"Fudbalski đon na nacionalnoj osnovi": Kome smeta FK Trnovac u kojem igraju etnički Albanci sa juga Srbije? 1Foto: FK Trnovac

Nakon što je na utakmici protiv Morave u Vladičinom Hanu u 19. kolu Fudbalske zone JUG sudija Aleksandar Nikolić iz Leskovca pri vođstvu domaće ekipe od 2:0 pokazao i treći crveni karton fudbalerima Trnovca meč je prekinut i od tada traje „fudbalsko-politička igra više od igre“.

„Mi smo ekipa koja poštuje sva pravila FSS i naši nastupi u Zoni JUG, četvrtom po redu rangu takmičenja u Srbiji, do sada nisu nikada bili obeleženi bilo kakvim istupima nijednog igrača koji bi se tretirali kao antifudbalski. Ali ono što nam se desilo u Vladičinom Hanu pokazalo je nečiju tendenciju da nas nekorektnošću izbaci iz ovog takmičenja“, kaže za Danas Jusuf Hasani, predsednik FK Trnovac iz najvećeg albanskog sela na jugu Srbije Velikog Trnovca.

Hasani kaže da je u samo 65. minuta koliko je trajala utakmica u Vladičinom Hanu bila očigledna namera sudije da „kroz sankcije igrača Trnovca koji su dobili tri crvena i više žutih kartona tim bude desetkovan za dalje takmičenje i borbu za opstanak u zoni“.

„Mi nećemo dozvoliti da nas kroz vređanje koje se čulo u Vladičinom Hanu (‘idite da igrate u Albaniju’) i ovakav odnos sudija budemo eliminisani iz ovog ranga takmičenja. Mi smo zato do odluke FSRIS o poništavanju kazni našim igračima, odlučili da po cenu suspenzije više ne igramo prvenstvene utakmice“, precizan je čelni čovek FK Trnovca.

Ceo slučaj dobio je i političku dimenziju nakon što se svojom reakcijom najpre oglasio Narodni poslanik i lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi navodeći da je „ovo klasičan primer još jedne diskriminacije Albanaca u ovom slučaju sportista“. Slična je bila i reakcija predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija predsednika Demokratske partije (DP).

Iz kluba je upućeno pismo Fudbalskom savezu regiona istočne Srbije (FSRIS) u kome se od predsednika Zorana Ignjatovića traži „kompletno razrešenje celog slučaja“, jer u protivnom klub će se obratiti organima FSS, pa i čelnim ljudima evropske kuće fudbala UEFA, navedeno je u pismu.

"Fudbalski đon na nacionalnoj osnovi": Kome smeta FK Trnovac u kojem igraju etnički Albanci sa juga Srbije? 2
Hasani: Čekamo odgovor iz FSRIS. Foto: Lična arhiva

U pokušaju da čujemo Ignjatovića on je na više brojeva mobilnih telefona bio nedostupan. Novinar Danasa uputio je preko zvaničnog mejla pitanja predsedniku FSRIS, ali odgovor je izostao do objavljivanja ovog teksta.

„Znamo samo da su sudije koje su bile na utakmici u Vladičinom Hanu suspendovane, ali nemamo nikakvu reakciju na kazne izrečene našim fudbalerima. Zato nismo igrali prethodni meč, a najverovatnije nećemo igrati ni sada u nedelju“, kaže Hasani.

Jasmina Zafirović Stjelja, fudbalski sudija sa znakom FIFA, kaže da i ovaj slučaj pokazuje da se u sudijskoj organizaciji na nivou Zone JUG moraju popraviti stvari.

„Bilo bi po fudbal jako štetno da ekipa Trnovca istupi iz takmičenja. To bi dovelo u pitanje regularnost prvenstva i dovelo do narušavanja autoriteta takmičenja. Očekujem da će probem biti rešen na sportski način bez političkih i drugih emocija, kako bi se prvenstvo završilo u interesu fudbala“, kaže za Danas Zafirovićeva.

Predsednik Privremenog organa Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa kaže da i ovaj „fudbalski slučaj“ pokazuje da „postoji animozitet prema Albanacima sa juga Srbije“.

„Eto, mi se takmičimo u sistemu države u kojoj živimo, a onda doživite da vas neko proteruje i govori da idete u Albaniju da se takmičite. Mislim da to nije dobro i da sport može, čini mi se, lakše i manje bolno od politike da spaja i miri ljude. To ne vidimo na ovom primeru. Ostaje mi nada da će ceo slučaj biti rešen sportski i da će vinovnici biti kažnjeni“, komentariše Mustafa.

Fudbalski klub Trnovac iz Velikog Trnovca osnovan je 1976.godine. Od tada se takmiči u Pčinjskog okružnoj ligi, petom rangu takmičenja u okviru FSS. Kao pobednici pre dve godine plasirali su se u Zonu JUG. Ekipa ima lepo uređen sportski objekat. Na njihovim utakmicama gde su gostovale čisto srpske ekipe nije zabeležen nijedan incident. Klub uživa podršku albanske dijaspore iz zemalja EU, a više mladih fudbalera igra za timove na Kosovu i Metohiji, kao i u Švajcarskoj, Nemačkoj i Belgiji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari