FIFA "pobrkala lončiće", loša računica "izbacila" Lea Mesija kao pobednika 1Foto: AP/Kirsty Wigglesworth

Svetska kuća fudbala ozbiljno narušila sopstveni kredibilitet zbog načina na koji je tutla najboljeg fudbalera na planeti dodeljena Leu Mesiju.

FIFA je napravila ozbiljan previd, doduše nije sama učestvovala u izboru, ali je prihvatila rezone kapitena, selektora i odabranih novinara na osnovu kojih su Lionelu Mesiju dodelili nagradu „The Best“ (najbolji na planeti).

Njena je odgovornost zbog toga jer ih nije na najbolji način uputila u pravila glasanja, a osnovno je bilo to da se Mundijal u Kataru nije računao, s obzirom na to da je uzet u obzir prilikom dodele iste nagrade u 2022. koju je tada sasvim zasluženo dobio kapiten reprezentacije Argentine i najbolji fudbaler u Kataru.

Napravljen previd doveo je do toga da Leo Mesi bude nagrađen za period od 19. decembra 2022. pa sve do 20. avgusta 2023. što je i njega samog iznenadilo, s obzirom na to da se nije ni pojavio na sinoćnjoj ceremoniji dodele priznanja.

Jednostavno, i sam je bio svestan da je u tom intervalu osvojio domaće prvenstvo sa Pari Sen Žermenom, odnosno Ligu kup sa Interom iz Majamija, što je bilo neuporedivo sa učinkom Erlinga Halanda u vidu osvojene Lige šampiona i Premijer lige sa Mančester sitijem. Takođe, Norvežanin je bio Zlatna kopačka Evrope (36 golova u Premijer ligi).

Sezonu je završio sa 53 gola i devet asistencija, bio je igrač sezone u Premijer ligi, najbolji strelac Lige šampiona (12 golova), osvojio je i Uefin Superkup.

Uprkos tome, Leo Mesi je prilikom glasanja dobio pet bodova od Radamela Falkaa, Luke Modrića, Harija Kejna, Kilijana Embapea, Đanluiđija Donarume, Roberta Levandovskog…

Dušan Tadić je glas dao kolegi iz Mančester Sitija Kevinu de Brujneu, na drugom mestu je bio Leo Mesi, a na trećem Kilijan Embape.

Inače, Mesi je u glasanju dobio isti broj bodova kao i Haland, ali je pobedio zahvaljujući tome što ga je veći broj anketiranih stavio na poziciji broj jedan, odnosno dodelio mu maksimalnih pet poena.

Argentinski as nije prisustovao ceremoniji dodele priznanja u  Londonu (nisu ni Haland i Mbape), jer se s Interom iz Majamija priprema za utakmicu s reprezentacijom Salvadora u petak u San Salvadoru.

FIFA "pobrkala lončiće", loša računica "izbacila" Lea Mesija kao pobednika 2
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Za najboljeg igrača za 2022. priznanje mu je uručio predsednik FIFA Đani Infantino na svečanosti u Parizu u februaru 2023, dva meseca posle trijumfa Argentine u Kataru.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari