FMP definitivno bez Evrokupa 1

Na poslednjem sastanku u Barseloni čelnici EKA kompanije odlučili su da broj učesnika u Evrokupu naredne sezone definitivno sa 24 smanje na 20 klubova.

Time je i zvanično FMP ostao bez učešća u drugom po kvalitetu takmičenju na Starom kontinentu, odnosno bez „Evrope“ u narednoj sezoni.

Đordi Bertomeu je tako završio jednu neprijatnu epizodu, u kojoj su klubovi tokom leta, zbog pretnji FIBA sankcijama matičnim savezima, sve u nameri da što više ojača svoju Ligu šampiona, odustajali od učešća u Evrokupu, zatim se vraćali, pa na kraju i definitivno izvinjavali što moraju da nastupe u pomenutoj Ligi šampiona.

Start ovosezonskog izdanja Evrokupa određen je za 12. oktobar; kao što je najavljeno prošle nedelje klubovi će biti podeljeni u četiri grupe sa po pet timova. U Top 16 fazu neće se plasirati samo poslednji timovi u grupama. Zanimljivo je da svoje predstavnike sa prostora bivše SFRJ jedino neće imati Srbija i BiH.

Partizan je odustao od učešća nakon pretnji FIBA preko KSS da neće moći da registruje pojačanja, dok FMP nije uslišena želja da bude jedan od tri kluba koji su trebali da popune upražnjena mesta nakon poslednjih odustajanja Partizana, AEK i Štelmeta. Umesto toga, EKA je odlučila da broj učesnika svede na 20 ekipa, tako što je poslednji otpao ruski Volgograd.

Prva istupanja iz prvobitnog formata sa 24 ekipe dogodila su se u julu kada su takmičenje napustili italijanski timovi: Kantu, Ređo Emilija, Trento i Sasari. Umesto njih ubačeni su Fuenlabrada, MZT, Volgograd i Lijetkabelis. Do definitivnog skraćenja na 20 učesnika došlo je posle naknadnih odustajanja Partizana, AEK i Štelmeta. U Evrokupu su ostali, uprkos pretnji sankcijama od strane FIBA, španski, nemački, ruski, izraelski i litvanski klubovi, uz timove iz našeg regiona. Ostaje da se vidi da li će njihovi savezi pretrpeti sankcije o kojima su iz FIBA pričali tokom leta.

Raspored po grupama

Grupa A: Nižnji, Gran Kanarija, Cedevita, Lijetkabelis i MZT Skoplje
Grupa B: Himki, Alba, Bilbao, Lijetuvos Ritas i Fuenlabrada
Grupa C: Unikaha, Bajern, Mursija, Zenit i Budućnost
Grupa D: Lokomotiva K, Valensija, Olimpija, Hapoel Jerusalim i Ulm

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari