Fudbalski savez Srbije na velikom ispitu: Zbog ulaznica za EURO mnogi će biti nezadovoljni 1Foto: Beta/AP Photo/Darko Vojinović

Velika potražnja za kartama dovela FSS u neprilike jer neće moći svima da izađe u susret.

Fudbalska reprezentacija Srbije imaće veliku podršku navijača na predstojećem Evropskom prvenstvu u nemačkoj.

Prema zahtevima za kupovinu ulaznica sasvim je jasno da će puleni Dragana Stojkovića moći da se oslone na frentičnu podršku sa tribina.

Do takvih saznanja došlo se na nedavnom sastanku UEFA kojem su prisustvovali generalni sekretari svih saveza čije će reprezentacije učestvovati na kontinentalnom šampionatu.

Među prisutnima bio je i Jovan Šurbatović u ime Fudbalskog saveza Srbije koji je objasnio da UEFA svakom savezu obezbeđuje po 10.000 ulaznica za svaki meč u grupi, što je nedovoljno, a zbog čega će biti napravljena lutrija, s obzirom na to da je za utakmice Srbije stiglo po 30.000 zahteva za svaki duel u grupi.

– UEFA želi da se osigura da tokom turnira ne bude praznih mesta ni na jednom stadionu. Zato će u trećoj fazi prodaje ulaznica koja startuje u martu ove godine, navijači imati mogućnost da kupljene ulaznice ponude za preprodaju na zvaničnoj platformi UEFA EURO 2024. Ova platforma eliminiše rizik od sticanja nevažećih ili lažnih ulaznica i osigurava da prodavci dobiju novac u celosti, kao i da važeća ulaznica dospe u ruke drugog pravog navijača po nominalnoj ceni. Sve ulaznice će biti distribuirane preko zvanične UEFA mobilne aplikacije koja će generisati jedinstveni kju-ar kod za svaku ulaznicu. To je svakako loša vest za kolekcionare, ali najefikasniji mogući način da se izbegnu zloupotrebe i da ulaznice završe u rukama pravih navijača – poručio je Šurbatović.

Domaćini sastanka bili su generalni sekretar UEFA Teodor Teodoridis i direktor nacionalnih asocijacija Zoran Laković.

Očekuje se dolazak 3.000.000, procena je da će za mesec dana oko 12.000.000 ljudi posetiti navijačke zone u deset gradova domaćina. Ukupan prihod trebalo bi da bude 2.400.000.000 evra. Ako se ima u vidu da je ta cifra 1992. godine u Švedskoj iznosila svega 40.000.000 evra, a na prethodnom turniru 2021. oko 1.900.000.000 evra, jasno je da će ovo biti najprofitabilniji šampionat svih vremena. Iskustvo koje Nemci imaju sa organizacijom velikih događaja, kao i podatak da će se utakmice igrati u istim gradovima kao i Svetsko prvenstvo 2006, ne ostavljaju ni trunku sumnje da će ovo biti i najbolje organizavano prvenstvo u istoriji evropskog fudbala.

Inače, prva faza prodaje ulaznica je počela oktobru prošle godine, druga je trajala tokom decembra 2023. i januara 2024, a planulo je 2.000.000 ulaznica, dok će preostalih 700.000 biti na raspolaganju tokom poslednje faze prodaje, u martu i aprilu. Zanimljivo je da se cena ulaznica za mečeve grupne faze kreće od 30 do 200 evra.

Za finale u Berlinu, najjeftinija mesta koštaće 95, a najskuplja 1.000 evra.

– Skoro 2.300.000 miliona navijača izrazilo je želju da bude prisutno na stadionu u Berlinu kada se bude odlučivalo o novom evropskom šampionu. Na drugom mestu je utakmica Nemačka – Škotska za koju je trebovano 1.400.000 ulaznica. Zanimljivo da je „najtraženija“ utakmica grupne faze prvenstva duel u Frankfurtu između Nemačke i Švajcarske, za koju je trebovan sličan broj ulaznica kao za polufinalni meč u Minhenu (oko 1.000.000). Logično, najveće interesovanje vlada među navijačima iz zemlje domaćina, slede Englezi, pa Francuzi, Španci i Austrijanci. Što se tiče ljubitelja fudbala sa drugih kontinenata, najviše zahteva za ulaznice stiglo je iz SAD, Kanade, Australije, Kine i Meksika – pojasnio je Šurbatović.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari