Golac, Karasi, Stojanović o grupi u kojoj je Srbija na EURO 2024. u fudbalu i šansama za prolaz dalje 1EPA-EFE/FILIP SINGER

Posle skoro četvrt veka Srbija je ponovo učesnik Evropskog prvenstva u fudbalu. Žreb je već odredio i protivnike i raspored na EP narednog leta u Nemačkoj. Da li je i sam plasman posle 24 godine dovoljno ili imamo pravo da „gajimo nade” za još bolji rezultat i prolazak grupe u kojoj su Engleska, Danska i Slovenija?

Sagovornici Danasa su umereni optimisti.

– Uvek je lepo kada ste deo velikih takmičenja poput svetskog i evropskog prvenstva, olimpijskih igara… Ali je vrlo važno i bitno kako i na koji način „idete” na njih. Imali smo u kvalifikacijama izuzetno povoljnu grupu koju smo prošli vrlo neubedljivo, kaže Ivan Golac, internacionalna fudbalska zvezda i trener.

Što se tiče same grupe, po Golcu – prosto, nema više lakih grupa na velikim takmičenjima.

– Mi smo ušli u jednu od najjačih, mada bi grupa sa Hrvatskom, Italijom i Španijom – bila „atomska bomba” za nas. U našoj grupi nemamo lake protivnike, daleko od toga. Izlišno je govoriti o Englezima koji su usponu i koji su napravili pravi program za reprezentaciju koji traje već deceniju, opominje Golac.

Ima dovoljno vremena i pripremnih utakmica

Bez obzira na sve, ovo je po njemu, teška grupa.

– Najnepovoljnije za nas je što prvu utakmicu „otvaramo” baš protiv njih, glavnog favorita, ne samo naše grupe već i uz selekciju Francuske i za osvajača Evropskog prvenstva, iskren je on.

Druga utakmica u grupi, sa Slovencima za njega je „mali lokalni derbi”.

– Oni su u kvalifikacije odigrali kvalitetno, dobro i završili ih veoma uspešno. I, to će biti jako teška utakmica, kao što su i sve prethodne sa njima neizvesne, ceni Ivan Golac.

A, „zatvaramo” grupu sa Dancima, o kojima ovaj naš sagovornik otvoreno govori već decenijama da su „jedina nacija u Evropi koja je uspela da zadrži svoju fudbalsku školu”.

– Oni su uvek u igri vrlo odgovorni, profesionalni, kvalitetni, pokretljivi, timski igraju i dišu… To se vidi kada napadaju cela ekipa napada, kada se brane takođe. Sa njima smo igrali pred početak Svetskog prvenstva u Kataru, prošle godine i izgubili smo lagano. Dakle i za kraj u grupi vrlo teška utakmica, analizira on naše protivnike i raspored u grupi za EP 2024.

Prema njegovim rečima, grupa nimalo nije laka, ali imamo dovoljno prostora i vremena od šest meseci, kao i pripremnih utakmica gde dosta toga možemo i moramo da popravimo, kako na taktičkom, tako i na tehničkom nivou.

– Vrlo je teško igrati sa ozbiljnim ekipama na način kako mi to radimo – sa „tri u liniji”. Videli smo kako nam je bugarski reprezentativac u zadnjoj utakmici u Leskovcu „pobegao od centra”. A, zamislite tek kako to izgleda sa „fudbalskim aždajama”, opominje Golac.

Ne treba podsećati da je Evropsko prvenstvo je takmičenje najboljih na kontinentu.

– A, kada smo već tu, hajde onda da probamo da uradimo i nešto ozbiljno i vratimo veru našoj „fudbalskoj naciji” jer do sada smo u istoriji našeg fudbala toliko toga malo uradili i pokazali, da je to zaista zabrinjavajuće, trezveno podseća Golac, ponavljajući za kraj da „da vremena i kontrolnih utakmica ima više nego dovoljno da se naša ekipa opredeli za taktiku i sastav u kojem će igrati”.

Sramota da ne prođemo ovu grupu

Da danas svi igraju fudbal, nema više lakih protivnika ali i da svi imaju pravo na nadu i optimizam, slaže se i Stanislav Karasi, fudbalska legenda, igrač zahvaljući čijim golom protiv Španije se ondašnja SFRJ plasirala na Mudijal u Nemačkoj 1974. godine, sada predsednik Stručnog odbora FSS.

– Ja sam uvek optimistički raspoložen pred velika takmičenja. Na prvi pogled Englezi su favoriti, a mi bi trebalo da budemo drugi i grupi, iskren je Karasi.

Po njegovom mišljenju „bilo bi sramota da ne prođemo ovakvu grupu”.

– Šta bi bilo da je drugačije ili, realno još teža grupa poput onih u kojima su Italija ili Francuska, pita se on u izjavi za Danas.

Danas svi igraju fudbal, ali i – nikad se ne zna, smatra karasi, otrežnjujući skrenuvši pažnju na opasnost da se „u mislima često ponese mnogo više nego što se objektivno može na terenu”.

– Ali, što i mi ne bi bili optimisti pred EP. I selektor Piksi Stojković je odmah posle žreba izjavio da bi mi mogli „da se sa ovima nosimo, itekako”, zaključuje Stanislav Karasi koji je takođe sličnog mišljenja.

Samim plasmanom „čudo” već „obavljeno”

Za Gorčina Stojanovića, reditelja, poznavaoca fudbalskih prilika koji voli da promišlja i piše o njima, pak – uspeh je i sam plasman na EP.

– Mislim, da je naš domet da smo se uopšte plasirali na Evropsko prvenstvo – sasvim dovoljan. Grupa je jako teška. Nemamo mi tu prevelike šanse ali to ne znači da se unapred treba predati, smatra on.

Čuda se dešavaju podseća Stojanović.

– Ali, smo već „naše čudo” obavili i ostvarili činjenicom da smo se posle 24 godine plasirali na završnicu evropskog prvenstva, zaključuje Gorčin Stojanović.

Dakle, kao u onoj staroj reklami – nastavi da treniraš, tek ide EP 2024 u Nemačkoj.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari