Evroliga: Nema još uvek proširenja, ali su na čekanju tri kluba 1Foto: Star sport

Jasno je da će Evroliga u skorije vreme doživeti velike promene.

Format sa 18 klubova u najelitnijem košarkaškom klupskom takmičenju ostaće nepromenjen za narednu sezonu, međutim, u godinama koje dolaze mogu se očekivati radikalnije promene.

Paulius Motijejunas, generali direktor Evrolige, u razgovoru za turske medije, potvrdio je da takmičenje želi da se proširi na tri velika tržišta.

Litvanc je, pak, odmah stavio svima do znanja da iduće sezone neće biti velikih promena.

– Ne, trenutno ne idemo na proširenje lige. Ne razmišljamo o tome za idući sezonu – tvrdi prvi operativac Evrolige.

Ipak, u godinama koje dolaze, ne iz sportskih, već tržišnih razloga, pozivu mogu da se nadaju Pariz, London i Dubai.

– Očigledno je da su za nas London i Pariz ključna tržišta. Uvek smo pričali o tome i to nije tajna. U pitanju je odlična prilika za Evroligu da se tu probije. Ali naše mišljenje je da još nije došlo vreme, da ti klubovi nisu sazreli.

Motejijunas je osetio potrebu da demantuje tvrdnje da će Pariz dobiti specijalnu pozivnicu za narednu sezonu.

– To nije istina! Postoje mediji koji to tvrde, ali jednostavno nisu u pravu. Ako osvoje Evrokup – da. Biće članovi. U suprotnom – neće. Sve su to lažne informacije. Trenutno samo analiziramo tržišta, gledamo kako ko igra, kakvi uslove ima… Drago nam je i zbog Londona i zbog Pariza, međutim priče od vajld karti za njih nisu tačne, ponavljam.

Kada se promene budu dogodile, format takmičenja se neće menjati, čime bi moglo da dođe do kolizije sa domaćim prvenstvima.

– Dakle, iduće sezone proširenja nema, ali ako ga jednom bude, format nećemo menjati. Ključ uspeha leži u sistemu, tako da ne planiramo da ga menjamo.

Naravno, Dubai je na listi novih učesnika, uprkos tome što se profesionalna košarka na nekom iole kvalitetnijem nivou ne igra u tom delu sveta.

– Istina je da smo u razgovorima sa Dubaijem. U toku je pregovarački proces, sve to traje. To je takođe interesantno tržište za nas. Analiziramo ga. Spremni smo da napravimo prezentaciju za sve naše klubove kada se završe ti pregovori. Onda ćemo zajednički odlučiti. Očigledno da je Bliski istok tržište ka kom gleda i NBA liga, fudbal, svi sportovi gledaju na to tržište. Evroliga nije izuzetak.

Moteijunas je ubeđen da će Dubai ispuniti sve uslove.

– Oni mogu da ugoste bilo koga i da naprave vrhunsku organizaciju. Sa druge strane, to je područje koje bismo otključali. Oni su svesni da mogu da pomognu da liga raste, da se razvija i voljni su da budu uključeni u organizaciju, u traženje sponzorstva. Odlična je to prilika za partnerstvo. Ali opet kažem, moramo sve dobro da analiziramo.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari