Fener "meri puls" Obradoviću 1Foto: STARSPORT

Sam je platio obeštećenje Monaku kako bi ostvario trenerske snove i preuzeo vođenje omiljenog kluba u kojem je igrački stasao, postavši 90-ih godina 20. veka jedan od najboljih plejmejkera na Starom kontinentu.

Saša Obradović, zajedno sa svojim izabranicima, imaće večeras ovosezonski debi u Istanbulu na startu Evrolige (19.45).

Gostovanje Fenerbahčeu biće prvi takmičarski meč još od marta kad je izbrisana sezona 2019/20.

Zvezdi je tako pružena šansa da iskoriguje brojne „brljotine“ iz poslednje takmičarske godine i sa novim trenerom i osetno promenjenim, ali ne i do kraja formiranim sastavom pokuša da popravi rezultatski utisak.

Radeći kao trener u inostranstvu, Obradović nije imao obavezu afirmacije domaćih igrača.

Svestan pritiska zvezdaške javnosti, ali i potrebe kluba, odlučio je da u širi sastav uvrsti Uskokovića i Radanova, odnosno pronađe način kako da iskoristi atletski potencijal Simanića.

Prema načinu dovođenja igrača i formiranja ekipe, utisak je da će nosioci igre mahom biti stranci respektabilnog košarkaškog kredibiliteta. Usled raskida saradnje sa Lendrijem Nnokom zbog zdravstvenih problema i kasnijeg angažovanja njegove alternacije u liku Emanuela Terija (po dolasku, morao u izolaciju zbog pozitivnog testa na korona virus) Zvezda će u Istanbulu biti naročito osetljiva u centarskoj liniji.

Crveno-beli su tokom priprema zabeležili sve same pobede; na Glorija kupu u Turskoj delovali su obećavajuće, pogotovo kada je Kori Volden diktirao ritam (propustio određene mečeve zbog povrede).

Obradović je uverio igrače Zvezde da je veliki detaljista; u gotovo svakom segmentu igre insistira na više opcija, tako da će biti vrlo zanimljivo videti kako će Zvezda odgovoriti na brzu igru „novog“ Fenerbahčea.

Džordan Lojd nametnuo se tokom priprema kao prva napadačka opcija (što je bilo i očekivano), Kori Volden i Lengston Hol baviće se, mahom, organizacijom igre i kontrolom ritma, dok je Dejan Davidovac, od svih srpskih igrača, dobio ulogu adekvatnu njegovim polivalentnim igračkim karakteristikama.

– Nema sumnje da će svi želeti da se dokažu na premijeri, svojim navijačima, novom treneru Igoru Kokoškovu. Zbog tih promena formiran je utisak u javnosti da je taj tim slabiji nego prošle sezone, ali to jednostavno nema svoje uporište u činjenicama. Došli su odlični igrači, vodi ih odličan trener, žele kao i mi, dobar start u Evroligi. Sa druge strane, mi nismo imali ozbiljniju proveru sa nekim evroligašem tokom pripremnog perioda, i zbog toga nam na primer mnogo nedostaje onaj meč sa Efesom u Antaliji (u finalu Glorija kupa). Pripremali smo se tokom leta u novim kovid okolnostima, imali smo i taj peh sa Nokom, Teri koji je stigao kao zamena nije još uvek spreman, ekipa još uvek nije formirana – istakao je trener Obradović.

Višemilionski dugovi u Sportskom društvu Fenerbahče, u kombinaciji sa korona virusom, doveli su do odlaska Željka Obradovića posle sedam uspešnih godina, manjeg budžeta za nekih desetak miliona i faktički smenu generacija u igračkom kadru.

Mauricio Gerardini, generalni menadžer kluba, odlučio je da naslednik najboljeg evropskog trenera ikada, takođe bude srpski stručnjak, Igor Kokoškov. Selektoru Srbije tekuća sezona biće prva u karijeri u ulozi glavnog trenera jednog evropskog kluba, nakon dvadesetogodišnjeg staža u američkoj univerzitetskoj i profesionalnoj košarci.

Džonatan Hamilton, Lorenco Braun, Dešuan Pjer, Danilo Bartel, Džarel Edi i Edgaras Ulanovas, uz starosedeoce: Veselog, Diksona, Vestermana, De Koloa i Duverioglua trebalo bi da predstavljaju garanciju ostvarenja primarnog cilja – plasman u plej-of Evrolige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari