Fudbaleri Partizana startuju u Evropi: Sabah "računa" na nadmenost crno-belih 1Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

U četvrtak Partizanovi fudbaleri startuju u Evropi.

U 18 časova po našem, a u 20 po lokalnom, sastaće se s viceprvakom Azerbejdžana Sabahom u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencije, trećestepeno, najmlađe klupsko takmičenje Evropske fudbalske unije (UEFA).

 

Očekivano je da će se igrati po sparnom vremenu i na temperaturi od oko 30 stepeni Celzijusevih u varoši Masazir nadomak Kaspijskog jezera (oko 3.000 duša) u oblasti Abšeron, dvadesetak kilometara od Bakua.

Partizanu je avionski put na istok od tri i po sata dobro poznat. Triput je išao na megdane u glavni grad Azerbejdžana, na Republičkom stadionu „Tofik Bahramov“.

U drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona 2008. u prvoj utakmici je remizirao s Interom u Bakuu (1:1), a u revanšu je pobedio (2:0). Nije se probio do željenog mesta.

Četiri godine kasnije igrao je s Neftčijem u Ligi Evrope. Nerešeno je bilo i u Humskoj (1:1) i u glavnom gradu Azerbejdžana (2:2). Iz grupe su dalje otišli milanski Inter i Rubin iz Kazanja.

Neftči je bio prepreka i u plej-ofu za Ligu Evrope 2014. Crno-beli su se radovali i kod kuće (3:2) i u revanšu (2:1).

Sabah utakmicu iščekuje s ohrabrenjem i zbog preskočene prve prepreke u kvalifikacijama i iz prvog kola domaće lige, koja je počela minulog vikenda. Na svom stadionu s 13.000 mesta, sagrađenom 2014, preslišao je Kabalu s 5:0 (3:0). U evropskom vatrenom krštenju RSF je savladan i u Jurmali (2:0) i kod kuće u revanšu (2:1).

Ruski trener iz Krasnodara Murat Musajev (39), koji je na klupu seo pre dve godine i među najzaslužnijima je za najbolji ligaški domet inače mladog kluba (osnovan 2017), oslonio se na inostrani trio od poverenja i u odbrani i u napadu.

U halfovskoj liniji su 30-godišnji Srbin iz Brčkog Bojan Letić, Španac Irazabal i Marokanac Šakla, a navalni red predvode Luksemburžanin Tij, Nigerijac Ape, strelac jednog gola protiv Kabale, i Margarita, Holanđanin sa ostrva Kurasao. Opasnost crno-belima preti i od igrača koji su priliku u prvom kolu dobili s klupe za rezerve, a to su Nemac Mikels, Gruzin Volkovi i, naravno, Brazilac Kristijan.

Sabahovim navijačima prija što im ljubimci pucaju od samopouzdanja, a oni među njima koji bistre društvene mreže uočavaju da pristalice Partizana već biraju između FCSB-a iz Bukurešta i danskog Nodrsjelanda, jer će pobednik tog okršaja biti rival u plej-ofu. Zato se nadaju da će crno-beli pasti i pod naletom domaćeg nadahnuća i od nadmenosti kojom bi sebi učinili medveđu uslugu.

Među igračima koje je poveo trener beogradskog tima Igor Duljaj nema napadača Andrije Pavlovića, koji je pao u drugi plan povratkom Nemanje Nikolića i dolaskom Brazilca Mateusa Saldanje, strelca po jednom u prva dva kola Superlige Srbije.

Revanš je idućeg četvrtka u Humskoj u 21 čas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari