EURO otvorenih vrata 1Foto: FoNet AP

Poznato je svih 20 učesnika Evropskog prvenstva kroz kvalifikacije (sinoć rešena i poslednja dilema između Mađarske i Velsa), a preostale četiri reprezentacije znaće se posle mečeva baraža Lige nacija u martu.

Favoriti su u ovim kvalifikacijama opravdali svoju ulogu, tako da većih iznenađenja nije bilo. Mora se konstatovati da u domen očekivanog spada i treće mesto reprezentacije Srbije u Grupi B pošto su „orlovi“ na žrebu kvalifikacija bili tek treći nosilac.

Najveće iznenađenje priredila je reprezentacija Kosova koja je osvajanjem trećeg mesta u Grupi A, ispred Bugarske i Crne Gore, svrstala sebe u ešalon jačih evropskih selekcija.

Statistički gledano, najuspešnija je bila reprezentacija Belgije koja je u devet mečeva uzela svih 27 mogućih bodova (sinoć igrala protiv Kipra).

Najbolji strelac kvalifikacija je engleski napadač Hari Kejn (12), ispred Erona Zahavija (11) iz Izraela i kapitena Portugala Kristijana Ronalda (11). Srpski napadač Aleksandar Mitrović zauzeo je četvrtu poziciju sa 10 postignutih golova.

Najviše golova postigle su Italija i Engleska koje su 37 puta tresle mrežu protivnika. Statistika kaže i da je u kvalifikacijama padalo 3,18 golova po meču.

Ovo 16. Evropsko prvenstvo biće posebno ne samo po peripetijama koje je UEFA napravila kroz sistem kvalifikacija redovnim putem i preko Lige nacija, već i po tome što će učestvovati čak 24 zemlje.

Kritičari ovog sistema koji je još kao predsednik UEFA smislio Mišel Platini pre devet godina tvrde da će znatno smanjiti kvalitet fudbala, pošto ispada da na završni turnir neće ići bukvalno samo najslabije reprezentacije (u čemu lako Srbija može biti izuzetak koji potvrđuje pravilo).

Sistem baraža Lige nacija daće šansu ekipama iz takozvanog trećeg i četvrtog ešalona da se na „mala vrata“ uvuku na EURO, pa je tako na primer Kosovo sad favorit u Diviziji D.

Kritičari tvrde i da problem nije samo u preglomazne 24 reprezentacije, već i u tome da će mečevi u fazi po grupama biti dodatno nezanimljivi jer će čak četiri od šest timova koji završe na trećem mestu imati prolaz u osminu finala.

Naredno Evropsko prvenstvo biće specifično i po tome što će se igrati u čak 12 zemalja. Zbog toga će žrebanje grupa 30. novembra u Bukureštu biti najdirigovanije u istoriji UEFA, pošto se već unapred zna u kojim će grupama biti Italija, Danska, Rusija, Holandija, Engleska, Španija i Nemačka kako bi mečeve igrali u svojoj zemlji.

Čak je i Rumuniji unapred namenjena Grupa C (zajedno sa Holandijom) ukoliko kojim slučajem uspe da kroz Ligu nacija izbori plasman (a da li će uopšte imati tu šansu znaće se posle takozvanog specijalnog  žreba 22. novembra za konačne učesnike baraža).

Zanimljivo je i da će prvi put žreb za završni turnir biti obavljen pre nego što se znaju svi učesnici, pa će tako na primer Srbija unapred znati u kojoj će biti grupi ukoliko izbori plasman. EURO 2020. igraće se od 12. juna do 12. jula. Polufinalni mečevi i finale održaće se u Londonu, na stadionu „Vembli“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari