Favorit za prvi ispit 1

Prvo, pa derbi. Na početku borbi u B grupi Evropskog prvenstva za fudbalere do 21. godine, ove subote u Bidgošću, „izmeriće“ se jedan od glavnih favorita za osvajanje titule Portugal i pretendent na kontinentalni tron iz prikrajka – Srbija.

Okosnicu čine osvajači zlatne medalje na omladinskom prvenstvu sveta od pre dve godine na Novom Zelandu.

 – Ova generacija Portugalaca nije izgubila meč poslednje dve godine, a njeni prethodnici su evropski rekorderi sa sedam finala. Na superioran način su završili kvalifikacije, u Poljsku su došli s moćnim timom i nekoliko sjajnih pojedinaca, a sve ih drži i povezuje Renato Sančez iz Bajerna. Posebno su opasni na krilnim pozicijama. Biće to ozbiljno težak duel i veliki izazov, u isto vreme – savršeno je jasno Nenadu Lalatoviću, treneru Čukaričkog kojem je FSS samo za potrebe ovog takmičenja poverio selektorsku palicu.

Međutim, naslednik Tomislava Sivića nema nameru da se sa svojim izabranicima skloni s puta fudbalskim nadama zemlje koja je Evropi prošlog leta dala vladara u seniorskoj konkurenciji.

– Mi smo Srbija i nikoga se ne plašimo. Ovo je generacija pobednika, koja je pokazala kvalitet na najvećim takmičenjima u mlađim uzrastima i ima reputaciju vrednu ogromnog poštovanja. Moji momci poštuju sve rivale, ali pre svega u sebe i svoju moć. Bili bismo još jači da je s nama Sergej Milinković – Savić, ali uprkos njegovom izostanku i sitnim povredama poslednjih dana, maksimalno spremni i motivisani čekamo naš prvi nastup na prvenstvu. Specifičan, jer je premijeran i važan, pošto će u našoj paklenoj grupi svaki osvojen bod biti možda odlučujući u borbi za polufinale – zvuči pozitivno Lalatović, kojem Lacio nije dao na raspolaganje svog odličnog vezistu, pa bi taj deo sredine terena trebalo da pokriva Mijat Gaćinović, takođe jedan od bisera iz novozelandske krune.

I Nemanja Maksimović zna kako je biti na vrhu sveta i zato u njegovim rečima nema straha od strašnog protivnika sa Pirineja.

– Veoma su organizovan tim, ali i sa dobrim individualcima. Bitno nam je da uđemo što „jače“ u utakmicu. Ne smemo da ih potcenimo, ali ne treba i da ih precenimo. Imamo i mi svoje adute i nestrpljivo očekujemo da ih svima pokažemo – poručuje iz Poljske jedan od nosilaca igre Orlića, od čije će forme i raspoloženja umnogome zavisiti snaga našeg tima u veznom redu.

Ni desni bek Milan Gajić ne opterećuje se statistikom ni prvog ni ostalih protivnika u grupi.

– Ako želiš da budeš šampion, a ova generacija uvek puca visoko, onda moraš da pobediš i one najveće ili najbolje. Bilo bi dobro da dobijemo Portugalce, zbog psihološkog efekta prve utakmice, mada smo na Novom Zelandu na startu izgubili od Urugvaja, pa na kraju dogurali do titule. Još više zbog novog sistema takmičenja, u kojem samo pobednici grupa idu u polufinale, a četvrti se taži među drugoplasiranim reprezentacijama.

Optimizam i samopouzdanje dominiraju i u stavu Aleksandra Čavrića, još jednog od planetarnih šampiona, koji potencija jednu specifičnost rivala.

– Za moj pojam, Portugal je najbolja ekipa na turniru. Španci su možda kvalitetniji, ali nisu toliko „prljavi“ i „namazani“. Poznajem ove igrače još iz omladinskih dana. Kao što znam šta Srbija može. Lično, nadam se boljem učinku nego na moja tri dosadašnja prvenstva Evrope, sa omladincima i mladom selekcijom – analizira i priželjkuje srpski vezista.

Posle ovog susreta njega i ostale očekuju dueli sa Makedonijom (20. jun, 18.00) i Španijom (23. jun, 20.45). Sve u BIdgošću.

Mečevi 1. kola

Grupa A (sinoć)

Švedska – Engleska, Poljska – Slovačka

Grupa B grupa (subota)

Srbija – Portugal (18.00), Španija – Makedonija (20.45)

Grupa C (nedelja)

Nemačka – Češka (18.00), Danska – Italija (20.45) 

Učešća Orlića na EP

Nastup u Poljskoj biće 10. učešće naše selekcije na EP ove kategorije. Pod zastavom SFRJ bilo ih je četiri: 1978 (titula), 1980, 1984 (polufinala) i 1990.(finale), u dva navrata pod obeležjima zajedničke države sa Crnom Gorom: 2004 (srebro) i 2006 (polufinale), te tri puta kao samostalna Srbija: 2007 (finale), 2009. i 2015. godine (grupna faza). 

Prenosi na Arena sport

Sve utakmice naše selekcije, njima posvećene emisije sa lica mesta i najbitnije mečeve na celom šampionatu ljubitelji fudbala u Srbiji mogu da prate u direktnim prenosima na televizijskom kanalu Arena sport.

Milijardu evra na terenu

Prema računici sajtova specijalizovanih za praćenje kupoprodaje fudbalera, ukupna tržišna vrednost 12 selekcija na ovom šampionatu iznosi vrtoglavih milijardu evra. Najviša je cena ekipe Španije (283,5 miliona evra), slede je Italija (214,7), Portugal (131,8), Nemačka (123,65)… Orlići su sedmi, s procenjenom vrednošću od 34, 2 miliona evra. Pojedinačno, najskuplju trojku čine Saul Njigez (Španija, Atletiko, 40 miliona evra), Federiko Bernadeski (Italija, Fiorentina, 30) i Renato Sančez (Portugal, Bajern, 30) .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari