Filip Krajinović 33. teniser na planeti 1Foto: EPA-EFE/ CHRISTOPHE PETIT TESSON

Srpski teniser Filip Krajinović ostvario je rekordan skok na ATP listi nakon odigranog finala Mastersa u Parizu u kojem je izgubio od Džeka Soka 2:1 u setovima.

Od danas se nalazi na 33.mestu što predstavlja skok od 44 pozicije, a to je ujedno njegov najbolji renking u karijeri, budući da je od danas drugi srpski teniser, iza Novaka Đokovića koji je nazadovao na listi pa je posle deset godina po prvi put ispao iz deset najboljih, danas je 11. igrač na planeti.

Somborac je u mlađim danima slovio za izuzetnog talenta; bio je među 10 najboljih juniora na planeti, član čuvene akademije Nika Bolitijerija, ali je po prelasku u seniorske vode naišao na brojne prepreke. Zbog konstitucije, morao je puno da poradi na svom telu, jačanju i dobijanju na mišićnoj masi, čemu nije bio u potpunosti posvećen, što je imalo uticaja na brojne povrede tokom karijere. Pritom, mentalno nije bio spreman za turnire na najvišem nivou; često je umeo da se unervozi čim razvoj situacije nije bio u skladu sa njegovim očekivanjima. Gotovo da nije pravio pauzu između prvog i drugog servisa, ishitrno bi izbvodio pojedine udarce, mentalno nespreman za dužu razmenu sa osnovne linije.

U februaru je napunio 25 godina, medijski je bio prisutniji kao vatreni navijač Crvene zvezde i dečko Nine Radulović, bivše supruge Branislava Lečića; činilo se da se polako oprašta od vrhunskog tenisa (u maju je bio 294. na ATP listi), ali je na osnovu potpisa na kameri, posle plasmana u finale Pariza „Hvala ti, Nina“ postalo jasno ko je stimulativno najviše delovao na njega da angažuje trenera Popovića i maksimalno se posveti radu. Od avgusta meseca Filip Krajinović ostvario je skor od 27 pobeda i samo pet poraza – igrao je polufinale Koma i Sevilje, osvojio turnire u Rimu i Almatiju, u Moskvi stigao do šesnaestine finala, a u Parizu do finala. Ovaj napredak deluje još impresivnije uz podatak da je Krajinović u maju bio 294. na ATP listi, a i to što je ovo tek peti Masters turnir na kome učestvuje.

Srbi na ATP listi

Od ostalih srpskih tenisera Viktor Troicki nazadovao je za četiri mesta, pa je 57. teniser sveta, Dušan Lajović je pao pet pozicija, te je 74. na ATP listi, a Laslo Đere je napredovao za dve pozicije pa je sada na 88. poziciji.

Janko Tipsarević je ispao iz najboljih 100 i sada se nalazi na 104. mestu.

To znači da je Srbija sa pet igrača u TOP 100 jedna od najuspešnijih teniskih nacija, a u budućnosti bi takav imidž mogla samo još i dodatno da potvrdi budući da pristižu nove nade u vidu lika i dela Peđe Krstina, Miomira Kecmanovića i Nikole Milojevića.

TOP 10 od ovog ponedeljka redom čine Rafael Nadal, Rodžer Federer, Aleksandar Zverev, Dominik Tim, Marin Čilić, Grigor Dimitrov, Stan Vavrinka, David Gofan, Džek Sok i Pablo Karenjo Busta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari