Haland, "ubica" golmana dečijeg lica, dao 100 golova na 99 mečeva 1EPA-EFE/PETER POWELL

Neverovatni norveški cedntarfor u Mančester sitiju nastavio gde je stao u Borusiji iz Dortmunda. 

Nepisano pravilo po kom je novajlijama u Premijer ligi potrebno izvesno vreme da se naviknu na brzu i agresivnu igru u „kolevci fudbala“, makar u nju došli kao zvezde neke druge Lige petice, očigledno ne važi za Erlinga Halanda. Ne samo da neće proći poput nekih superstarova, s karijerama sunovraćenim na Ostrvu, nego 22-godišnji centarfor pomera granice u završnici akcija Mančester sitija.

Kao da „sto godina“ nosi dres Građana, robusni ali dovoljno okretni i hitronogi špic puni golovima mreže rivala aktuelnog šampiona Engleske, u čiju svlačionicu je ušao ovog leta, u transferu vrednom 60.000.000 evra. Vikend pogodak protiv Vulverhemptona (3:0) bila je njegova 11. iskorišćena šansa od početka PRL, pa ubedljivo vodi na listi strelaca, ispred (s po šest hitaca u centar mete) izjednačenih Harija Kejna iz Totenhema i srpskog reprezentativca Aleksandra Mitrovića (Fulam).

Da je kapitalno pojačanje za sastav trenera Žozepa Pepa Gvardiole pokazao je već na debiju protiv Vest Hema, kada je dao oba gola za tri boda. U moć levice, skočnost, snagu udarca glavom… posle su imali nesreću da se uvere: Njukasl (1), Kristal Palas (3), Notingem Forest (3), Aston Vila (1). To što Siti opet ima ubedljivo najbolju gol-razliku (23:6) od premijerligaša najveće zasluge idu upravo skoro dva mestra visokom „ubici“ golmana, dečijeg lica, na čijem kontu ovog leta stoje i dve „ćuške“ Sevilji, tj. jedna manje njegovom eks klubu Borusiji iz Dortmunda u Ligi šampiona.

Reklo bi se očekivano za prvog fudbalera u istoriji PRL koji je bio strelac na četiri startna gostovanja u sezoni, jer je bio redovno noćna mora tuđih defanzivaca od januara 2020. i prelaska iz austrijskog Salcburga u Bundesligu. Statistika kaže da je Haland fascinantnih 100 puta „poentirao“ na 99 mečeva od tada do ovog 17. septembra. Od toga 26 puta na 21. utakmici Lige šampiona.

– On je rođeni golgeter, sa neverovatnim instiktom za šanse. Videli smo sav njegov potencijal, ali ima još puno toga da nam pokaže u budućnosti – oduševljeno je konstatovao bivši Sitijev napadač, Pol Dikov, gostujući u prenosu na klupskoj TV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari