Zalet za anale crno-belih: Brazilac Saldanja može da postane prvi Partizanov debitant strelac u prva tri kola 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nijedan Partizanov debitant nije bio strelac u prva tri kola državnog fudbalskog prvenstva, ali dvojica jesu u svoje prve tri utakmice.

Brazilski napadač Mateus Saldanja (23), jedno od najskupljih ulaganja crno-belih ikada, ima priliku da zauzme to istaknuto mesto ukoliko zatrese mrežu i u subotu na meču s niškim Radničkim, prvim u Humskoj od početka ligaškog takmičenja.

Po gol je dao u remiju s viceprvakom TSC-om u Bačkoj Topoli (3:3) i zatim protiv Vojvodine u Novom Sadu (2:0). Njegovi pogoci su ohrabrili navijače u koje se uvukla sumnja da se neće lako naći zamena za golgetera iz Zelenortskih Ostrva Rikarda Gomesa (otišao u Katar), najubojitijeg u prethodne dve sezone.

Saldanja već ima ostvaranje kao Milko Đurovski, prvi debitant u crno-belom dresu strelac u prva dva kola.

Hirovito šilo u protivničkim odbranama, mlađi od dva brata iz Tetova koji su prošli školu crveno-belih, uzdrmao je Topčidersko brdo i jugoslovenski fudbal kada je u leto 1986. u prvim danima prelaznog roka ujeo zvezdaše za srce, jer je s Marakane otišao pravo na Stadion JNA.

Partizanovci su ga prigrlili kao najrođenijeg, a on im je i golgetrskim zanosom na početku dao razlog da mu se dive.

U prvom kolu, u Partizanovoj pobedi kod kuće protiv subotičkog Spartaka s 2:0, načeo je goste u 24. minutu (konačan rezultat postavio Miloš Đelmaš s bele tačke u 66).

Kroz nedelju dana, na vrućem terenu u Titogradu, dao je gol za vođstvo u 13. minutu. Bod pod Goricom su sačuvali Dejan Savićević, strelac izjednačujućeg pogotka u 54. minutu, i golman Budućnosti Branislav Đukanović, koji je odbranio penale i Đelmašu (64) i Đurovskom (83), širom otvarajući vrata za prelazak u Partizan idućeg leta (Fahrudin Omerović morao u vojsku). Sudbina je htela da njemu zapadne čuveni Piksijev gol iz kornera u večitom derbiju u Humskoj.

U trećem kolu crno-bele je na njihovom terenu šokirao zenički Čelik s 1:0.

Dvojica koji su bili strelci u svoje prve tri utakmice jesu stranci.

Princ Tejgo, napadač iz Gane, došao je u Partizan u zimu 2011. posle varljivih godinu i po u nemačkom bundesligašu Hofenhajmu. Na najbolji mogući način je krenuo da odmenjuje Brazilca Klea, koji je otišao s lepim uspomenama.

Crno-beli su u prvoj utakmici prolećnog dela sezone savladali Inđiju u gostima (3:1), a Tejgo je dao dva gola. Onda je jednom zatresao mrežu u pobedi s 4:0 protiv Hajduka u Kuli (4:0). Istakao se i na prvom meču pred domaćom publikom, kada je, istina na jedvite jade, pao OFK Beograd (2:1). Posle je posustao na Banjici (2:2 s Radom).

Pamtiće se najviše, svakako, po golovima kojima je kasnije dvaput u Humskoj presudio Zvezdi: jedinim u večitom derbiju u prvenstvu i s oba u prvoj utakmici polufinala kupa.

Zalet za anale crno-belih: Brazilac Saldanja može da postane prvi Partizanov debitant strelac u prva tri kola 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Bugarin Valeri Božinov je stigao među crno-bele u leto 2015. kao napadač koji se prepekao i u vodećim evropskim ligama. Krenuo je nadahnuto kao i ceo tim u utakmicama prva dva kola na Partizanovom igralištu. Gol je postigao u pobedi protiv Metalca (4:0), a dva zatim (jedan iz penala) kada je u mreži Jagodine završilo pola tuceta lopti (6:0).

Priliku pred kojom je sada Saldanja – da bude debitant strelac u prva tri kola – nije imao. Na meču u Novom Pazaru crno-beli su izgubili s 3:2, a krivica za poraz je svaljena na trenera Zorana Milinkovića zato što je odmarao nekoliko glalvnih igrača, među njima i Božinova, za revanš sa Steauom u Beogradu u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Bar se to isplatilo pošto je Partizan pobedio s 4:2 (u Bukureštu 1:1).

Gde je stao zbog predaha u prvenstvu Bugarin je nastavio u pobedi s 2:1 protiv gostujućeg subotičkog Spartaka, izvojevanoj tek pogotkom Saše Lukića debelo u nadoknadi vremena. Partizan je zatim u gostima izgubio s 3:2 i od Vojvodine, a Božinov je u Novi Sad poneo praznu pušku.

Zalet za anale crno-belih: Brazilac Saldanja može da postane prvi Partizanov debitant strelac u prva tri kola 3
Foto: Pedja Milosavljevic /STARSPORT

Vratimo se na još četvoricu debitanata koji su, kao Đurovski i Saldanja, bili strelci u svoje prve dve utakmice. Dvojici je to takođe pošlo za rukom na početku sezone. Saša Ćurčić se istakao 1993. po dolasku iz OFK Beograda, protiv niškog Radničkog (4:0) i Budućnosti (3:3), oba puta u Humskoj, a Rahim Beširović 1995. kada je stigao iz Podgorice, u Zemunu (2:0) i u demoliranju OFK Beograda na Karaburmi (8:1).

Dvojica su imali zalet kao Tejgo jer su Partizanov dres isto obukli u zimskom prelaznom roku. Damir Čakar je 1995. pristigao iz čačanskog Borca. Jednom je zatresao mrežu Bečeja u Beogradu (3:0), a dvaput Radovu na Banjici (3:1).

Godinu posle njega crno-belima je iz beogradskog Radničkog pristupio Dejan Vukićević. Strelac je prvo bio protiv Čukaričkog na Banovom brdu (2:1), a zatim i on na meču s Bečejem u Humskoj (4:1).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari