Formula 1: Pobeda Botasa u Japanu 1Botas Foto: Beta/AP/TORU HANAI

Vozač Mercedesa Valteri Botas trijumfovao je na legendarnoj stazi „Suzuka“, za VN Japana, ispred pilota Ferarija, Sebastijana Fetela i timskog kolege Luisa Hamiltona.

Do pobede je finski vozač došao sigurnom vožnjom, a pošto je perfektno startovao, ostavivši pre prve krivine sve vozače iza sebe, iako je nakon kvalifikacija zauzeo treće mesto.

Sem Fetela, ni drugi vozač Ferarija, Šarl Lekler, nije imao impresivan start, pa je ubrzo mladi Monačanin sa druge pozicije pao na četvrto mesto, a onda je usledio kontakt sa vozačem Red Bula Maksom Ferštapenom, koji je uticao da mladi Holanđanin pre vremena završi trku.

Sam Lekler je ubrzo morao da ode u boks zbog polomljenog prednjeg krila, a onda je trku „započeo“ sa začelja.

Za to vreme, Botas je „vrteo“ fantastične krugove i bio je ubedjivo najbrži vozač na stazi, a ni po dva odlaska u boks vodećih vozača nije poremetila pilota Mercedesa u izuzetnoj vožnji i veoma ubedljivoj pobedi.

Drugi je bio Fetel, koji je poslednjih sedam krugova uspešno odolevao napadima Luisa Hamiltona u borbi za drugo mesto.

Četvrti je na kraju bio još jedan vozač Red Bula, Aleksandar Albon, a peti Karlos Sainc u ekipi Meklarena, dok je kao šesti kroz cilj prošao Lekler.

Zahvaljujući pobedničkom postolju vozača Mercedesa, nemačka ekipa je odbranila šampionsku titulu u konkurenciji konstruktora, pet trka pre kraja šampionata, a naredna je na programu 27. oktobra u Meksiku.

Botas srećan zbog pobede u Japanu i titule Mercedesa

Vozač Mercedesa Valteri Botas rekao je da je srećan zbog današnje pobede u trci Formule 1 za Veliku nagradu Japana i šeste titule ekipe u konkurenciji konstruktora.

„Srećan sam, zaista sam srećan. Kvalifikacije su bile tesne i nije bilo lako krenuti sa treće pozicije, ali nisam odustajao, dao sam sve što sam mogao. Imao sam dobar start, Sebastijan (Fetel) je imao problem i preuzeo sam vodjstvo, a brzina je bila super-dobra. Uživao sam, bilo je zabavno“, rekao je Botas posle trke.

Botas je pobedio na stazi Suzuka i ostvario treći trijumf u sezoni, a šesti u karijeri. Osim njegove gotovo nepogrešive vožnje, za pobedu je zaslužna i taktika Mercedesa.

„Znali smo da će biti opcija jednog ili dva odlaska u boks, a nije bila ogromna razlika izmedju toga. Mogao sam da kontrolišem trku i pojačam gde sam želeo“, dodao je finski vozač.

Mercedes je danas odbranio titulu u konkurenciji konstruktora.

„Zaista sam ponosan što sam deo ekipe, šesta uzastopna titula je zaista impresivna stvar, ponosan sam na svakog člana ekipe, svaka čast momci i devojke“, rekao je Botas, koji je ostvario prvu pobedu posle šest meseci i trke u Azerbejdžanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari