Foto: STARSPORT

Od dolaska Nenada Čanka umesto Miroslava Nikolića, krvna slika crno-belih nije se u mnogome promenila; ipak jedan od retkih dobrih manevarskih poteza doskorašnjeg stručnjaka subotičkog Spartaka odnosi se na davanje većeg prostora i jasnijeg poverenja Aranitoviću. Popularni Sani je na tri poslednje utakmice (MZT, Limož, Mornar) prosečno igrao 28,3 minuta, beleživši 10 poena. Devetnaestogodišnji bek-šuter prošao je Zvezdinu školu košarke; zajedno sa Radanovim i Simanićem projektovan je kao budući nosilac igre u seniorskoj konkurenciji, međutim dve teške povrede kolena u kratkom vremenskom razmaku udaljile su ga od košarke na skoro dve godine. Prošlog leta se džentlmenski rastao sa upravom crveno-belih, dobivši mogućnost da prvu značajniju ulogu u seniorskoj konkurenciji odigra u Partizanu, klubu za koji navija od malena.

– Konačno je sve super, vratio sam se, radim korak po korak ubeđen da će sve biti dobro. Imam osećaj kao da nikada i nisam bio povređen. Kad sam se vratio prvi put na teren posle godinu i nešto dana pauze bilo mi je malo čudno i teže da se vratim, ali kako je vreme prolazilo osećao sam se sve komotnije. Saigrači i treneri su mi mnogo pomogli, imali su strpljenja za mene što mi je puno značilo – presrećan je mladi Aranitović što napokon može da se koncentriše na košarkaške obaveze, oslobođen brige vezane za stanje kolena.

* Trener Miroslav Nikolić obećavao je da će za svog mandata na klupi Partizana bazirati igru u određenoj meri na potencijalu mladih igrača. Nažalost, njegov boravak bio je prekratak, po čemu ćete pamtiti saradnju sa popularnim Mutom?

– Imao sam odličan odnos sa trenerom Miroslavom Nikolićem. Zaista nisam imao ni najmanju zamerku na tretman ili način rada, treniranja. O njemu imam veoma lepo mišljenje, međutim igrači nisu uticali na poslednje kadrovske promene u Partizanu.

* Njegov naslednik Nenad Čanak od debija protiv MZT zabeležio je trijumf i dva poraza. Osnovni je utisak da pokušava da pronađe određena alternativna rešenja na gorućim pozicijama i da je vama dodelio veću minutažu i ulogu na terenu?

– Dolaskom Nenada Čanka dobili smo neku novu energiju koja nam je bila zaista neophodna, s obzirom na seriju poraza u poslednje vreme. Novi trener mi je dao veću minutažu i zaista želim da opravdam to poverenje. Sa Nenadom Čankom sam ranije radio u Megi, što mi je omogućilo da se lakše uklopim i naviknem na njegove zahteve.

* Osim kraćeg boravka u prvom timu Mege, ovo vam je prvo značajnije iskustvo u seniorskoj konkurenciji. U juniorskim danima dominirali ste u dresu Crvene zvezde, s obzirom da ste fizički veoma snažni utisak je da se sasvim korektno privikavate na neuporedivo veće zahteve u prvom timu Partizana.

– Prelazak iz juniorske u seniorsku košarku je sa razlogom možda i najteži period u karijeri mladog igrača. Navikavam se polako, imao sam iskustvo iz Mege, tako da mi je period uklapanja bio malo lakši jer sam otprilike znao na kakve ću prepreke i iskušenja nailaziti.

* Kada smo već pomenuli dane u juniorima Zvezde, karijeru ste gradili i na mestu plejmejkera i beka-šutera. Utisak je da ste u Partizanu oslobođeni prevođenja lopte i da ste sve više klasična „dvojka“. Koja vam pozicija više odgovara?

– Dvojka mi je ipak prirodna pozicija i na njoj se bolje osećam. Naravno, neću se libiti da prihvatim odgovornost i organizovanja igre, ukoliko to trener od mene bude tražio, ali intimno, pozicija beka-šutera mi najviše odgovara.

* Iako se činilo posle pobede nad MZT da Partizan može da se vrati na pobednički kolosek, usledili su porazi od Limoža i onaj daleko bolniji protiv Mornara.

– Serija poraza je zaista neprijatna za čitavu ekipu, samim tim se atmosfera u svlačionici kvari, jer padamo psihološki. Pobeda nad MZT trebalo je da nam zaista puno znači i da nam bude parametar kako bi trebalo da igramo u nastavku sezone. Potreban nam je pobednički niz da povratimo samopouzdanje.

* Uprkos negativnom skoru 6-7 i deobi četvrtog mesta sa još četiri ekipe, utisak je da Partizan i dalje imao jasnu računicu kada je u pitanju obezbeđivanje poslednje karte za Fajnal-for?

– Primarni cilj nam je da odemo na Fajnal-for ABA lige. Ići ćemo na titulu ako se domognemo završnog turnira ABA lige, što mi je i najveća želja. Zvezda, Budućnost i Cedevita trebalo bi da nam budu najveći takmaci, ali niko ne bi trebalo da otpisuje Partizan – poručio je Aranitović.

Radanov i Boriša ogromni talenti

Zajedno sa Aleksom Radanovim i Borišom Simanićem bili ste sinonim svih velikih uspeha generacije 1998. koja je u mlađim kategorijama Crvene zvezde osvojila sve moguće titule. Putevi su vam se razišli u seniorskoj konkurenciji; njih dvojica su trenutno na „kaljenju“ u FMP, pod konstantnim nadzorom stručnjaka iz Crvene zvezde, dok ste vi budućnost Partizana: “ Radanov i Boriša su ogromni talenti, na njima je da puno rade, kao i na meni i da pokušamo da iskoristimo svaku veću šansu koju budemo dobijali“.

Zadovoljan napretkom

– Zadovoljan sam napretkom. Najbitnije mi je bilo da se vratim na teren posle teške povrede. Sada je sve nekako lakše kad se fizički osećam odlično. Očekuje me puno rada u narednom periodu, pogotovo individualnog kako bi unapredio igru u mnogim segmentima. Takođe, drago mi je što mi se rođeni brat Petar vratio u Srbiju i što će pokušati da pomogne Megi da ostvari znatno bolje rezultate u narednom periodu – podsetio je Aleksandar da je i njegov brat Petar imao sličan razvojni put od mlađih kategorija Zvezde, prvog tima Partizana, španske Manrese pa do povratka u Megu.