Partizan i Crvena zvezda odbrojavaju poslednje sate do okršaja za naslov jesenjeg prvaka: Šta znamo u osvit 171. večitog derbija 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U Humskoj, u 18 časova, Partizan i Crvena zvezda se sreću 171. put u državnom fudbalskom prvenstvu.

Treneri dva tima nisu, naravno, otkrili sve karte za večiti derbi, ali se nešto i zna s velikom sigurnošću.

Šta muči Duljaja, a ko ohrabruje Bahara

Igor Duljaj je stavio na znanje da Senegalac Frank Kanute, defanzivni vezista crno-belih, neće moći da debituje u najvećoj utakmici srpskog fudbala, jer se povredio u prošlom kolu, u iznenađujućem porazu protiv Radničkog u Nišu (2:1).

Logično je bilo da mu zamena bude Crnogorac Aleksandar Šćekić, koji je u okršajima s crveno-belima uvek ispoljavao pouzdanost i žar za borbu. Sva je prilika da i na njega ne može da se računa pošto ga boli koleno.

Sasvim je moguće da od početka u vatru bude bačen 19-godišnji Mateja Stjepanović, novi dragulj Partizanove škole, koji je kao kapiten omladinaca vodio bitke s vršnjacima iz komšijskog tabora. Kao i oni, odlično zna kakva je draž večitog derbija, a i odgovornost za učešće u njemu.

Barak Bahar se izjasnio na pres-konferenciji da će igrati Aleksandar Katai, koji je u početku pao u drugi plan što zbog povrede, što zbog odluke trenera da prednost u veznom redu bliže protivničkom golu imaju drugi, a došlo je do toga da će večeras biti jedan od vodećih aduta Crvene zvezde jer mu je igra u usponu.

Kataiju Partizan leži. Odigrao je 13 večitih derbija. Ima pet pobeda, a poraz samo na debiju, kada je Partizan „bombom“ Nikole Drinčića pobedio s 1:0 u Humskoj u jesden 2014.

Bio je strelac u četiri utakmice. S njegova dva gola, ali u kupu, crveno-beli su uzeli trofej prošle godine pošto su u finalu na Marakani savladali najljućeg rivala s 2:1.

Jovan Mijatović kao Luka Jović?

Ako Šerif Ndiaje ne bude predvodio Zvezdin napad zbog povrede ili iz nekog drugog razloga, možda i 18-godišnji Jovan Mijatović, napadački biser crveno-belih, doživi vatreno krštenje kao Stjepanović.

Podsetilo bi to onda na šansu koju je Nenad Lalatović u jesen 2014. od prvog minuta u Humskoj dao Luki Joviću da s nepunih 17 godina nadmaši Dejana Stankovića i postane najmlađi igrač u večitom derbiju ikada.

Bojkot na jugu neupitan

Zna se i da će južna tribina, koju zaposedaju najvatrenije Partizanove pristalice, biti prazna (ili s tek po kojom glavom).

Grobari, istakli su to i u saopštenju, ne odstupaju od bojkota, o kojem su se, suprotstavljajući se upravi, izjasnili i kada je ova utakmica trebalo da se igra 27. septembra, ali je odloženo celo deveto kolo zbog Dana žalosti u zemlji.

Sudija debitant

Tada je za glavnog sudiju imenovan Srđan Jovanović, ali je Crvena zvezda zapretila da neće izaći na megdan ukoliko se odluka ne preinači.

Sada se poverenje daje Nenadu Minakoviću (34), Novosađaninu koji će debitovati u večitom derbiju.

Sudija je sa znakom UEFA. Ove sezone je vodio dve utakmice u Ligi konferencije.

U okršaju Partizana i Zvezde njegova je odgovornost da zauzme autoritativan stav, kojim će, ni po babu ni po stričevima, dati doprinos za odluku o jesenjem prvaku.

Crveno-beli, koristeći posustajanje crno-belih, imaju dva boda više.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari