Evropa spremna na bojkot Mundijala 1Infantino i Čeferin EPA/MARKKU OJALA

Evropske reprezentacije mogle bi da bojkotuju Svetska prvenstva u fudbalu posle šampionata koji se 2026. godine igra u SAD i Meksiku, zaključak je onoga što se u poslednjih nekoliko dana dešavalo na relaciji FIFA-UEFA.

Na sastanku koji je održan u Dohi legendarni trener Arsen Venger je predstavio plan koji sadži izmene kalendara odigravanja međunarodnih reprezentativnih takmičenja i koji bi omogućio da se Mundijal igra na svake dve godine.

U reakcijama predsednika UEFA Aleksandera Čeferina, udruženja evropskih profesionalnih liga, kao i čelnika najvećih evropskih klubova ova ideja je odbačena i, po svemu sudeći, moglo bi da usledi ono što do pre neki dan niko nije mogao ni da zamisli – bojkot najvećeg reprezentativnog takmičenja na svetu.

Predsednik Svetske fudbalske organizacije Đani Infantino najavio je da će do kraja ove godine FIFA doneti odluku o narednim koracima, što znači da će na kongresu koji se održava sledeće godine 211 članica glasati o predlogu izmenjenog termina odigravanja Svetskih prvenstava.

Kako prenosi Skaj sport, afrički, azijski i savezi iz obe Amerike će glasati za Vengerov plan.

Novinar Sportkluba i jedan od autora popularnog jutjub podkasta „Piramida radosti“ Ivan Lončarević smatra je plan FIFA samo još jedna runda u borbi koja se u poslednje vreme vodi među najmoćnijim ljudima u fudbalu.

– U borbi prestola za veće prihode, jedino što sigurno donosi veliki novac su velika takmičenja na kojima učestvuju najbolje ekipe, uz najveće sponzore, grandiozne ugovore za TV prava i vrlo brzo i neku striming platformu koja će još ekskluzivnije da prenosi mečeve. Plus poneki bogati autsajder koji će uspeti da napravi bar jedan dobar rezultat. Evropska Super liga je bila samo prvi korak u tome, a ovo je sledeći logičan dvokorak u borbi za vlast koja će da traje dugo i u kojoj UEFA nema nikakve šanse na duže staze. Svi savezi žive od FIFA i njihovih para za transfere igrača- tvrdi Lončarević

On obrazlaže da Svetsko prvenstvo na svake dve godine smanjuje uticaj UEFA, definiše onima kojima to nije bile jasno od čega i od koga žive nacionalni savezi i pravi redosled po važnosti takmičenja koji će važiti za sve.

Uz tvrdnju da je eskalacija sukoba između FIFA i UEFA neminovna i da je konačan ishod već poznat.

Lončarević dodaje da bi održavanje Svetskih prvenstava na svake dve godine imalo ogroman uticaj na sudbinu postojećih klupskih i reprezentativnih takmičenja.

– Na način na koji su trenutno koncipirana sva takmičenja UEFA, potpuno bi ih bacilo u drugi plan i samim tim nateralo na suštinske promene, koje neće biti mnogo drugačije od onog nesrećnog predloga Super lige. Pretpostavljam da bi i UEFA reagovala sa Evropskim prvenstvima na svake dve godine i tako probala da parira planu FIFA. Klupska takmičenja bi se najviše promenila i zaista nemam predstavu kako bi bilo šta opstalo, osim elitne Lige šampiona.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije Mirko Poledica navodi da je nedavno objavljen podatak da 82 odsto svojih prihoda FIFA obezbeđuje organizacijom Svetskih prvenstava.

– Zbog pandemije koronavirusa održavanje Mundijala u Kataru bilo je neizvesno, a siguran sam da bi u slučaju da je šampionat bio otkazan FIFA došla na granicu bankrota. Jasno je da žele da povećaju prihode, ali, s druge strane, negativne posledice bi bile to da bi se ugrozila tradicija i smanjio značaj takmičenja i interesovanje publike.

Poledica ne očekuje da će izbiti „rat“ između dve najznačajnije fudbalske organizacije.

– Ne verujem da će doći do velikog sukoba između FIFA i UEFA, očekujem da će pronaći kompromis. Oni zavise jedni od drugih i znaju da bi posledice bile nesagledive – smatra Poledica i dodaje da bi održavanje Mundijala na svake dve godine umanjilo značaj kontinentalnih šampionata.

– Očekujem da klubovi i najznačajnije evropske lige budu najveći protivnici ovog plana. Klubovi su ti koji plaćaju igrače, a ne fudbalske organizacije. Ako, recimo, Mančester siti plati nekog fudbalera 100 miliona evra oni će ga želeti za sebe i neće im biti pravo da igrač toliko vremena provodi u reprezentaciji. Čini mi se da će se ponovo pojaviti ideja o Super ligi, možda ne kao zasebno takmičenje nego kroz reorganizaciju Lige šampiona, koja bi na neki način postala ono što je trebalo da bude Superliga.

Vengerov plan

Legendarni trener Arsenala Arsen Venger, koji trenutno obavlja funkciju šefa Komisije za globalni razvoj fudbala u FIFA, rekao je da njegov plan u suštini smanjuje broj reprezentativnih mečeva u kalendaru, ali omogućuje da se svakog leta igra veliko takmičenje. To znači da bi se, recimo, 2028. godine igralo Svetsko prvenstvo, narednog leta šampionat Evrope, a već 2030. novi Mundijal.

Sve kvalifikacione utakmice bi se igrale u dva termina, u oktobru i martu, a pauze u nacionalnim šampionatima bi trajale mesec dana. Venger tvrdi da bi igrači tako provodili više vremena u klubovima, manje putovali sa jednog kontinenta na drugi i imali više vremena za odmor posle velikih takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari