Filip Čović: Želimo da odemo što dalje 1Foto: STARSPORT

Pojavio se na medijskoj promociji tima za takmičarsku 2019/20 vidno fizički zategnut, ne zaostajući previše po obimu bicepsa za saigračem Bilijem Beronom (sjajni šuter je rođen spreman), verovatno najvećim radoholičarem u ekipi Milana Tomića.

Filip Čović je prošle sezone, pogotovo u završnoj fazi ABA lige i Superlige dokazao da može odgovoriti organizatorskim zadacima (sa 4,96 dodavanja, osmi asistent ABA lige) i da bi i ove, zajedno sa Lorencom Baunom trebalo da bude vodeći kreator igre. Zvezdu već od četvrtka očekuje odbrana prvog od tri osvojena pehara prošle sezone.

Superkup u Zagrebu od 26. do 29. septembra trebalo bi da bude i prvi teži test za novoformiranu ekipu sastavljenu od po osam domaćih i stranih igrača među kojima su i takve vedete poput DŽejmsa Gista ili Derika Brauna. Povratnička sezona u Evroligi za crveno-bele mogla bi da bude i najbolji odgovor Đordiju Bertomeuu koji se svojski trudi da je zatvori samo za finansijski bogata tržišta.

– Za sad mi sve izgleda kako treba. Odradili smo odlično pripremni period, iako je kraće trajao nego prethodnih sezona. Izgradili smo tim za kratak period – sročeno je rezimirao Filip Čović urađeno tokom četrdesetak dana priprema.

* Dobili ste dve pripremne utakmice sa Olimpijakosom u Grčkoj. Kako vam izgleda odnos novog sastava Zvezde i respektabilnih evroligaških ekipa poput atinskog velikana?

– Sve će to izgledati dosta drugačije kada sezona bude počela. Mi smo sve pripremne utakmice odigrali maksimalno, namereni da se što bolje uigramo. Generalno, pobedili smo obe utakmice protiv Olimpijakosa koje su bile kvalitetne, sa čvrstim odbranama, odigrane na jednu loptu, što nam je naročito bilo potrebno u ovom periodu.

* Gledajući sa strane, utisak je da ste leto iskoristili za popravljanje fizikalija i povećanje mišićne mase.

– Jesam; to me svi pitaju. Stvarno sam pokušao da se pripremim za ovu sezonu što bolje; prvi put ću igrati u Evroligi. Nisam se pripremao samo zbog toga; generalno svako od nas trebalo bi da dosta radi tokom leta, jer u toku sezone nemate vremena da radite na sebi. Zato je leto bitno za pripremu svog tela.

* Šta očekujete od vašeg prvog nastupa u Evroligi? Biće to vaša debitantska sezona u 30. godini života.

– Ne mogu da dočekam da krene, zaista.

* Prethodne takmičarske sezone pokazali ste da možete da budete važan faktor u koncepciji igre trenera Milana Tomića. U novoj timskoj konstelaciji, kakvu ulogu očekujete?

– Iskren da budem, ja tako ne razmišljam. Meni je najvažnije kako će tim izgledati i koje će rezultate postizati. Najbitnije će biti pobede. Želim da pomognem timu što više mogu. U odnosu na prethodnu sezonu, voleo bih da to bude na još višem nivou.

* Dobili ste novog saigrača i konkurenta na mestu pleja, Lorenca Brauna. NJemu će ovo biti prva godina igranja u Evropi. U pitanju je igrač kojeg je i Partizan izuzetno želeo u vreme kada je Nikola Peković bio predsednik kluba.

– Prevashodno, meni je bilo bitno da sve novajlije budu jako dobri momci. To je možda i najvažnije za tim: da smo složni i da se dobro razumemo. Svi koji su došli su kvalitetni igrači. Lorenco nije imao iskustvo igranja u Evropi i zato je možda manje poznat javnosti u odnosu na recimo Gista ili Derika Brauna. Mislim da će mu trebati još neki period kako bi se navikao na evropsku košarku. Velika je razlika između NBA, Razvojne lige i načina na koji se igra na Starom kontinentu. NJegovi igrački kvaliteti nisu sporni: zaista je fenomenalan u svim segmentima igre.

* Da li je ovako koncipirana ekipa negde i odgovor Evroligi da će Zvezda biti sposobna da se upusti u borbu, možda i za jedno od mesta u plej-ofu.

– Sezona još uvek nije počela i nezahvalno je pričati toliko unapred. Mi ćemo se truditi da napravimo najbolje moguće rezultate u svim takmičenjima i sigurno da ne želimo da budemo samo protagonisti u Evroligi i da tek tako prolazimo kroz elitno takmičenje. Hoćemo da pobeđujemo i idemo što dalje. Nisu mi se dopale medijske konstrukcije po formiranju nove ekipe, kao da smo bljesnuli prerano u kontekstu nekog Fajnal-fora ili Top 8. To su prejake reči, ko god da ih je izgovorio.

Zvezda je „porasla“

* Kada govorimo o pojačanjima, koliko je Zvezda dobila na kredibilitetu poslednjih godina pa je ovog leta uspela da dovede DŽejmsa Gista ili Derika Brauna, dokazane evroligaške igrače koji su sigurno mogli da pronađu finansijski bogatije sredine?

– To je zaista fenomenalno i veliki je uspeh za klub da dovede tako respektabilne igrače. Oni su poslednjih godina igrali na visokom nivou i borili se za Fajnal-for ili za titule. Oni su prepoznali da je klub ozbiljan i želi da se takmiči na visokom nivou, ne samo u Evroligi, već i u svim drugim takmičenjima – zadovoljan je Čović učinjenim od strane uprave kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari