Haland se igra s rekordima kao dete sa igračkama 1EPA-EFE/PETER POWELL

Napadač Mančester sitija praktično sam osvojio bodove protiv Vulverhemptona.

Erling Haland dao je sva tri gola za Građane u meču 20. kola Premijer lige, posle kog je njegov tim zaostaje dva boda za Arsenalom, mada lider ima manje utakmica iza sebe.

Međutim, rezultat je ostao u senci činjenica vezanih za realizatorski učinak neverovatnog centarfora reprerzentacije Norveške, kom je ovo bio 25. pogodak u 19 kola tekuće PRL.

Špic Sitija već je skupio 17 golova u 11 nastupa kod kuće, koliko i Serhio Aguero pre jednu deceniju, s tim što će Haland sigurno značajno nadmašiti tu cifru do kraja prvenstva.

Pritom je oborio i rekord Ruda van Nistelroja, tako što je najbrže stigao do četiri het-triku u jednoj sezoni. Čuvenom Holanđaninu je trebalo 65, a čudesnom Halandu čak 46 manje.

Jedino je Alan Širer pet puta postigne po tri pogotka u takmičarskoj godini 1995/96, ali Erling verovatno može i taj učinak na prevaziđe, imajući u vidu njegovu nestvarnu formu.

Posebno oduševljava podatak da je sadašnjih 25 pogodaka postogao iz samo 74 upućena šuta. Najbolji strelac u istoriji Sitija, Aguero, prvih 25 pogodaka postigao je iz 150 udaraca.

Takođe, Halandov trenutni ukupan skor golova je bolji od onog koji su imali osvajači Zlatne kopačke u prethodne četiri sezone u istom takmičarskom periodu.

Pjer Emerik Obamejan, Mo Salah i Sadio Mane imali su ih  po 22 (2018/19), Vardi 23 (2019/20), Kejn 23 (2020/21), Salah i Hjong min Son po 23 (2021/22).

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari