Gradski funkcioneri Vranja pojasnili razloge neuplaćivanja novca FK Dinamo 1

Nijedan član Komisije koju je formirala gradska vlada nije za gašenje ni jednog sportskog kolektiva u Vranju, pa ni fudbalskog kluba Dinamo.

Moraju se poštovati pravila o podnošenju kompletne dokumentacije o utrošku odobrenih sredstava koja su izdvojena iz budžeta u 2017. godini, rekao je na konferenciji za medije organizovanoj povodom prekjučerašnjeg protesta fudbalera i rukovodstva Dinama, zamenik gradonačelnika Nenad Antić.

Gradski većnik za sport Nenad Đorđević, rekao je da je komisija „analizirala dokumentaciju o utrošku svih sredstava i da je u skladu sa zakonskim propisima uočeno više nepravilnosti koje je konstatovala i Državna revizorska inspekcija (DRI), što je onda dovelo i do pat pozicije u kojoj je došlo do neopravdanih optužbi protiv članova komisije ali i gradskih čelnika“.

– Pokušali su u više navrata da od klubova dobijemo kompletnu finansijsku, pravnu, ali i dokumentaciju vezanu za poštovanje Zakona o sportu. Pored fudbalskog kluba, dokumentacija je problematična i kod košarkaškog, ženskog odbojkaškog, rukometnog, kao i tri kik boks kluba i Sportskog saveza.

Radi se o kršenju zakonskih propisa o plaćanju poreza i doprinosa, neadekvatno pravno sačinjenih ugovora, pravdanju utroška para kroz kafanske i putne troškove, što onda blokira potpisivanje novih ugovora o podršci sportskim kolektivima kod kojih su uočeni propusti, precizirao je Đorđević, navodeći da u skladu sa „zakonskim propisima sportski klubovi koji se nalaze u finansijskoj blokadi do izmirenja dugovanja ne mogu dobiti sredstva iz budžeta“. Reč je o Sportskom savezu i FK Dinamo.

Odgovarajući na pitanje novinara Danasa, šta je rešenje i ima li prostora za kompromis kako ne bi došlo do blokade i funkcionisanju sportskih kolektiva u prvom redu fudbalskog kluba Dinamo, lidera Prve lige Srbije, zamenik gradonačelnika Antić je bio umereno optimističan.

– Sva dokumentacija se nalazi na još jednoj proveri kod gradskog prvobranioca, kao i internog revizora i u skladu sa njihovim mišljenjem odredićemo mogućnost finansijske podrške. Znam da je teško da se menjaju navike, ali mi ne želimo da radimo mimo zakona i to mora svima da bude jasno pa i onima koji nas optužuju da mi gasimo sportske klubove što je notorna laž, rekao je Antić, navodeći da u „gradskom budžetu nema i neće biti para da sa sto procenata finansiraju mogući plasman Dinama u Super ligu“. To ne dozvoljava ni Zakon o sportu koji jasno kaže da od ukupnog budžeta namenjenog sportu, fudbal u ma kom rangu bio klub koji se finansira, maksimalno može dobiti dvadeset odsto sredstava ukupno opredeljene sume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari