Evro elita na jednom mestu 1Foto: EPA-EFE/ Balazs Czagany

Srpski klupski vaterpolo nije (ni) ove sezone imao ekipu u Ligi šampiona, ali je VK Novi Beograd, kao tehnički organizator finalnog turnira 2021. i kao njegov licencirani domaćin/učesnik naredne dve godine, uz podšku nacionalnog Saveza, gradskih i republičkih vlasti, doveo osam najboljih timova u prestonicu Srbije.

Gde će se branilac titule Ferencvaroš (Mađarska), aktuelni viceprvak Olimpijakos (Grčka), rekordni kontinentalni vladar Pro Reko (Italija), Jug (Hrvatska), Breša (Italija), Hanover (Nemačka), Marsej (Francuska) i Barseloneta (Španija), od danas do subote, natplivavati za evropski primat.

Četvrtfinalne bitke kreću već u 13 sati, kada će u vodu bazena „11. april“ Pro Reko i Hanover, u utakmici sa već viđenim pobednikom, jer bi bilo istinsko čudo kada bi Nemci „udavili“ moćni tim iz okoline Đenove.

Iako su naš reprezentativac Dušan Mandić, drugi „legionari“ i italijanski igrači iz sastava jedinog kluba sa svih 10 pobeda u osnovnoj fazi LŠ (grupa A), posle „100 godina“ ostali bez krune u Italiji. Nemci su čak sedam puta „preveslani“ u B grupi, ali su se zahvaljujući pobedi više od Jadrana iz Herceg Novog i Dinama iz Tbilisija provukli na F8, da popune broj.

Inače su bili „zakucani“ akteri završnice LŠ dok, suočeni sa strogim merama svoje zemlje u borbi sa pandemijom korona virusa, nisu odustali od njene organizacije.

I superjaki pobednik B grupe – Ferencvaroš je papirnati favorit protiv Marseja (15.30).

U najmanju ruku zato što su naš Nikola Jakšić i društvo imali jači ligaški skor (8/0/2) od Francuza (4/1/5), mada niko, pa čak ni osvajač LŠ 2019. (prošlogodišnja nije završena) ne sme da potceni rivala čije akcije osmišljava jedan od najvisprenijih igrača današnjice i vodonoša srpske selekcije Andrija Prlainović. Kao bivši član Pro Reka, Crvene zvezde i Solnoka, ispraksiran u osvajanju Evrope.

Treći po redu meč za polufinale (18.00) trebalo bi dobro da zatalasa plivalište, jer će na jednoj strani biti četvorostruki kontinentalni šampion – Jug, čije kapice nose brojni sadašnji i bivši reprezentativci Hrvatske, a na drugoj novi italijanski vladar Breša.

Pro Rekov dželat, srpski vaterpolista, Đorđe Lazić i njegove klupske kolege pokazivale su visok nivo i tokom ligaške runde za najvredniji LEN pehar (7/0/3), čak imaju trijumf više od protivnika iz Dubrovnika (6/1/3), pa će sigurno prštati na sve strane.

Kao i u duelu Barselonete i Olimpijakosa (20.30), mada je španska ekipa osvojila značajno više bodova u plovidbi za F8 (24:14) i zbog konstantnije forme tokom sezone predstavlja blagog favorita protiv Atinjana, čija je uprava za sledeću sezonu, potpisala aktuelnog olimpijskog prvaka – Filipa Filipovića.

Katalonci su pre dva leta isto uradili sa Milanom Aleksićem, pa se (i) ovog puta uzdaju u našeg trofejnog asa.

Zvezda poslednja slavila

Prošli put kada je naša prestonica ugostila vaterpolo elitu, 2013. godine, trofej je odnela Crvena zvezda. I pridružila se večitom rivalu Partizanu (7) na listi prvaka Evrope. Poslednji veliki uspeh u toj konkurenciji napravio je Radnički 2014, kada su Kragujevčani minimalno poraženi u finalu, da bi nakon toga naši predstavnici bili skrajnuti na margine klupskog vaterpola.

LŠ titule učesnika

Pro Reko              1965, 1984, 2003, 2007, 2008, 2010, 2012, 2015.

Jug         1981, 2001, 2006, 2016.

Olimpijakos        2002, 2018.

Barseloneta        2014.

Ferencvaroš       2019.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari