Poljska se posle više od 40 godina upisala na het-trik listu Serije A: Ko su srpski trostruki strelci na Apeninima? 1Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Italijanska fudbalska Serija A, jedna od pet vodećih liga Evrope, primila je 48 poljskih igrača i golmana od njihovih prvih dolazaka.

Nogu su posle Svetskog prvenstva u Španiji 1982. povukla dvojica među najistaknutijim reprezentativcima Poljske na još jednom njenom putu do trećeg mesta (treća i u Zapadnoj Nemačkoj 1974).

Obojica su na Apenine stigli iz Viđeva iz Lođa, kojem su 1981. i 1982. doneli prve dve titule državnog prvaka i prva dva učešća u Kupu šampiona.

Era drugog stranca i Ivica Šurjak

Pogodovala im je odluka da od sezone 1982/83. u kalču počne era drugog stranca. Dve godine ranije, posle razdoblja zatvorenih granica u interesu domaćeg fudbala, dozvoljen je jedan inostrani igrač.

To što je novo doba u Italiji donelo njima dvojici, na pola je odnelo Ivici Šurjaku.

Nekadašnji as Hajduka, koji je poslednju utakmicu u jugoslovenskom nacionalnom timu odigrao na Mundijalu u Španiji, prešao je zatim iz Pari Sen Žermena, posle samo jedne sezone na Parku prinčeva, u Udineze, gde je stigao i brazilski half Edinjo.

Već dogodine dolazi niko drugi do beli Pele Ziko.

Šurjak je žrtvovan. Ispaštao je zbog dva Brazilca. Za njega više nije bilo mesta.

Uskraćeno mu je zadovoljstvo igre, iako je još godinu primao sve prinadležnosti iz ugovora. Onda je prešao u Saragosu. Posle jedne sezone u španskoj ligi okačio je kopačke o klin.

Pioniri Bonjek i Žmuda

Šampion Juventus je sav posao obavio uoči Mundijala.

Zbignjevu Bonjeku, najboljem strelcu Poljaka s četiri gola, koji će zanavek da žali što je zbog žutog kartona u završnici utakmice sa Sovjetima propustio polufinale s potonjim osvajačima azurima, pridružio se as Sent Etjena Mišel Platini, a kapitena, posle francuskog neuspeha na penale protiv Zapadnih Nemaca, nije bilo na meču za treće mesto s budućim klupskim drugom.

Poljska se posle više od 40 godina upisala na het-trik listu Serije A: Ko su srpski trostruki strelci na Apeninima? 2
Foto: EPA/Bartlomiej Zborowski

Verona se posle tri sezone vratila u najbolje društvo.

Dovela je Vladislava Žmudu, štopera, kapitena u Španiji, i brazilsko levo krilo Dirseua, učesnika tog svetskog prvenstva i prethodna dva (1974, 1978).

Žmudi u opisu delovanja i nije bilo da daje golove, a zbog složene povrede kolena odigrao je samo dve utakmice u prvoj sezoni na Bentegodiju i pet u drugoj. Zatim je potpisao za Kremoneze i s njim ispao u Seriju B.

Bonjek je sa Starom damom imao više uspeha. Bio je i evropski prvak 1985. Onda je prešao u Romu do kraja karijere 1988.

Za šest godina u Seriji A nikada nije dao tri gola na jednom meču.

Nisu u kasnijim godinama ni njegovi zemljaci pa ni dva napadača ovog vremena, najčešće istaknutih u ulozi strelaca – Kšištof Pjontek (od leta je u Bašakšehiru iz Istanbula) i Arkadijuš Milik, koji i dalje tu šansu ima u Juventusu.

Empoli čekao 17 godina

I tako sve do minulog kola, 41 i po godinu iza pojave prvih Poljaka na Apeninima.

Empoliju je svaki bod dragocen za čupanje iz opasne zone, a da će uzeti sva tri pogotovo može da se nada kad mu u goste dođe tim iz druge polovine tabele.

U davljeničkoj opasnosti zgrabio je pobedu protiv Monce s 3:0. Sva tri pogotka je postigao Šimon Žurkovski, 26-godišnjak kome je namenjeno da pakuje golove za druge i koji nema ulogu polušpica kao što ju je nosio Bonjek.

Iz domovine je 2019. došao u Fiorentinu, koja ga je posle šest meseci pozajmila Empoliju na godinu i po. Drugoligašu je u drugoj sezoni pomogao da se vrati u Seriju A.

Po povratku u Firencu i druga epizoda u ljubičastom dresu bila mu je za zaborav. Pristao je da prošle zime ode na pozajmicu i u Speciju, koja je u prethodnoj sezoni (2022/23) ispala u Seriju B jer nije sačuvala prvoligaški život ni kroz plej-aut, ali je letos Žurkovskog otkupila od Fiorentine za 3,2 miliona evra.

Iako je u Speciji dobijao priliku u dva polugođa, ovog meseca je pozajmljen i treći put. Opet se obreo u poznatoj mu sredini da ostane najmanje do kraja ove sezone.

Postao je četvrti Empolijev strelac het-trika u Seriji A.

Poljska se posle više od 40 godina upisala na het-trik listu Serije A: Ko su srpski trostruki strelci na Apeninima? 3
Foto: EPA/MAURIZIO DEGL’INNOCENTI

Antonio di Natale, bivši italijanski reprezentativac, koji je najdublji trag ostavio kao golgeter Udinezea, dao je tri gola u pobedi domaćina protiv Ređine (4:2) 17. novembra 2002.

Sledeći je bio Tomazo Roki u utakmici koja je imala trostrukog strelca i na drugoj strani. U remiju kod kuće s potpunim favoritom Juventusom 25. januara 2004. nadmetao se s francuskim asom Davidom Trezegeom – 3:3.

Kad je Empoli pred svojom publikom 9. decembra 2007. savladao Kaljari (4:1), Nikola Poci je postigao sva četiri pogotka.

Uz podsećanje da je Milanov fudbalski genije Dejan Savićević četiri puta zatresao mrežu Barija 15. januara 1995. u pobedi s 5:3 na stadionu Sveti Nikola, gde je postao prvak Evrope s Crvenom zvezdom 1991, dajemo pregled srpskih trostrukih strelaca u Seriji A.

Siniša Mihajlović

Počivši Siniša Mihajlović (1969-2022) proslavio se 13. decembra 1998. s tri gola iz slobodnog udarca na rimskom Olimpiku. Istakao se za nezaborav u pobedi Lacija s 5:2 protiv Sampdorije, čiji je dres nosio do te sezone.

Njegova levica je neodbranjivo sevnula u 29 (1:0), 45 (2:1) i 52. minutu (3:1). Za sva vremena ga je upamtio golman Fabricio Feron.

Golom u 83. minutu za vođstvo s 4:2 doprinos je dao i Dejan Stanković, kome je kao 20-godišnjaku to takođe bila prva sezona u Laciju po dolasku iz Crvene zvezde.

Svedok je na Sampdorijinoj klupi bio Bratislav Živković.

 

Miloš Krasić

Posle Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010, koje je reprezentacija Srbije napustila s gorčinom, a pobedila je Nemačku, Miloš Krasić, jedan od najvećih oslonaca u timu selektora Radomira Antića, vratio se da igra u CSKA. U to vreme rusko prvenstvo se održavalo preko godine, od kasne zime do kasne jeseni.

Letnji prelazni rok u Evropi se bližio kraju i Juventus, kome je Krasić bio velika želja, odrešio je kesu za 15 miliona evra.

Het-trik protiv Kaljarija na meču 5. kola u Torinu (4:2) 26. septembra 2010. bili su mu i prvi golovi u crno-belom dresu: u 13. minutu za 1:0, u 34. za 2:1 i u 70. za 4:1.

 

Dejan Stanković

Na Svetsko prvenstvo 2010. Stanković je otišao kao osvajač triplete s Interom, prve i jedine u italijanskom fudbalu, iskovane s portugalskim trenerom Žozeom Murinjom. Tituli prvaka i trofeju u domaćem kupu neroazuri su dodali i pehar za evropskog šampiona, osvojen posle 45 godina.

Stanković je bio već prepečeni igrač italijanskog fudbala.

Tri gola je dao na meču s Parmom na Meaci (5:2) 28. novembra 2010: za 1:1 u 18. minutu, za 2:1 u 19. i za 5:2 u 75.

Prva dva pogotka su bili udarci izvan šesnaesterca, a oba puta lopta je prevarila golmana jer je potkačila Parmine igrače.

 

Adem Ljajić

Povratnik u srpski fudbal, predvodnik Novog Pazara, postigao je u sezoni 2012/13. u dresu Fiorentine 11 golova, što mu je bio lični rekord u Seriji A.

Izbio je do toliko het-trikom u poslednjem kolu, u pobedi s 5:1 protiv Peskare u gostima, 19. maja 2013: za 1:0 u 16, za 2:0 u 24. i za 5:0 u 59. Strelac četvrtog gola bio je Stevan Jovetić u 54.

Peskara, u čijoj je odbrani Uroš Ćosić zamenjen u 68. minutu, nije imala nikakvu šansu za spas. Ispala je s poslednjeg mesta.

Fiorentini pobeda nije donela i mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Karta je pripala Milanu, koji je pobedonosni pogodak na igralištu Sijene postigao u finišu utakmice. Od remija bi se ovajdila Fiorentina, ali je morala da se zadovolji plej-ofom za Ligu Evrope.

Ljajić je igrao u drugom delu drugog poluvremena prve utakmice s Grashopersom na Lecigrundu u Cirihu (pobeda s 2:1), a kroz nekoliko dana, pre revanša, pristupio je Romi, koja ga je platila 12 miliona evra.

 

Filip Đorđević

Nekadašnja napadačka nada Crvene zvezde došla je u italijanski fudbal iz Nanta u leto 2014 – u Lacio.

Kao i u Krasićevom slučaju het-trik su mu bili prvi golovi.

Na Siciliji je s 4:0 savladan Palermo 29. septembra 2014. Bio je strelac prva tri gola, u 45, 75. i 83. minutu.

 

Dušan Vlahović

U prethodna dva kola Dušan Vlahović je pobedama Juventusa sa po 3:0 oba puta doprineo sa po dva gola, ali het-trik, koji bi bio prvi srpski među torinskim crno-belima posle Krasićevog, još nije postigao u pune dve godine.

Dok je igrao za Fiorentinu dao je dva.

U prolećnom delu sezone 2020/21, u kojoj je s 21 pogotkomm bio četvrti strelac Serije A, triput je zatresao mrežu Beneventa 13. marta 2021. u pobedi u gostima s 4:1.
Bila su to prva tri gola na meču: u 8, 25. i 45. minutu.

 

Prethodni igrač Fiorentine koji je u italijanskoj ligi postigao tri gola u prvom poluvremenu bio je Šveđanin Kurt Hamrin 1964.

Drugi het-trik mu je u pobedio protiv Specije u Firenci 31. oktobra 2021: u 44. iz penala, 62. i 74. minutu.

U kalendarskoj 2021. postigao je 33 gola (52 utakmice). Poravnao se s najboljim ostvarenjem u Seriji A za više od poslednjih šest decenija.

Portugalska gol-mašina Kristijano Ronaldo je toliko dao 2020. u Juventusu. Stara dama je dovela Vlahovića u zimu 2022. za 83,5 miliona evra.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari