Fiorentina prijavila reprezentativce Srbije zbog odlaska iz Toskane 1Foto: STARSPORT

Fudbaleri Fiorentine Nikola Milenković i Dušan Vlahović doputovali su bez dozvole kluba iz Italije u Srbiju kako bi se priključili pripremama „orlova“ za meč baraža za odlazak na EURO protiv Škotske (četvrtak, 20.45).

Fiorentina je juče objavila da je dvojicu srpskih fudbalera prijavila nadležnim organima Italije zbog toga što su prekršili karantin, odnosno zabranu napuštanja regije u kojoj borave (Toskane) zbog pandemije.

Italija je od prošle nedelje delimično zaključana, pa su tako vlasti pojedinih regija zabranile napuštanje okruga koja se smatraju žarištima.

Novim talasom pandemije najteže je pogođen severni deo zemlje, dok je na jugu stanje još uvek pod kontrolom.

Fiorentina je tako delimično zaključavanje iskoristila kako bi zabranila svojim igračima da igraju za nacionalne timove, pa su osim Milenkovića i Vlahovića prijavljeni još i Pulgar, Kaseres, Martinez Kvarta i Amrabat, koji su takođe otputovali kako bi igrali za svoje nacionalne timove.

Ovi igrači zbog napuštanja Firence i odlaska iz kluba neće imati problem ni sa UEFA ili FIFA, već sa policijom Italije na kojoj će dalje biti da li će protiv njih pokrenuti postupak.

Inače, Fiorentina je imala i drugu mogućnost da spreči igrače da odu u kampove reprezentacija, a to je da se pozove na pravilo UEFA kome može odbiti da pošalje fudbalera u nacionalni tim ako putuje u kovid rizično područje.

UEFA je ovim letos ustanovljenim pravilom napravila pometnju zbog čega i FSS pred svako okupljanje nacionalnog tima mora da vodi pregovore sa klubovima kako bi pustili igrače makar na najbitnije utakmice, odnosno mečeve baraža.

Ovo pravilo najviše ide na ruku klubovima iz „lige petice“, a kako njihovim reprezentacijama nije bitno igranje u Ligi nacija, prećutno se odobrava masovna zabrana odlazaka u nacionalni tim.

Tako najveću štetu trpe zemlje poput Srbije, koje igraju baraž utakmice za odlazak na EURO, koje su takmičarski najbitnije ove godine.

UEFA je za sada odlučila da na sve ovo „žmuri“, dok ne dođe momenat da neka od elitnih reprezentacija ne može da sastavi tim za bitnu utakmicu.

A to se može desiti već sledeće godine kada krenu kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, kada će i Nemačkoj, Španiji ili Engelskoj biti bitno da ima na raspolaganju ceo prvi tim.

VAR na „Rajku Mitiću“

UEFA je odlučila da se na finalnim mečevima baraža za odlazak na EURO koristi VAR sistem. FSS je tako dobio nalog da na stadion „Rajko Mitić“, gde će se igrati utakmica protiv Škotske, obezbedi neophodnu opremu koju će koristiti arbitri zaduženi za video asistenciju glavnom sudiji. Glavni sudija meča u Beogradu biće Španac Antonio Mateu Lahos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari