciću i njegovoj firmi ERD – BAU i Ikan Kompaniju.

 

Mladi aduti Jošanice’]

Novi igrači Jošanice u ovoj sezoni biće, golman Jasmin Koč (došao iz FK Novi Pazar), Faruk Bihorac (Železničar Lajkovac) i Aleksandar Miletić (Radnički KG). Iz omladinskog tima Novog Pazara u Jošanici će igrati: DŽenan Gicić, Hamza DŽanafendić, Emir Hazirović, Ervin Alijagić, Semin Smajović i Hamed Hajrović. Klub je pored Kačara napustio i golman Radetinac (Tutin).