Mađari pokrenuli inicijativu o regionalnoj fudbalskoj ligi, čeka se odgovor UEFA: Treba nam veće tržište, uskoro dogovor sa najvećim balkanskim klubovima 1Foto: EPA/SRDJAN SUKI/STF/

Predsednik budimpeštanskog Ferencvaroša Gabor Kubatov izjavio je u intervjuu za Infostat da će u narednim mesecima pokrenuti pregovore o organizovanju lige u kojoj bi nastupali najveći klubovi iz regiona.

– Mi smo na malom tržištu od deset miliona ljudi. Vodeće svetske ekipe imaju budžete od milijardu evra. Naš je 50 miliona i to nas ograničava. Teško nam je da dovodimo sponzore, jer smo na malom tržištu, a utakmice se na televiziji gledaju samo u našoj zemlji. Svaka zemlja na Balkanu ima isti problem, Bugarska i Rumunija takođe, kao i Česi i Slovaci – rekao je Kubatov, a prenosi Sportski žurnal.

On je dodao da ima podršku mađarskog saveza, a da se i čelnici UEFA slažu sa ovom idejom.

– Takmičenje bi trajalo samo mesec dana i ne bi ugrozilo mađarsko prvenstvo. Tada bismo mogli da poboljšamo kvalitet fudbala. Bili bismo konkurentniji na tržištu, svi skauti bi dolazili ovde i gledali utakmice visokog kvaliteta. Preuzećemo inicijativu i u nadolazećim mesecima pokušati da sednemo s vodećim timovima iz regije kako bismo se dogovorili koliko daleko možemo da idemo s ovom idejom. UEFA je, takođe, skinula prašinu s planova starih više od deset godina, koji pokazuju da se o ovome već razmišljalo. To pokazuje i da ova liga ima pravo da postoji. Ne odnosi se to samo na našu regiju, nego i na zemlje Beneluksa, zatim Škotsku i Irsku. Postoje lige u kojima ima kvaliteta, i za njih bi bilo dobro da izađu na neko veće tržište – objasnio je prvi čovek kluba čiji je trener Dejan Stanković, a zatim dodao:

– Treba nam veće tržište. Rešenje je da u regiji organizujemo mini turnire, a najbolje ekipe bi izborile doigravanje. Razmislite, ako bismo igrali sa Crvenom zvezdom, Dinamom, Ludogorecom, Steauom, Slovanom… To bi bile utakmice s drugačijom atmosferom.

Da podsetimo, dosadašnje inicijative o organizovanju regionalne lige propadale su zbog procene da bi to bili mečevi „previsokog rizika“, jer su navijači najvećih klubova sa prostora bivše Jugoslavije bili protiv zajedničkog takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari