Godina u kojoj se Milanova mreža tresla češće nego ikad 1Foto: EPA-EFE/Daniel Dal Zennaro

U godini na izmaku italijanski fudbalski velikan Milan, sedmostruki evropski prvak, nije sačuvao titulu prvaka na Apeninima niti je prigrlio neki drugi trofej.

U Seriji A je bio četvrti, u domaćem kupu je ispao u osmini finala, a u Ligi šampiona u polufinalu, gde ga je nadvisio gradski rival Inter.

Serija od pet uzastopnih pobeda neroazura protiv rosonera (u kalču se ponovo sastaju 21. aprila 2024), kakva se nikada pre nije dogodila u međusobnom suparništvu ni na jednoj strani, počela je pobedom u Superkupu Italije 18. januara 2023. u Rijadu – 3:0.

U ovoj godini sve skupa Milan je u svim takmičenjima primio 64 gola, više nego ikad, odnosno od sezone 1929/30, kada je pokrenuta Serija A kao jedinstveno takmičenje cele zemlje (do tada se igralo po regionima).

Posle 17 kola je treći u prvenstvu s 33 boda, sa sedam bodova manje od drugoplasiranog Juventusa i s čak 11 manje od vodećeg Intera, a s dva više od iznenađujuće dobre Bolonje, svog prvog pratioca.

Među prvih šest timova na tabeli najviše lopti je završilo u njegovoj mreži (20).

U kupu će startovati u osmini finala protiv Kaljarija na San Siru 2. januara.

U Ligi šampiona se pobedom u poslednjem kolu protiv Njukasla u Engleskoj izborio za treće mesto i seljenje u Ligu Evrope. U doigravanju za plasman u osminu finala rival mu je Ren.

Do kraja godine sastaće se u Seriji A i sa Sasuolom. Igraju u Milanu u 18. kolu u subotu 30. decembra.

Rosoneri se u odbrani oslanjaju na Francuza Ernandeza, Engleza Tomorija, Danca Kjaera, domaće igrače Kalabriju i Florencija, Nemca Tijaoa, kome je otac Senegalac, a majka Finkinja.

U letnjem prelaznom roku poslednji red je ostao nepromenjen, a možda i ranije nego što se očekivalo u vatru je iz omladinskog tima bačen srpski juniorski reprezentativac Jan-Karlo Simić (18), koji je postigao gol na debiju, a dobio je priliku s klupe ta rezerve i zatim, u remiju sa Salernitanom u Salernu (2:2) u prošlom kolu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari