"Furija" tanka na desnom boku 1Foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

Derbi na startu takmičenja u Grupi E odigraće se večars u Sevilji (21.00). Reprezentacija Španije nameriće se na Švedsku, selekciju koja je i bez Zlatana Ibrahimovića dovoljno kvalitetna da može da izbaci iz komforne zone rivala snage i talenta „crvene forije“.

Selektor Luis Enrike na kontinentalnom šampionatu imaće adekvatan uvid u lepotu svog trenerskog rukopisa u kojem sijaset novih imena predstavlja zalog za budućnost ali i jasnu poruku da reprezentacija Španije trenutno ima malo istinskih asova svetskog formata.

Na samom startu priprema Sergio Buskets morao je da napusti kamp zbog pozitivnog testa na virus korona. Automatski je otvoren konkurs za zadnjeg veznog i utisak je da će mesto zauzeti Rodri iz Mančester sitija.

Enrike za Evropsko prvenstvo nije pozvao nijednog fudbalera Reala što je razbesnelo Madriđane pogotovo ako se zna da reprezentacija ima problema na desnom boku na kojem je u „kraljevskom klubu“ standardan Karvahal.

Osim Serhija Ramosa (često povređen) čudi da nije pozvan ni Asensio, uprkos tome što u samoj navali Španci nemaju veliki broj opcija.

Enrike Atletikovog univerzalca, kojem je prirodno mesto u veznom redu, Ljorentea vidi kao desnog beka, prevashodno zbog brzine. Sa četvoricom u poslednjoj liniji, Pau Tores i Laport štoperu su jasnog potencijala ali i neiskustva za ovako kvalitetno takmičenje.

Španci ni u manevru nemaju igrače svetskog kalibra, osim Alkantare, čije pak mesto zavisi od formacije sa trojicom ili četvoricom u vezi.

U napadu je potpuno šarenilo i jedino u samom špicu može se očekivati da zaigraju Morata, napadač Juventusa, odnosno Moreno, špic Viljareala. Bočne pozicije su upitne, ali bez obzira na sve, Španci će sigurno tehnički i po pitanjuu brzine biti među najboljim reprezentacijama na Evropskom prvenstvu.

– Švedska će u meni uvek buditi lepa sećanja, s obzirom na to da sam za reprezentaciju Španije upravo debitovao u oktobru 2019. igrajući protiv njih. Ipak, iz trenutne perspektive, smatram da je reč o veoma kvalitetnoj selekciji koja bi mogla da nas namuči. Komplikovan su rival i zaslužuju našu veliku pažnju – istakao je Džerard Moreno, ovogodišnji osvajač Lige Evrope sa Viljarealom.

Šveđani su upoznali večerašnjeg rivala i tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, s obzirom na to da su bili u istoj grupi. Na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. stigli su do četvrtfinala što je najbolja ilustracija potencijala reprezentacije selektora Andersona. Nažalost, talenti formata Kuluševskog i Svanberga otpali su sa spiska zbog pozitivnih testova na korona virus. Bez Ibrahimovića, Šveđani će u napadu ideje sprovoditi uvereni u golgeterske sposobnosti Robina Kvajsona, centarfora nemačkog Majnca.

Temelj ekipe čine još iskusni Viktor Klaeson, Emil Frosberg i Viktor Lindelof. Čak trojica njih nastupaju za ruski Kranodar (Olson, Kaleson i Berg), a valjalo bi akcentovati darovitost prekaljenog veznjaka Sampdorije, Albina Ekdala, odnosno golgeterski potencijal 22-godišnjeg Aleksandera Isaka (Real Sosijedad), tačnije Jordana Larsona (Spartak Moskva), sina čuvenog Henrika Larsona, nekada sjajnog napadača Seltika, Barselone, Mančester junajteda. Isak je imao odličnu sezonu u Real Sosijedadu (17 golova na 34 utakmice). U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, Švedska je ubedljivo izgubila u Madridu (0:3) ali je izborila remi sa Španijom na svom tlu.

– Uzbuđen sam i jedva čekam da prvenstvo počne. Biće to moj prvi nastup u dresu Švedske na jednom tako značajnom takmičenju. Meni je zabavna činjenica da na startu igramo protiv Španije, zemlje u kojoj sam odigrao svoju najbolju klupsku sezonu u karijeri, u dresu Real Sosijedada – poručio je Isak.

Danas na EURO

Grupa D

Škotska – Češka 15.00

Grupa E

Poljska – Slovačka 18.00

Španija – Švedska 21.00

Korona među Portugalcima

Dva dana pre meča sa Mađarskom u Budimpešti, selekcija Portugala ostala je bez Žoaa Kansela, koji je imao pozitivan test na korona virus. Igrač Mančester sitija je u izolaciji ciji i umesto njega je pozvan Diogo Dalot iz U21 selekcije Portugala. Kanselo je testiran u subotu, a ostali testovi portugalskih fudbalera bili su negativni. Portugal i Mađarska igraju sutra u 18 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari