FS Kosova podneo tužbu protiv selektora Stojkovića i FSS: Tražimo da FIFA sankcioniše mržnju prema albanskom narodu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Fudbalski savez Kosova podneo je tužbu FIFA protiv Fudbalskog saveza Srbije i selektora Dragana Stojovića zbog događaja na meču 3. kola Mundijala u Kataru između Srbije i Švajcarske.

U saopštenju kosovski savez traži reakciju od FIFA, jer „ne žele da se takve stvari dešavaju na događaju kakvo je Svetsko prvenstvo“.

„Isticanje slogana sa političkim porukama i rasistički pozivi protiv Albanaca čuli su se tokom čitavog meča, a o njima su izveštavali i svetski mediji. Besmislena je i apsurdna mržnja kojom se godinama pothranjuje mišljenje u susednoj državi prema albanskom narodu uopšte“, piše u saopštenju, a zatim se dodaje:

„Savez Kosova zahteva od FIFA istragu ovog slučaja i sankcije za Fudbalski savez Srbije, kako bi jednom zauvek fašistička skandiranja nestale sa fudbalskih stadiona i događaja poput Svetskog prvenstva“.

„Ovakvo skandiranje navijača jedne ekipe koja učestvuje na Mundijalu niko ne može da razume i opravda, posebno sada kada Evropi preti krhka bezbednosna situacija, kao posledica ničim izazvane agresije Rusije u Ukrajini. Fudbalski savez Kosova će snažno stati u odbranu vrednosti i dostojanstva zemlje i njenog naroda, ali istovremeno i u odbranu vrednosti koje fudbal prenosi uopšte, a to su jedinstvo među ljudima, nada, radost i strast za inkluzivnošću. Timovima i navijačima sa ponašanjem i filozofijom mržnje ne bi trebalo da bude mesto na ovako važnim sportskim događajima kao što je Svetsko prvenstvo u Kataru“, piše u saopštenju Fudbalskog saveza Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.